Om  
Emmanuel Macron
Margrethe Vestager

Vestagers nye chefrådgiver trækker sig efter hård kritik fra Macron

Amerikanske Fiona Scott Morton opgiver at blive ny chefrådgiver for Margrethe Vestager efter kritik fra blandt andre den franske præsident. 

Margrethe Vestager må sige farvel til sin nye chefrådgiver, allerede inden hun er tiltrådt posten. 
Margrethe Vestager må sige farvel til sin nye chefrådgiver, allerede inden hun er tiltrådt posten. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Simon Solkær Lassen

For nylig blev den amerikanske Yale-professor Fiona Scott Morton udpeget som ny økonomisk chefrådgiver i generaldirektoratet for konkurrence under Margrethe Vestager.

Ansættelsen har dog mødt hård kritik, og nu har Fiona Scott Morton valgt at trække sig fra posten, inden hun nåede at tiltræde. 

Det skriver Margrethe Vestager på Twitter.

"Jeg accepterer dette med beklagelse og håber, at hun vil fortsætte med at bruge sine ekstraordinære færdigheder til at presse på for en stærk konkurrencehåndhævelse," skriver Vestager om Scott Mortons opsigelse.

Hård medfart fra Macron

Kritikken af ansættelsen kom især fra den franske regering anført af præsident Emmanuel Macron. 

Han fandt argumenterne for ansættelsen meget "tvivlsomme" og satte spørgsmålstegn ved, at en amerikaner med "modstridende interesser", skulle besidde et topjob i den europæiske union. For det samme ville ifølge ham aldrig ske i USA eller i Kina. 

"Jeg prøver at finde lidt sammenhæng. Europæere bør udvikle europæiske kompetencer. De skal have autonomi. Når jeg taler om strategisk autonomi, så handler det om tanke-autonomi. Vi skal forme sind, opbygge dem og drage nytte af dem. Det harmonerer ikke med den beslutning," siger Macron ifølge The Guardian til et møde i Bruxelles. 

"Vi fortjener den bedste rådgivning"

Fiona Scott Morton har tidligere arbejdet for Amazon og Google, og i sit ny job skulle hun hjælpe med at implementere ny europæisk lovgivning, som er rettet direkte mod de store techselskaber.  

Margrethe Vestager mødte tirsdag op i europaparlamentet for at forsvare ansættelsen af den amerikanske økonom. 

"Konkurrencesager er i dag blevet mere og mere indviklede, og derfor kræver det den bedst mulige kandidat til jobbet," sagde Margrethe Vestager og understregede, at hun havde fuld tillid til Scott Morton.

"Det ville være forkert at fratage Kommissionen og de europæere, vi tjener, den bedste økonomiske rådgivning. Der er ikke så mange i verden, som har denne ret specifikke profil, og som er villige til at udfylde en midlertidig stilling i Bruxelles."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00