Debat

Alternativet: Befri kommuner – lad dem indføre eksperimentalzoner

DEBAT: Udflytning af arbejdspladser kan ikke stå alene. Lad os inspirere af nytænkende, lokale forsøg fra andre EU-lande og sætte kommunerne fri til at lave eksperimentalzoner, hvis vi vil stoppe fraflytning fra landet, skriver Alternativet.

Giv kommuner på landet frihed til at selv at bestemme, hvordan de vil løse lokale udfordringer med stress, misbrug, ensomhed eller styrke områder som turisme og lokalt erhvervsliv, skriver ordfører fra Alternativet.
Giv kommuner på landet frihed til at selv at bestemme, hvordan de vil løse lokale udfordringer med stress, misbrug, ensomhed eller styrke områder som turisme og lokalt erhvervsliv, skriver ordfører fra Alternativet.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Christoffer Miguel Frendesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Roger Courage Matthisen
Landdistrikts- og øordfører, Alternativet

Vi har centraliseret alt for længe, og regeringens ambition om at skabe balance i Danmark er da også baseret på gode intentioner. Men vi skal være politisk modige, hvis vi reelt ønsker at skabe et sammenhængende Danmark.

Udflytning af statslige arbejdspladser er ikke en dårlig ide. Hvis det vel at mærke giver mening, er gennemtænkt, og den nye kommune er gearet til at modtage de nye arbejdspladser.

Udflytning uden tab af viden
Landdistrikternes Fællesråd kom i januar med 17 anbefalinger til statslige institutioner, der kan flyttes ud. Og jeg er i store træk enig med deres prioriteringsliste.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Alternativet foreslår, at det bliver muligt at oprette eksperimentalzoner i alle kommuner, hvor man kan opnå dispensation fra gældende regler og udfordre vanetænkning.

Roger Courage Matthisen
Landdistrikts- og øordfører, Alternativet

For eksempel er det oplagt, at Slots- og Kulturstyrelsen, Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Energistyrelsen kommer ud at ligge tættere på, hvor vi faktisk skaber vores energi og fødevarer, hvor vi oplever og lever i vores dejlige natur og miljø.

Især skal vi lave kontrollerede overgange, hvor der er tilstrækkelige ressourcer og planlægning tilgængelig, så tab af viden og ekspertise minimeres, hvilket ikke virker til at være tilfældet med eksempelvis Miljøstyrelsen.

Konkret vil vi gøre det muligt for en kommune at eksperimentere med tematiske initiativer og indsatser inden for et bestemt område. Det kunne for eksempel være inden for afbureaukratisering, turisme eller lokal handel – men det kunne også være mere specifikke forsøg med kortere arbejdsuge, kontanthjælp uden modkrav, borgerløn, hjemløshed, misbrug eller ensomhed.

Roger Courage Matthisen
Landdistrikts- og øordfører, Alternativet

Decentralisering kræver nytænkning
I den forbindelse undrer vi os i Alternativet over, at Landsbrugsstyrelsen ikke har været en af de første institutioner, som regeringen har valgt at flytte ud. Men udflytning af arbejdspladser kan naturligvis ikke stå alene. Vi skal turde tænke decentralisering og sammenhængskraft på en helt ny måde, hvis vores ambitioner om at vende udviklingen reelt skal have et impact.

I foråret kom Udvalget for levedygtige landsbyer, nedsat af Erhvervsministeriet, også med 17 gode og stærke anbefalinger til at skabe et mere sammenhængende Danmark.

Eksperimenter skyder op i Europa
Rundt omkring i Europa og i verden skyder nytænkende og bæredygtige initiativer frem. Fra Frome, England, med deres lokale og inddragende gør-det-selv-demokrati til Bristol, hvor deres egen lokale valuta, The Bristol Pound, både booster, tiltrækker og fastholder erhvervsliv og indbyggere, til Sevilla i Spanien, hvor deres projektet med deres Puma, som er en social bytteøkonomi, arbejder med den grundsætning, at vi alle kan bidrage til samfundet i stort som småt og dermed skabe værdi, som er målt i andet end hardcore kapitalisme.

For eksempel kan du blive betalt for en cykellapning eller en massage i puma, og disse puma kan du købe aftensmad for til familien.

Eller du kan vælge, at din butik både modtager euro og puma, og det vil sige, at kunderne kan spare op til et par nye bukser eller et nyt skab i din butik ved at hjælpe andre med at købe ind eller male deres stue.

Flere forsøgsordninger i danske kommuner
De komplekse udfordringer, som vi står over for i det 21. århundrede, kræver mod til at tænke nyt.

Rundt omkring i de små samfund står man over for vidt forskellige udfordringer, der kræver vidt forskellige svar. Tiden med ”one size fits them all” er passé. Alt kan ikke løses med et snuptag fra Christiansborg.

Alternativet foreslår, at det bliver muligt at oprette eksperimentalzoner i alle kommuner, hvor man kan opnå dispensation fra gældende regler og udfordre vanetænkning.

Konkret vil vi gøre det muligt for en kommune at eksperimentere med tematiske initiativer og indsatser inden for et bestemt område.

Det kunne for eksempel være inden for afbureaukratisering, turisme eller lokal handel – men det kunne også være mere specifikke forsøg med kortere arbejdsuge, kontanthjælp uden modkrav, borgerløn, legalisering af cannabis, kommunale økologiske indkøb, lempelse af regler for lokal fødevareproduktion til borgere, restauranter og detailhandel eller nye, sociale indsatser til at reducere stress, hjemløshed, misbrug eller ensomhed.

Danskere flygter mod storbyerne i høj fart
Og det er nu, vi skal i gang. Statens Byggeforskningsinstitut fortæller, at selvom Danmark er et af de lande i Europa, som stadig har den laveste centralisering, så foregår vores urbanisering i en hast, der ligger andenhøjest i Europa.

Jeg foreslår, at vi forankrer en sådan forsøgsordning hos Sammenslutningen for danske småøer, Landdistrikternes Fællesråd og Erhvervsministeriet, så vi sikrer involvering helt ude hos dem, det handler om. Et sammenhængende Danmark skal starte nedefra og op, hvis decentraliseringen skal forankres og udfolde sig bedst muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Roger Courage Matthisen

Fhv. MF (ALT), grundlægger og direktør, Courage Institute, skuespiller, foredragsholder
bachelor i drama, skuespil og teaterhistorie (Statens Teaterskole 2003), bachelor i økonomi, engelsk og kommunikation (CBS 2009)

0:000:00