Om  
Erna Solberg

Efter skjulte aktiehandler: Økokrim åbner ikke efterforskning mod Norges tidligere statsminister

Økokrim åbner ikke en efterforskning mod Erna Solberg og Sindre Finnes på baggrund af de aktiehandler, Finnes foretog, mens hans kone var statsminister. Det skyldes, at der ikke er fundet rimeligt grundlag for at undersøge, om "der foreligger en strafbar handling", skriver Økokrim.

Den konservative norske partileder Erna Solberg til pressemøde om Økokrimis beslutning om ikke at efterforske hende og hendes mand Sindre Finnes for insiderhandel.<br>
Den konservative norske partileder Erna Solberg til pressemøde om Økokrimis beslutning om ikke at efterforske hende og hendes mand Sindre Finnes for insiderhandel.
Foto: Heiko Junge/NTB/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Erna Solberg og Sindre Finnes slipper for at skulle under Økokrims kritiske lup.

Økokrim, der er et politiorgan med påtalekompetence, meddeler fredag, at den ikke åbner en efterforskning mod den tidligere norske statsminister og hendes mand.

Det skriver Altinget Norge.

Beslutningen er truffet efter at have vurderet Finnes' værdipapirhandler i perioden 2013 til 2021, mens Erna Solberg var statsminister.

"Økokrims opgave har været at vurdere, om der er bevis for, at der er sket overtrædelser af værdipapirhandelsloven. Det har vi ikke fundet indikationer på," udtaler leder af Økokrim, Pål K. Lønseth.

Undersøgelsen sker på baggrund af, at det norske erhvervsmedie E24 afslørede, at Erna Solbergs mand, Sindre Finnes, i det skjulte har foretaget millionhandler på aktiemarkedet under Solbergs regeringstid uden hendes kendskab til det.

Læs også

Ingen konkrete beviser på intern viden

Økokrims undersøgelse har gået ud på at vurdere, om der er beviser for, at der er sket overtrædelser af værdipapirhandelsloven. 

"Det har vi ikke fundet indikationer på," fortæller leder af Økokrim, Pål K. Lønseth.

Økokrims vurdering hviler på de faktiske aktiehandler, der er undersøgt til bunds i forhold til de faktisk tilgængelige oplysninger. Der er blandt andet blevet kigget på kursstigninger og grundlaget for kursstigninger.

I afgørelsen lyder det, at der ikke er fundet konkrete beviser for, at Sindre Finnes har modtaget intern viden fra Erna Solberg, eller at Solberg forsætligt har spredt oplysninger på ulovlig vis, eller aktivt har interageret med Finnes med det formål at gennemføre transaktioner i strid med reglerne om markedsmisbrug.

Omstændighederne og oplysningerne tyder således på, at lederen af det konservative parti ikke har haft noget kendskab til hvilke værdipapirer, tidspunkter, antal aktier eller selskaber, Finnes har handlet i. 

Med undersøgelsen kan Økokrim imidlertid ikke konkludere, at der ud fra andre omstændigheder ikke kan dukke begrundet mistanke om, at der har fundet informationsformidling eller insiderhandel sted ud fra andre omstændigheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erna Solberg

Leder, Høyre, medlem, Stortinget, fhv. statsminister, Norge
cand.mag. (Universitetet i Bergen, 1986)

0:000:00