Debat

Advokat: Poul Madsen skyder på pianisten i sin kritik af advokatundersøgelser

Poul Madsen ærgrer sig over, at mange af hans journalistkolleger næsten konsekvent omtaler advokatundersøgelser som uvildige. Det ærgrer også mig. For det er ofte forkert, skriver Paul Mollerup, administrerende direktør i Danske Advokater.

Det gør bestemt ikke advokatundersøgelser værdiløse eller til amatørteater, bare fordi mange kløjes i begreberne, skriver Paul Mollerup.
Det gør bestemt ikke advokatundersøgelser værdiløse eller til amatørteater, bare fordi mange kløjes i begreberne, skriver Paul Mollerup.Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Paul Mollerup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Poul Madsen kalder i en kommentar i Altinget den 8. februar 2024 advokatundersøgelser for juridisk amatørteater. Bortset fra den lidt kradsbørstige overskrift, som jeg tilskriver hans fortid, rejser hans kommentar nogle væsentlige spørgsmål, som vi gerne som brancheforening bidrager til at besvare.

For det første ærgrer Poul Madsen sig over, at mange af hans kolleger næsten konsekvent omtaler advokatundersøgelser som uvildige og beskriver deres konklusioner nærmest som om, at en dommer har talt.

Advokaten er altså ikke en upartisk dommer, der skal afgøre sagen, men en rådgiver for en bestemt part i en sag.

Paul Mollerup
Adm. direktør, Danske Advokater

Det ærgrer også mig, fordi det ofte er forkert.

Danske Advokater udkom så langt tilbage som i 2012 med en vejledning om advokatundersøgelser – en vejledning, som er fulgt op af Advokatsamfundet i 2022. Her er en af hovedpointerne forskellen på en almindelig advokatundersøgelse og en uvildig advokatundersøgelse.

Ikke en upartisk dommer

Der laves mange almindelige advokatundersøgelser, hvor en kunde beder sin advokat om at gennemgå en konkret juridisk problemstilling og give sin juridiske vurdering af sagen til kunden.

Opgaven er bestilt og betalt af kunden, som har brug for undersøgelsen for at kende sit juridiske ståsted i en aktuel situation – ofte en konflikt med andre.

Advokatvirksomheden, der udarbejder undersøgelsen, gør det for kunden og bidrager herunder blandt andet med de fakta og de argumenter, der støtter kundens sag – helt som man gør, når man som advokat repræsenterer en kunde i en civil retssag.

Advokatvirksomheden giver forhåbentlig kunden både de gode og de mindre gode juridiske perspektiver på sagen, men det er som regel op til kunden, hvordan det deles med offentligheden.

Advokaten er altså ikke en upartisk dommer, der skal afgøre sagen, men en rådgiver for en bestemt part i en sag.

Læs også

Advokatundersøgelser er ikke amatørteater

Helt anderledes er det med den uvildige advokatundersøgelse, hvor advokatvirksomheden skal være uafhængig af opdragsgiver og skal leve op til en række konkrete spilleregler, som senest er oplistet i Advokatsamfundets rapport fra 2022.

Det burde egentlig ikke være så svært for offentligheden at kende forskel, men der er – også med Poul Madsens kommentar –  mange, der kløjes i begreberne.

Paul Mollerup
Adm. direktør, Danske Advokater
Her vil advokatens konklusioner være advokatens bedste bud på ansvarsplaceringen i en given sag, som er belyst fra mange sider. Men det er heller ikke en dom. Det er et stykke forberedende arbejde, som kan være med til at underbygge en beslutning, om en sag skal for retten eller ej.

Det burde egentlig ikke være så svært for offentligheden at kende forskel, men der er – også med Poul Madsens kommentar –  mange, der kløjes i begreberne. Det gør bestemt ikke advokatundersøgelser værdiløse eller til amatørteater.

Efterspørgslen efter dem bygger nok snarere på, at vores samfund er blevet mere kompliceret rent juridisk, på det høje tempo i kontroversielle sager med forventning om en hurtig reaktion og krav om at nogen hurtigt stilles til ansvar.

I de situationer er det ikke så underligt, at man lige beder sin advokat om at undersøge, hvad der juridisk er op og ned, inden man selv melder noget ud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Paul Mollerup

Adm. direktør, Danske Advokater, formand, Erhvervslivets EU- og Regelforum, bestyrelsesmedlem, Stenbroens Jurister, tidl. bestyrelsesformand, Folkekirkens Nødhjælp
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00