Politikere kritiserer ”amatør-agtig” KL-rapport

SLAGELSE: Byrådsmedlemmer i Slagelse river med nye spørgsmål til KL's frifindelse af en afgået kommunaldirektør op i en betændt sag om magtmisbrug. LA kalder KL-rapporten "amatør-agtig". 

Borgmesterkandidat i Slagelse, John Dyrby Paulsen (S) har sammen med Villum Christensen (LA) og løsgænger i byrådet Tonny Borgstrøm indsendt en række kritiske spørgsmål til KL. 
Borgmesterkandidat i Slagelse, John Dyrby Paulsen (S) har sammen med Villum Christensen (LA) og løsgænger i byrådet Tonny Borgstrøm indsendt en række kritiske spørgsmål til KL. Foto: /ritzau/Tariq Mikkel Khan
Daniel Bue Lauritzen

En sag om miljøvenlige busser har allerede kostet flere embedsmænd i Slagelse jobbet. LA har mistet tilliden til borgmesteren, og en nu afgået kommunaldirektør er anklaget for magtmisbrug. I en 120-sider lang rapport frikender KL kommunaldirektøren.

Men nu genåbner tre byrådsmedlemmer i Slagelse opgøret mellem forvaltning og de folkevalgte i kommunen. Det sker i form at en lang række kritiske spørgsmål til KL's arbejde.

Spørger man byråds- og folketingsmedlem Villum Christensen (LA) er rapporten grænsende til ubrugelig: 

”De begår fejl, der burde stå i juraens lille ABC. Det er indiskutabelt, at mange af KL's svar hviler på den antagelse, at forvaltningen altid taler sandt,” siger Villum Christensen.  

Hun kommer selv fra KL, hvor hun var direktør. Nu skal KL så vurdere hendes handlinger ude i en kommune. Rapporten viser, at magten passer på sig selv

Villum Christensen (LA)
MF'er og byrådsmedlem i Slagelse

Han har sammen med John Dyrby Paulsen (S) og løsgænger i byrådet Tonny Borgstrøm indsendt en række spørgsmål til den KL-rapport, der sidst i juni frikendte den nu afgåede kommunaldirektør i Slagelse, Jane Wiis. 

Kommunaldirektørens ’sonderinger’ 
I rapporten konkluderer KL, at kommunaldirektør Jane Wiis handlede korrekt ved d. 8. marts at undersøge mulighederne for at udskyde eller helt lukke det stort anlagte trafikprojekt. Byrådet i Slagelse havde mindre end to uger inden ellers besluttet at forsætte med projektet.

Ifølge KL var sandsynligheden for, at projektet kunne gennemføres inden for tidsrammen, så lille, at kommunaldirektøren handlede forsvarligt ved at søge projektet udskudt. Muligheden for matchfunding var for dårlig. Men KL har ifølge John Dyrby Paulsen set for ukritisk på netop det spørgsmål: 

”Hvorfor vurderer KL ikke nærmere, hvad der er kilderne til forvaltningens opfattelse af den manglende mulighed for at få matchfunding? Vi kan ikke helt se, hvorfra den overbevisning opstår. Det er underligt, at KL ikke stiller spørgsmålstegn ved det,” siger John Dyrby Paulsen. 

Og ifølge Villum Christensen er det primært den afgåede kommunaldirektør Jane Wiis egne ’sonderinger’, der får KL til at komme frem til, at der var dårlige muligheder for at nå i mål med projektet. 

”Det nærmer sig det amatør-agtige, at man ikke forholder sig til, at menneskerne på anklagebænken også har indflydelse på, hvad der bliver fremsendt af bilag. Det burde stå i den lille ABC for juridisk vurdering, at man ikke stoler blindt på anklagede parters udlægning,” siger Villum Christensen. 

Ingen ansøgninger i ministerierne 
Med de nyligt indsendte spørgsmål håber byrådsmedlemmerne, at KL vil tage sagens nøglespørgsmål op igen: Havde kommunen afdækket mulighederne for at få matchfunding til brintbusprojekt?  

I rapporten vurderer KL blandt andet sagen på baggrund af en sagsfremstilling fra et møde i kommunen d. 20. marts. Her står det, at ”… forvaltningens vurdering er, at matchfunding på 47 mio. kr. ikke vil kunne skaffes inden for en relevant tidshorisont.” 

Men ifølge en aktindsigt som Altinget har set, havde kommunen ikke på daværende tidspunkt og heller ikke siden officielt præsenteret projektet for Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, hvor matchfundingen ellers skulle findes. 

”Magten passer på sig selv”
Villum Christensen mener, at rapporten er tegn på, at ”magten passer på sig selv.” 

”Jane Wiis kommer selv fra KL, hvor hun var direktør. Nu skal KL så vurdere hendes handlinger ude i en kommune. Rapporten viser, at magten passer på sig selv,” siger Villum Christensen. 

Jane Wiis var inden ansættelsen som kommunaldirektør i Slagelse direktør i KL. Mandag d. 7. august starter hun som direktør i DBC (Dansk Bibliotekscenter), der delvist er ejet af KL. 

I et skriftligt svar til Altinget skriver juridisk chef i KL, Pernille Christensen:

”KL står fuldt ud inde for den rapport, som vi har udarbejdet for byrådet i Slagelse Kommune. Men derudover ønsker vi ikke at kommentere rapporten i medierne.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jane Wiis

Adm. direktør, DBC
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

John Dyrby Paulsen

Direktør, Dansk e-Mobilitet, fhv. MF og borgmester i Slagelse (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

Villum Christensen

Viceborgmester (LA), Slagelse Kommune
cand.phil. (Københavns Uni. 1980), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981), MPM (Syddansk Uni. 2005)

0:000:00