Partier om SSI-kritik: Reglerne skal være klare og overholdes af alle

SÆRAFTALER: Sundhedsordførere bakker op om Kammeradvokatens anbefalinger om at holde Statens Serum Institut i kortere snor fremover. "Det giver god mening med klar ansvarsfordeling," siger Stinus Lindgreen (R).

Ifølge loven om opfindelser ved offentlige forskningsinstitutioner har forskere pligt til at underrette deres institution med det samme, hvis de gør en ny opfindelse. 
Ifølge loven om opfindelser ved offentlige forskningsinstitutioner har forskere pligt til at underrette deres institution med det samme, hvis de gør en ny opfindelse. Foto: Esben Sallling/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Da opfindelser og forskning yderst sjældent er noget, der gøres af enkeltpersoner, men tværtimod foregår i grupper og bygger på eksisterende viden, er det klogt med klare retningslinjer for en fordelingsnøgle.

Stinus Lindgreen (R)
Sundheds- og forskningsordfører

Ulovlige særaftaler og alvorlige overtrædelser af habilitetsreglerne er baggrunden for, at Kammeradvokaten i en rapport anbefaler at afskedige Statens Serum Instituts (SSI) direktør Mads Melbye.

Kammeradvokaten kommer desuden med en række anbefalinger, som skal sikre, at SSI fremover overholder regler vedrørende patentvejledning og indgåelse af særaftaler.

Blandt andet anbefales det, at særaftaler fremover skal godkendes af Sundheds- og Ældreministeriet. Og det kan være en god idé, mener Folketingets sundhedsordførere, som mandag blev orienteret om sagen:

Dokumentation

Udnyttelse af patenter
Hos Statens Serum Institut får forskere godtgørelse for udnyttelse af patenter, som de har været med til at udvikle. Beløbets størrelse reguleres af Lov om opfindelser ved offentlige forskningsinstitutioner (LOF), men ifølge Kammeradvokaten er loven overtrådt i forbindelse med særlige patentaftaler og aftaler om særlige godtgørelser.

Derfor anbefaler Kammeradvokaten i deres undersøgelse, at SSI udarbejder mere klare retningslinjer på en række områder. Desuden anbefaler Kammeradvokaten, at instituttets retningslinjer og eventuelle særaftaler skal godkendes i Sundheds- og Ældreministeriet:

"Vi anbefaler herudover, at instituttets interne retningslinjer for udbetaling af opfindergodtgørelse og fravigelse herfra fremover godkendes af Sundheds- og Ældreministeriet efter indstilling fra instituttet for bl.a. at sikre en uvildig kontrol af, at der ikke varetages hensyn, som falder uden for LOF’s formål. Det er samtidig vores vurdering, at det bør tilkomme Sundheds- og Ældreministeriet, som overordnet og uvildig myndighed samt som ansvarlig for overholdelse af instituttets finanslovsbevilling, at godkende fravigelser fra de fastsatte retningslinjer. Herved sikres det også, at kontrollen med overholdelse af de almindelige regler om habilitet og medarbejdernes retssikkerhed styrkes," står der i Kammeradvokatens rapport. Hele rapporten kan hentes her.


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00