Digital lovgivning ændrer rollen for både politikere og embedsmænd

AUTOMATISK: Menneskelige skøn er ikke nødvendigvis garanti for retssikkerhed. Det er et af rationalerne bag beslutningen om, at al ny lovgivning skal tænkes digitalt. Kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen Christian Plaschke fortæller om arbejdet.

Foto: /ritzau/Liselotte Sabroe
Kasper Kaasgaard

Det stiller nye krav til politikerne, og det stiller nye krav til embedsmændene om at servicere politikerne, så de kan efterleve det ønske.

Christian Plaschke
Kontorchef, Center for analyse og policy, Digitaliseringsstyrelsen

Hos Center for analyse og policy i Digitaliseringsstyrelsen har de til opgave at hjælpe embedsværket i gang med at tænke digitalt, når der skal laves ny lovgivning.

Fra 1. juli i år skal al ny lovgivning nemlig være digitaliseringsklar – altså understøtte automatisk sagsbehandling og bruge den tilgængelige data bedst muligt.

Som kontorchef i Center for analyse og policy sidder Christian Plaschke helt tæt på arbejdet. Han har blandt andet været med til at gennemgå regeringens lovkatalog for det kommende folketingsår for at identificere, hvor det kan være nødvendigt at være særligt opmærksom.

Dokumentation

Her er de syv principper, partierne fremover skal følge for at gøre ny lovgivning klar til digitalisering:

1. Enkle og klare regler
Lovgivningen skal være enkel og klar, så den er nemmere at forvalte og bidrage til en mere ensartet administration og digital understøttelse.

2. Digital kommunikation
Lovgivningen skal understøtte digital kommunikation med borgere og virksomheder.

3. Muliggør automatisk sagsbehandling
Lovgivningen skal understøtte hel eller delvis digital administration under hensynstagen til borgernes og virksomhedernes retssikkerhed.

4. Sammenhæng på tværs – ensartede begreber og genbrug af data
Data og begreber skal genbruges på tværs af myndigheder.

5. Tryg og sikker datahåndtering
Datasikkerhed skal prioriteres højt.

6. Anvendelse af offentlig infrastruktur
Lovgivningen skal tage højde for, at det er muligt at bruge eksisterende offentlig it-infrastruktur som f.eks. NemID, Digital Post, NemKonto eller eIndkomst.

7. Forebygger snyd og fejl
Lovgivningen skal udformes, så den giver mulighed for effektiv it-anvendelse i kontroløjemed.

Læs hele aftaleteksten.

Kilde: Finansministeriet


0:000:00