Hård kritik af konsulentbesparelser: Ekstremt populistisk, til skade for velfærden og baseret på falske fjendebilleder

AFTALE: Planerne om at spare et milliardbeløb på konsulenter i kommunerne får en hård medfart fra erhvervsorganisationer, der forventer dårligere velfærd. KL-formand erkender, at det kan blive svært.

Der findes ikke noget solidt overblik over kommunernes konsulentbesparelser, og derfor hviler ambitionen om at spare et milliardbeløb ifølge kritikere på et meget tvivlsomt grundlag. (Arkiv)
Der findes ikke noget solidt overblik over kommunernes konsulentbesparelser, og derfor hviler ambitionen om at spare et milliardbeløb ifølge kritikere på et meget tvivlsomt grundlag. (Arkiv)Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Man gør det ud fra en falsk præmis om, at det enten er konsulenter eller velfærd. Det er simpelthen forkert og ekstremt populistisk.

Henriette Søltoft
Branchedirektør for DI Rådgiverne og vicedirketør

Det vil betyde dårligere og ikke bedre velfærd, når landets kommuner de kommende år skal skære markant ned på deres forbrug af eksterne konsulenter.

Sådan lyder advarslen fra DI og Dansk Erhverv oven på, at regeringen og KL sidste uge indgik en økonomiaftale for 2021, hvor der lægges op til at skære en milliard af kommunernes konsulentforbrug.

I stedet skal kommunerne i højere grad løse opgaverne selv. Besparelserne skal i stedet gå til at sikre bedre velfærd til borgerne.

Dokumentation

Sådan skal der spares på konsulenter

Økonomiaftalen for 2021 lægger op til, at kommunerne skal trække mindre på konsulenter og løse flere opgaver selv.

Det siger aftalen:

"Parterne er enige om, at kommunerne i de kommende år skal have øget fokus på at reducere forbruget af eksterne konsulenter. Målet er, at flere opgaver skal løses af kommunernes egne medarbejdere, så viden og kompetencer i højere grad fastholdes og udvikles i den offentlige sektor."

"Kommunernes forbrug af eksterne konsulenter varierer. Det vil derfor også være forskelligt fra kommune til kommune, hvor mange ressourcer, der kan frigøres ved at reducere forbruget af eksterne konsulenter."

"Regeringen og KL er enige om at se på muligheden for en mere fleksibel organisering af tværkommunale samarbejder på både myndigheds- og driftsområder med henblik på, at forbedre mulighederne for at udnytte ekspertise og stordriftsfordele på tværs af kommunegrænserne."

"Regeringen og KL er på den baggrund enige om, at kommunerne kan frigøre ressourcer ved at reducere forbruget af eksterne konsulenter. Regeringen og KL er enige om, at kommunerne kan frigøre 1,0 mia. kr. frem mod 2025, hvoraf 0,5 mia. kr. frigøres i 2021, 0,7 mia. kr. i 2022, 0,8 mia. kr. i 2023 og 0,9 mia. kr. i 2024. De frigjorte midler anvendes til at udvikle den borgernære velfærd."

Udover konsulentbesparelser skal kommunerne frigøre 250 millioner kroner gennem andre omprioriteringer og effektiviseringer.

Kilde: Aftale om kommunernes økonomi for 2021.


Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00