Analyse af 
Jakob Nielsen

Det er maskefald for Morten Messerschmidt

Ved at benægte alt og angribe sine kritikere har Morten Messerschmidt hidtil formået at glide af på svindelsagen fra EU. Men nu tyder meget på, at tricket har mistet sin magi.

Når retten har talt, vil vi få et mere realistisk billede af, om Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti er hævet over de politiske naturlove.
Når retten har talt, vil vi få et mere realistisk billede af, om Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti er hævet over de politiske naturlove.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Jakob Nielsen

Det har været et hårdt år for næstformændene i landets tre største partier.

Først forlod Socialdemokratiets Frank Jensen posten. Så blev Venstres Inger Støjberg afsat af sine egne. Og nu er Dansk Folkepartis nyudnævnte næstformand Morten Messerschmidt tiltalt for bedrageri og dokumentfalsk.

Modsat Jensen og Støjberg har Messerschmidt ikke opgivet sin post – nærmest tværtimod: som Altinget kunne fortælle onsdag, var DF-politikeren for længst sigtet i sagen, da han stillede op og lod sig kåre som næstformand i partiet i august 2020.

Det er symptomatisk for den måde, Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti har håndteret sagen om mulig svindel. Begge parter har konsekvent forsøgt at lade, som om sagen ikke fandtes. I stedet har de kritiseret medierne og myndighederne for at bedrive en langtrukken heksejagt.

Strategien har fungeret forbløffende effektivt. På Christiansborg har det været en almindelig formodning, at sagen ville smuldre og ende med at forsvinde – hvorefter Messerschmidt ville kunne indlede et opgør om formandsposten i Dansk Folkeparti.

Men nu er det maskefald for Morten Messerschmidt.

Sagen om misbrug af EU-midler har så mange opsigtsvækkende detaljer – primært bragt frem af journalister på Ekstra Bladet og DR – at den for længst ville have fældet de fleste normale politikere.

Men Morten Messerschmidt og DF’s ledelse har opført sig, som om de ikke var normale politikere, bundet af de samme naturlove som alle andre.

De har formået at afværge stort set alle relevante, kritiske spørgsmål ved at henvise til myndighedernes undersøgelse.

Samtidig har de – med rette – klaget over, at både EU’s antisvindelkontor, OLAF, og det danske bagmandspoliti har været flere år om at afgøre sagen.

Når man ser tilbage på forløbet i sagen om Meld & Feld, kan det næsten virke, som om Morten Messerschmidt besidder denne magiske evne til at udføre jedi mind tricks

Men det hører med til billedet, at Messerschmidt ifølge EU’s svindelkontor selv har bidraget til at trække sagen i langdrag ved at nægte at udlevere dokumentation for de penge, der er brugt i den europæiske paraplyorganisation Meld.

Og i dag ved vi, at bagmandspolitiet faktisk handlede temmelig hurtigt, da de fik den komplicerede sag overdraget fra OLAF. Det skete i oktober 2019, og blot fire måneder senere blev Messerschmidt sigtet i sagen.

Læs også

Det fremgår af anklageskriftet, at efterforskningen siden er blevet forsinket af pandemien, der har gjort det vanskeligt at rejse, lige som politiet har ventet og fortsat venter på svar fra ”både Europa-Parlamentet og flere forskellige lande både i og uden for EU”.

Den sidste bemærkning antyder, at sagen kan være mere omfattende, end hidtil antaget.

Sagen mod Messerschmidt har ifølge anklageskriftet to elementer:

  • Bedrageri: Her tiltales Morten Messerschmidt for at have givet vildledende oplysninger til EU om en påstået EU-konference i 2015 for at opnå tilskud, selv om mødet reelt var et sommermøde i Dansk Folkeparti.
  • Dokumentfalsk: Her tiltales Morten Messerschmidt for at have fremstillet en falsk kontrakt og have fået en DF-ansat til at underskrive sig som hotelchef.

Anklagen om bedrageri bygger blandt andet på det faktum, at Dansk Folkeparti mange måneder efter afholdelsen af sommermødet i 2015 indsendte et fiktivt program til EU som dokumentation for, at der havde været tale om en EU-konference.

Morten Messerschmidt påpeger i en kronik i Altinget, at der er en række eksempler på, at andre partier har benyttet EU-penge til politiske arrangementer, som de senere har måttet refundere. Det er korrekt. Men udfordringen for ham i retten bliver at forklare, hvorfor han indsendte fiktive programmer for konferencen, hvis han mente, at mødet faldt inden for reglerne.

Anklagen om dokumentfalsk er umiddelbart den mest alvorlige.

Hvordan kunne det gå til, at Dansk Folkeparti både i 2014 og 2015 fremstillede åbenlyst falske kontrakter, hvor en af partiets egne ansatte underskrev sig som hotelchef?

I sin kronik i Altinget forklarer Messerschmidt de falske kontrakter med, at ”en kombination af uklare instrukser og arbejde på tværs af lande- og sproggrænser har fået den forkerte person til at skrive under det forkerte sted”.

Enhver er selvsagt uskyldig, til retten har talt, men set udefra er det svært at forstå, hvordan man to år i træk ved en ærgerlig fejl kan komme til at udfærdige falske kontrakter for to forskellige hoteller – begge udstyret med underskrift fra en DF-medarbejder, der udgiver sig for at være hotelchef.

Når den falske kontrakt fra 2014 ikke kommer til at indgå i retssagen, skyldes det efter alt at dømme kun, at den var faldet for forældelsesfristen på fem år, da bagmandspolitiet begyndte sin efterforskning i oktober 2019.

Og læg dertil, at Ekstra Bladet har afsløret flere falske dokumenter i sagen. Mest opsigtsvækkende er måske det forfalskede tilbud på en reklamekampagne, som angiveligt skulle være afgivet af PR-bureauet Prime Time, men som firmaet intet kender til.

Dette dokument indgår tilsyneladende ikke i den forestående retssag, men det er med til at tegne billedet af noget mere omfattende end det ”sjusk og rod”, som er det eneste, Dansk Folkeparti foreløbig har erkendt.

Samlet set tegner sagen på forhånd svær for Morten Messerschmidt.

I Star Wars-filmene kan de dygtigste Jedi-riddere plante tanker i modstandernes bevidsthed og på den måde få dem til at makke ret.

Når man ser tilbage på forløbet i sagen om Meld & Feld, kan det næsten virke, som om Morten Messerschmidt besidder denne magiske evne til at udføre jedi mind tricks.

Ved at benægte alt og angribe budbringerne har han fået hele det politiske Danmark til at tro, at han snart ville være formand for Dansk Folkeparti.

Men når retten i Lyngby har talt, vil vi få et mere realistisk billede af, om han og Dansk Folkeparti er hævet over de politiske naturlove. Eller om han ender med at blive den tredje næstformand på mindre end et år, der må forlade posten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00