Messerschmidt har kendt til sigtelse i mere end et år

Allerede i februar sidste år blev Morten Messerschmidt sigtet af Bagmandspolitiet i Meld- og Feldsagen. Nu er han et skridt tættere på retssag, efter et flertal i Folketinget er klar til at stemme for at ophæve hans immunitet.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Morten Messerschmidt vidste, at han var sigtet i Meld- og Feldsagen, da han i sommeren 2020 stillede op til at blive næstformand for Dansk Folkeparti.

Det viser et internt notat fra Bagmandspolitiet, der er sendt til Folketinget, som Altinget er i besiddelse af. 

Ifølge notatet blev Morten Messerschmidt sigtet af bagmandspolitiet 11. februar 2020.

Datoen er afgørende, da forældelsesfristen i sagen gælder fra sigtelsestidspunktet. Den berørte sag fandt sted i maj og august 2015.

”Såvel EU-svig efter straffelovens § 289 a, stk. 1 og 2, som dokumentfalsk efter straffelovens § 171, stk. 1, jf. § 172, stk. 1, forældes efter 5 år, jf. straffelovens § 93. Morten Messerschmidt og medarbejderen blev begge sigtet den 11. februar 2020, og der er derfor ikke indtrådt forældelse for de ovennævnte forhold,” skriver Bagmandspolitiet.

Det betyder, at Bagmandspolitiet allerede i februar 2020 vurderede, at man havde tilstrækkeligt med materiale til at mistanke Messerschmidt for at have brudt loven.

Morten Messerschmidt og hans forsvarsadvokat har flere gange efterlyst afgørelse i Bagmandspolitiets efterforskning. Senest i januar i år, hvor Bagmandspolitiet udskød tidspunktet for afgørelse.

Flertal for at ophæve immunitet

Notatet er en del af det baggrundsmateriale, som er oversendt til Folketingets Udvalg for Forretningsorden, der onsdag har drøftet Justitsministeriets anmodning om at ophæve Messerschmidts immunitet.

Et flertal i Folketinget har valgt at følge indstillingen fra ministeriet. Dermed er Morten Messerschmidt et skridt tættere på en retssag, hvor han er tiltalt for misbrug af EU-midler for i alt 98.000 kroner og dokumentfalsk i forbindelse med en ”påstået afholdelse” af en Meld-konference i Skagen i august 2015.

Næste skridt i sagen bliver, at Folketinget formelt skal ophæve immuniteten ved en afstemning i Folketingssalen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00