Analyse af 
Jakob Nielsen

SF er på vej til at gå solo med regeringen i FE-sagen

Oppositionen ser ud til at blive splittet: Med tre konkrete krav tilbyder SF nu regeringen at lægge stemmer til den kommende undersøgelse af FE-sagen. Det kan betyde et styrket tilsyn med efterretningstjenesterne.

Mette Frederiksen kan være på vej til at splitte oppositionen i FE-sagen ved at indgå en aftale med SF-formand Pia Olsen Dyhr
Mette Frederiksen kan være på vej til at splitte oppositionen i FE-sagen ved at indgå en aftale med SF-formand Pia Olsen DyhrFoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jakob Nielsen

FE-sagen er på vej til at tage en ny, overraskende drejning.

Få dage før, otte partier i Folketinget vil forsøge at presse regeringen til at nedsætte en såkaldt granskningskommission, tilbyder SF nu regeringen en aftale, sådan at regeringen ikke behøver gennemtrumfe en mere lukket FE-undersøgelse med det smallest mulige flertal.

Det fremgik tydeligt, da Folketinget tirsdag aften førstebehandlede det forslag om en granskningskommission, som en samlet opposition – inklusive SF – har fremsat. Til de øvrige partiers tydelige skuffelse, ville SF pludselig ikke love at stemme for forslaget, når det kommer til afstemning torsdag.

I stedet sagde SF’s retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, at partiet ligger i forhandlinger med regeringen, og "hvis vi kommer langt der, så må vi jo se."

Tre krav fra SF

Lyttede man efter, hvad Karina Lorentzen sagde om FE-sagen, tegnede der sig et ganske klart billede af, hvilke indrømmelser der skal til, for at regeringen kan få SF’s mandater bag en kommende FE-undersøgelse. SF-ordføreren havde tre krav:

Lykkes det for SF at lande en aftale med regeringen, får især Radikale – men måske også andre potentielle regeringspartier – travlt med at finde en grimasse, der kan passe

Jakob Nielsen
Chefredaktør

  • FE-sagen skal undersøges
  • Samsam-sagen skal undersøges
  • Tilsynet med efterretningstjenesterne skal styrkes

Desuden var det værd at bemærke, at SF’eren i en kort bemærkning til den socialdemokratiske ordfører spurgte, om regeringen vil "sikre åbenhed om konklusionerne" af en kommende FE-undersøgelse.

Til gengæld nævnede SF intet om tre af de punkter, som ellers stod centralt i det fælles forslag fra de otte oppositionspartier: Det ene er, at der netop skal være tale om en granskningsundersøgelse forankret i Folketinget (og dermed ikke i Justitsministeriet). Det andet er, at undersøgelsen som udgangspunkt skal foregå i offentlighed med afhøring af vidner for åbne døre. Det tredje er, at en kommende FE-undersøgelse også skal omfatte det brede begreb "fejl og forsømmelser" frem for det lidt mere afgrænsede begreb "usaglige hensyn".

 

Læs også

Gennem hele FE-sagen har SF haft mindre fokus på Mette Frederiksens og Barbara Bertelsens roller end de fleste øvrige partier.

Det var også afspejlet i det fælles forslag fra otte partier om at kræve en granskningskommission. Her fik SF indskrevet for egen regning, at partiet "har tillid til myndighederne", og at "SF også har respekt for, at efterretningstjenesternes arbejde ikke bare kan lægges offentligt frem."

Allerede her lagde partiet altså en forsigtig, men alligevel tydelig afstand til partier, som har ført en langt hårdere retorik om sagen.

I et demokratisk samfund skal der være god, solid, uafhængig kontrol med tjenesterne

Karina Lorentzen Dehnhardt
Retsordfører, SF

PÅ samme måde har SF’s fokus i høj grad været på sagen om Ahmed Samsam, der beskylder efterretningstjenesterne for at have svigtet ham, efter han havde sat livet på spil som agent i Syrien. Derfor var partiet skuffet over, at en undersøgelse af Samsam-sagen stort set forsvandt fra det fælles forslag om en granskningskommission.

Ifølge Altingets oplysninger skyldes det især, at Dansk Folkeparti og Konservative ikke ville være med til at kræve Samsam-sagen undersøgt til bunds. Ahmed Samsam er med sin fortid som islamist en kontroversiel figur, og sagen rækker også tilbage til Søren Pape Poulsens egen tid som konservativ justitsminister.

 

Læs også

Alt tyder på, at regeringen og SF er meget tæt på at kunne indgå en aftale, hvor SF i et eller andet omfang får opfyldt de tre krav, som Karina Lorentzen tirsdag lagde åbent frem.

Det mest interessante i den forbindelse bliver, om og hvordan kravet om en styrkelse af Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) bliver udformet.

"I et demokratisk samfund skal der være god, solid, uafhængig kontrol med tjenesterne. Det handler også om borgernes tillid. Beskyttelse af borgernes tillid er derfor også en beskyttelse af tjenesterne," sagde Karina Lorentzen fra Folketingets talerstol.

Tilsyn skal selv kunne tage sager op

Hun foreslog konkret, at TET af egen drift skal kunne "undersøge alle typer sager, der måtte opstå i pressen".

"Hvis TET kunne det, havde vi måske ikke haft denne debat," sagde SF-ordføreren og fortsatte:

"Vi ved, at området for agenter er undtaget, og det er ikke hensigtsmæssigt. TET bør kunne undersøge alle aspekter af tjenesternes arbejde."

Retsordfører Karina Lorentzen forbløffede de øvrige partier i oppositionen, da hun tirsdag ikke ville love at stemme for det forslag, de havde fremsat i fællesskab. Arkivfoto
Retsordfører Karina Lorentzen forbløffede de øvrige partier i oppositionen, da hun tirsdag ikke ville love at stemme for det forslag, de havde fremsat i fællesskab. Arkivfoto Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Samtidig antydede Karina Lorentzen i debatten, at hun mener, Folketingets kontroludvalg skal have mulighed for at bede det uafhængige TET om at se nærmere på konkret sager.

"Kontroludvalget har ingen handlemuligheder, som det er i dag. Hvis der er noget, vi finder, ikke er i orden, har vi ingen steder at aflevere det," sagde hun.

Gennem hele FE-sagen har SF haft mindre fokus på Mette Frederiksens og Barbara Bertelsens roller end de fleste øvrige partier

Jakob Nielsen
Chefredaktør

Måske er det her, SF gemmer nøglen til en undersøgelse af Samsam-sagen: hvis kontroludvalget kan bede TET om at undersøge den sag, slipper regeringen for at skrive Ahmed Samsam ind i kommissoriet for den kommende FE-kommission.

Samtidig vil både den nuværende og kommende regeringer dermed potentielt have fundet en model, der kan hindre penible sager om de hemmelige tjenester i at eksplodere i offentligheden, som det er sket med FE-sagen.

Lykkes det for SF at lande en aftale med regeringen, får især Radikale – men måske også andre potentielle regeringspartier – travlt med at finde en grimasse, der kan passe.

Tirsdag aften var det hele så nyt for dem, at grimassen mest lignede dyb undren og forbløffelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00