Oppositionen fik ikke afgørende stød ind mod Mette Frederiksen – og fem andre pointer fra onsdagens FE-debat

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, fulgte med fra start til slut, da statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Peter Hummelgaard onsdag svarede på spørgsmål om den såkaldte FE-sag i en hasteforespørgsel. Her er seks nedslag fra den to timer lange debat.

Til flere ordføreres store utilfredshed holdt Mette Frederiksen sig passiv i det meste af onsdagens hasteforespørgsel om den såkaldte FE-sag. Det fik DF's Mette Thiesen til at koge over og beskylde statsministeren for at forvandle forespørgslen til "et totalteater".
Til flere ordføreres store utilfredshed holdt Mette Frederiksen sig passiv i det meste af onsdagens hasteforespørgsel om den såkaldte FE-sag. Det fik DF's Mette Thiesen til at koge over og beskylde statsministeren for at forvandle forespørgslen til "et totalteater".Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

 

Der var spredt fægtning fra oppositionen

Oppositionen gik efter flere ting i hasteforespørgslen.

Partier som Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige gik målbevidst efter at få skovlen under statsminister Mette Frederiksen (S). De prøvede at få klare svar på, hvor meget statsministeren havde vidst, da der blev rejst sigtelse mod Claus Hjort Frederiksen (V) og den tidligere FE-chef Lars Findsen.

Samtidig satsede den samlede opposition på at få gjort undersøgelsen om FE-sagen så bred som muligt og få undersøgelsen forankret i Folketinget i stedet for hos justitsministeren.

Endelig spurgte især Enhedslistens Rosa Lund ind til en mulig sammenhæng med den såkaldte Samsam-sag, der var blevet afgjort i retten samme dag.

Så det var lidt spredt fægtning, men i substansen var slagsmålet om undersøgelsens format det væsentligste. 

 

Mette Frederiksen blev ikke for alvor presset i debatten

Statsministeren fulgte samme taktik, som hun havde gjort dagen før i Folketingets spørgetime: Hun henholdt sig flere gange til den fortrolighed, der er i den slags sager, understregede at der ikke var taget usaglige hensyn  – og sendte de fleste bolde videre til justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Mette Frederiksen svarede ikke direkte på, hvor meget hun havde vidst på forhånd om sigtelsen mod Claus Hjort. Hun indskrænkede sig til at sige, at regeringen løbende var blevet orienteret.

Statsministeren var kun på lige i starten, og til flere ordføreres store utilfredshed holdt hun sig passiv i det meste af debatten. Det fik DF's Mette Thiesen til at koge over og beskylde statsministeren for at forvandle forespørgslen til "et totalteater". 

Læs også

 

Justitsministeren svarede igen på anklager om usaglighed

Peter Hummelgaard gik til modangreb på anklagen om, at der er taget usaglige hensyn i sagen mod Hjort. Hummelgaard fremhævede, at det snarere havde været usagligt, hvis regeringen var gået imod indstillingen fra tjenesterne og rigsadvokaten om at rejse tiltale mod Hjort.

"Det spørgsmål, der reelt skal stilles, er, om justitsministeren skal standse sager mod samfundets spidser for at undgå medieomtale," argumenterede Hummelgaard.

Derudover var det magtpåliggende for justitsministeren at give en forsikring om, at undersøgelsen af FE-sagen bliver helt uvildig, og at der ikke er nogen begrænsninger for, hvem der kan blive indkaldt som vidner i sagen.

 

Især DF og Nye Borgerlige skruede op for retorikken

Til tider var tonen helt oppe i diskanten.

Særlig Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod, tog alle versaler i brug og udtalte, at regeringen "enten måtte være korrupt eller inkompetent". Han sidestillede Danmark med "en bananrepublik", mens Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, gentagne gange talte om "FE-skandalen".

Hverken Mette Frederiksen eller Peter Hummelgaard lod sig provokere, men socialdemokraternes politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, gik til modangreb mod "de absurde og udokumenterede påstande". 

Læs også

 

Venstre på svær balancegang – men beskydningen rettede sig mod S-toppen

Det er helt overordnet særligt svært for Venstre at balancere mellem hensynet til Venstre-nestor Claus Hjort Frederiksen og hensynet til regeringsarbejdet, og for Troels Lund Poulsen (V) bliver det stærkt generende, hvis FE-sagen kommer til at fylde på Venstres landsmøde om ti dage.

Men under hasteforespørgslen slap Venstres politiske ordfører, Morten Dahlin, rimelig let. Han startede sin ordførertale med at sende en hilsen til Hjort, og selvom et par af de borgerlige ordførere stak til ham, var det tydeligt, at Dahlin kun var et sekundært mål.

Det var Mette Frederiksen og Peter Hummelgaard, beskydningen blev centreret om. 

 

Mette Frederiksen lod sig ikke tvinge ud på isen

Samlet set fik oppositionen slet ikke det ud af hasteforespørgslen, den håbede på.

Den borgerlige opposition kunne ikke tvinge Mette Frederiksen ud på isen, og at the end of the day er det flertalsregeringen, der styrer, hvordan FE-undersøgelsen skal skrues sammen. Derfor har oppositionen dårlige odds for at få undersøgelsen forankret i Folketinget.

Oppositionen fik ikke afgørende stød ind mod hverken Mette Frederiksen eller Peter Hummelgaard, og de borgerlige ordførere virkede mere og mere frustrerede, som debatten skred frem. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

0:000:00