Om  
Lars Findsen
Trine Bramsen

Lars Findsen udgiver bog midt i historisk spionsag

Lars Findsen overrasker alle med ny selvbiografi, hvor han fortæller om FE-sagen indefra. I bogen, der er baseret på dagbogsnotater, anklager han daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) for at hjemsende ham af politiske årsager. 

Selvbiografien udkommer 13. oktober. 
Selvbiografien udkommer 13. oktober. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Mette Grube Condrup

I al hemmelighed har den hjemsendte spionchef Lars Findsen sammen med en journalist skrevet sine erindringer, som han nu udgiver i bogform.

Under titlen "Spionchefen - erindringer fra celle 18" fortæller han detaljeret om sine oplevelser i sagen, der er blevet kaldt den største vestlige efterretningsskandale og som kan ende med at koste ham flere års fængsel. 

Her antyder han, at hjemsendelsen af ham fra posten som øverste chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) kan være politisk motiveret. 

Han beskylder blandt andet daværende forsvarsminister Trine Bramsen for at have hjemsendt ham og andre ledende medarbejdere i FE 21. august 2020 for at sikre regeringens politisk flertal. Samtidig peger han på, at beslutningen blev taget på et møde i Statsministeriet samme dag. Det skriver DR. 

I bogen afslører han desuden, at PET's juridiske chef skulle have forsøgt at få ham til at tilstå en eller flere lovovertrædelser og til at afsløre, hvem pressen har som kilder i PET mod at få en mildere straf. 

Læs også

Tiltalt for læk af statshemmeligheder

Lars Findsen er tiltalt for at have lækket "særligt fortrolige oplysninger" til i alt seks forskellige personer, herunder to journalister.

Konkret skal Lars Findsen ifølge anklagemyndigheden have overtrådt to paragraffer i straffeloven – blandt andet paragraf 109, stk. 1, der indgår i lovens kapitel om landsforræderi.

Bogen vil angiveligt give et unikt kig ind bag kulissen i Lars Findsens liv som efterretningschef. Den handler om at blive opslugt af sikkerhedspolitik, politiske skandaler, terrorsikring af Danmark og om de personlige konsekvenser, der følger med ved at være en del af magtens indercirkel i Danmark.

I bogen vil episoder, som da Lars Findsen 8. december 2021 blev anholdt i Københavns Lufthavn og efterfølgende sad fængslet 71 dage i Hillerød Arrest, blive udfoldet. Her beskriver han blandt andet, hvordan han fik daglige rutiner, blev klogere på sig selv og kom med i en madklub. 

Bogen er fortalt til journalist på Jyllands Posten Mette Mayli Albæk, efter at Lars Findsen blev løsladt fra Hillerød Arrest i februar 2022. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Findsen

Fhv. chef, Forsvarets Efterretningstjeneste, fhv. departementschef, Forsvarsministeriet 2007-15
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00