Liberal Alliance var aktive i kupforsøg i Slagelse

SLAGELSE: Liberal Alliance erkender, at partiet deltog i kupforsøg mod Slagelses kommunaldirektør. Direktøren stod ifølge LA-politiker i vejen for millionprojekt om brintbusser.

Indtil januar er både Villum Christensen og hans tvillingebror, Troels Christensen, medlem af byrådet i Slagelse. I foråret gik Troels Christensen til KL i et forsøg på at få afskediget kommunens kommunaldirektør.
Indtil januar er både Villum Christensen og hans tvillingebror, Troels Christensen, medlem af byrådet i Slagelse. I foråret gik Troels Christensen til KL i et forsøg på at få afskediget kommunens kommunaldirektør.Foto: /ritzau/Cecile Smetana
Kristine KorsgaardKim Rosenkilde

Liberal Alliance var dybt involveret i et mislykket forsøg på at afsætte Slagelses kommunaldirektør i foråret.

Det viser en redegørelse fra Kommunernes Landsforening (KL), som Altinget er i besiddelse af. 

Ifølge redegørelsen ringede LA-medlem af Slagelses kommunalbestyrelse Troels Christensen i april til KL og ”bad om et møde med KL i anledning af, at et flertal uden om borgmesteren ifølge Troels Christiansen havde mistet tilliden til kommunaldirektøren”.

Troels Christensen bekræfter forløbet over for Altinget.

Fakta

Endnu ingen borgmester i Slagelse

Som den sidste kommune i landet mangler Slagelse stadig at beslutte, hvem der skal være borgmester fra nytår.

Altinget har beskrevet, hvordan hårdknuden hænger tæt sammen med kupforsøget mod kommunaldirektøren og en anden direktør i kommunen i april.

Det er blandt andet det, som har givet et mildt sagt anstrengt forhold mellem den siddende borgmester, Stén Knuth (V), og det genvalgte byrådsmedlem Villum Christensen (LA), som er tvillingebror til Troels Christensen.

Villum Christensen sidder med det afgørende mandat i byrådet, men vil hverken pege på Knuth eller være det afgørende mandat, der bringer socialdemokraten John Dyrby Paulsen til magten.

Han var vred over, at kommunaldirektøren angiveligt forsøgte at bremse et storstilet projekt om brintbusser. Et projekt, som han og hans partifælle i kommunalbestyrelsen og tvillingebror, Villum Christensen, havde sat alt ind på at få til at lykkes.

”Kommunen havde jo besluttet, at vi skal satse på det her brintbusprojekt, og så prøver hun at lukke det ned. Hvis ikke det er magtmisbrug, så ved jeg ikke, hvad det er,” siger Troels Christensen.

Hvis ikke det er magtmisbrug, så ved jeg ikke, hvad det er.

Troels Christensen (LA)
Medlem af byrådet i Slagelse Kommune

Den gik ikke...
Han havde hørt, at man kunne få rådgivning af KL, hvis et flertal uden om borgmesteren havde mistillid til kommunaldirektøren.

”Derfor ringede jeg og bad om et møde, men den går så ikke,” siger Troels Christensen.

KL sagde, at der skulle ligge en byrådsbeslutning eller en beslutning fra økonomiudvalget, før de kunne deltage i et møde. KL-medarbejderen rådgav derfor Troels Christensen til at orientere borgmesteren, men det skete ikke.

Bestræbelserne for at få KL's hjælp til at få fyret kommunaldirektøren fortsatte i det skjulte. 

LÆS OGSÅ: Mislykket kupforsøg forklarer kaos i Slagelse

Først seks dage senere blev borgmester Stén Knuth (V) ringet op af KL, som forklarede, at der havde været løbende kontakt med en medarbejder i forvaltningen, som havde bedt om hjælp til ”kvalificere mistilliden” til de to direktører.

"Jeg blev meget meget overrasket, da jeg på en søndag aften får at vide, at byrådet er gået uden om mig og har taget kontakt til KL med deres mistillid til vores kommunaldirektør,” siger Stén Knuth.

Der er dog ikke nødvendigvis noget fordækt eller forkert i, at en politiker fra byrådet uden om borgmesteren tager kontakt til KL om en mulig afskedigelse af en kommunaldirektør.

Jurist: ”Specielt og atypisk”
Det forklarer Klaus Josefsen, ekstern lektor i forvaltningsret ved Aarhus Universitet og advokatfuldmægtig med fokus på kommunalret ved Printz Advokatfirma.

”Men typisk er det borgmesteren, der med et flertal i ryggen laver nogle sonderinger med en ekstern rådgiver som eksempelvis KL, hvis der ønskes indledt afskedigelse af en kommunaldirektør. Så den her sag er atypisk i den henseende, at henvendelsen til KL sker uden om borgmesteren,” siger Klaus Josefsen.

Alligevel forstår Stén Knuth ikke, at KL ikke tidligere tog kontakt til ham og oplyste ham om, hvad der foregik. Ikke mindst, fordi en embedsmand i kommunen fortsatte kontakten med KL og arbejdede videre med bestræbelserne på at få afsat kommunaldirektøren.

”At alt det kan foregå, er meget chokerende og overraskende,” siger Stén Knuth.

Klaus Josefsen kan godt forstå, at borgmesteren undrer sig over, hvordan en embedsmand uden hans vidende meget aktivt arbejdede for at få afsat sin egen kommunaldirektør.

”Det lyder noget specielt. Borgmesteren har den overordnede ledelse af administrationen. Så henvendelser til embedsmænd skal ske efter aftale med kommunaldirektøren eller borgmesteren. De øvrige politikere kan ikke begynde at tage direkte kontakt og beordre en embedsmand til at lave sådan nogle ting eller bestille bestemte opgaver. De må få sat sagen på en formel dagsorden," siger Klaus Josefsen.

Blot rettidig omhu
Troels Christensen mener, at Stén Knuth selv kunne have undgået, at KL blev involveret.

Han forklarer, at han ved tre lejligheder havde bedt borgmester Stén Knuth om at åbne for en evaluering af kommunaldirektøren, men at Knuth afviste ønsket.

Den pågældende kommunaldirektør, Jane Wiis, havde kun været ansat i et halvt år, da Troels Christensen fremsatte ønsket første gang.

”Det var bare rettidig omhu, for det er vel naturligt nok at ville evaluere en ny kommunaldirektør, før hun kommer over på en kontrakt, hvor det bliver rigtig dyrt at afskedige hende. Sidste gang borgmesteren fyrede kommunaldirektøren kostede det jo flere millioner,” siger Troels Christensen.

Men den form for evaluering mente borgmester Stén Knuth ikke, at der var behov for.

"Jeg havde haft en samtale med Jane om hendes virke og havde evalueret hende på den måde. Og det har jeg skrevet til Troels. Men han maste på for at få en evaluering ind på en dagsorden. Og det følte jeg ikke, at der var noget behov for,” siger Stén Knuth.

LA-politikeres prestigeprojekt
Hele affæren bunder i et forløb over flere år, hvor Villum Christensen benyttede al sin politiske indflydelse på at fremme et ambitiøst projekt om at etablere en grøn energipark og indkøbe 10 brintbusser til Slagelse.

Projektet blev drevet af en forretningsmand, David Drachmann-Sunne, som er en personlig bekendt til Villum Christensen, og som har været medlem af Liberal Alliance.

Som Altinget har beskrevet er Drachmann-Sunne i dag gået konkurs. Han har tidligere undladt at betale korrekt skat af sin egen løn, og han har været drivkraft i flere andre højtflyvende planer, som er faldet til jorden på grund af mangel på seriøse investorer.

Til gengæld har det ikke skortet på konsulentregninger, som skatteyderne i Slagelse har betalt. Og det fremgår tydeligt af sagens dokumenter, at Villum Christensen har involveret sig personligt i at sikre løbende bevillinger til Drachmann-Sunnes konsulentfirma. Projektet havde fået lovning på 17 millioner kroner i EU-støtte på den betingelse, at kommunen selv kunne rejse 47 millioner kroner.

KL: Ingen yderligere kommentarer
Da kommunaldirektør Jane Wiis blev bekymret over de løbende udgifter til konsulenter, mens der fortsat manglede investorer til projektet, forsøgte hun at få styringen af projektet flyttet fra konsulentfirmaet til kommunen.

Det er det, Troels Christensen ser som udtryk for magtmisbrug og magtfordrejning, fordi det gik imod byrådets ønske.

Alligevel endte det flertal, der først ville afskedige Jane Wiis, med at droppe kravet. I stedet bad et enigt byråd KL om at undersøge hele forløbet omkring brintbusprojektet.

Redegørelsen endte med at frikende kommunens ledelse for beskyldningerne om magtmisbrug. Og den undlod at nævne det mislykkede kupforsøg.

KL har herudover ingen kommentarer til forløbet omkring forsøget på at få afskediget Jane Wiis.

"Vi har afleveret en rapport og en redegørelse til Slagelse Kommune, og det står vi naturligvis fuldt ud inde for. Men derudover kommenterer KL ikke på rapporten, redegørelsen eller andre konsulentopgaver, vi udfører for medlemskommunerne," skriver chefen for KL’s juridiske afdeling, Pernille Christensen, i en mail til Altinget.

Jane Wiis valgte i juni at opsige sin stilling som kommunaldirektør i Slagelse Kommune.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stén Knuth

Politisk konsulent, Dansk Firmaidræt, byrådsmedlem (V), Slagelse Kommune
bankuddannet

Troels Christensen

Byrådsmedlem (K), Slagelse Kommune, musiker
lærer (Haslev Seminarium 1978), HD i afsætning (Handelshøjskolen i København 1991), HD(A)

0:000:00