Om  
Margrethe Vestager
Florian Ederer

Endnu en amerikaner er favorit til at blive Vestagers nye chefrådgiver

En forholdsvis nyslået amerikansk statsborger, som tilmeld er østriger, står i en stærk position til at blive udnævnt som cheføkonom i EU's konkurrenceafdeling, DG COMP.

Florian Ederer er indtil videre den eneste, der har meldt sig på banen som kandidat til at blive Magrethe Vestagers nye chefrådgiver i generaldirektoratet for konkurrence i EU.
Florian Ederer er indtil videre den eneste, der har meldt sig på banen som kandidat til at blive Magrethe Vestagers nye chefrådgiver i generaldirektoratet for konkurrence i EU.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Lærke Møller Hansen

Fra en amerikaner til en anden amerikaner.

Sådan kan det se ud ved første øjekast, når man ser på, hvem der er i kikkerten til at få posten som økonomisk chefrådgiver i generaldirektoratet for konkurrence under EU-konkurrencechef Margrethe Vestager.

Det er tale om Florian Ederer, som er amerikansk statsborger, men er dog østriger af fødsel.

Det skriver Politico.

Modstridende interesser

Den nye EU-kandidat kommer på banen blot to uger, efter at Yale-professor Fiona Scott Morton trak sig fra EU’s chefkonkurrenceøkonomnominering, da hun blev kritisereret for at være amerikansk. Hun nåede ikke at tiltræde.

Kritikken af ansættelsen spores især til den franske regering anført af præsident Emmanuel Macron.

Han kaldte argumenterne for at ansætte hende ”meget tvivlsomme” og udtrykte sin tvivl om, hvorvidt en amerikaner med ”modstridende interesser" er i stand til at besidde et topjob i EU. En ting, der aldrig ville ske i USA eller Kina, pointerede han.

"Jeg prøver at finde lidt sammenhæng. Europæere bør udvikle europæiske kompetencer. De skal have autonomi. Når jeg taler om strategisk autonomi, så handler det om tanke-autonomi. Vi skal forme sind, opbygge dem og drage nytte af dem. Det harmonerer ikke med den beslutning," sagde Macron ifølge The Guardian til et møde i Bruxelles.

Dobbelt statsborgerskab

Florian Ederer blev imidlertid først amerikansk statsborger i maj, efter at han ikke kunne opfylde nationalitetskravene til en stilling som cheføkonom i Federal Trade Commission i 2022.

Til Politico har han forklaret, at han har kæmpet for at få dobbelt statsborgerskab, og at det i den forbindelse stod klart, at det er i Østrigs interesse, at han blev amerikansk statsborger.

Kampen har vist sig at være nyttig, for nu står han muligvis til at blive cheføkonom i EU's konkurrenceafdeling, DG COMP.

En anden ting, den tidligere kandidat, Scott Morton, blev kritiseret for, er at have konsulteret Big-Tech-firmaer som Amazon og Google. Ederer kan ånde lettet op på det punkt, da han modsat hende oftest har holdt sig til den akademiske verden.

Til daglig er han Questrom professor i økonomi og ledelse ved Boston University. Han er også NBER fakultetsforsker og et ECGI-forskermedlem.

I øjeblikket tyder det på, at Ederer får stillingen, hvis EU's konkurrencechef Margrethe Vestager og hendes team beslutter, at han er den bedste kandidat.

Der var nemlig ingen andre stærke konkurrenter til stillingen på tidspunktet for Scott Mortons udnævnelse, lød det dengang fra EU-embedsmænd. Men det er ikke til at vide, om nogle kandidater har holdt sig tilbage, og de har stadig nogle uger at løbe på, før der lukkes for ansøgninger.

Ederer blev kontaktet af embedsmænd fra DG COMP om hans interesse for rollen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Florian Ederer

Questrom professor i økonomi og ledelse, Boston University, NBER fakultetsforsker og et ECGI-forskermedlem

0:000:00