Debat

Morten Messerschmidt: Det er maskefald for Altinget

Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, har tydeligvis misforstået, hvad min sag om dokumentfalsk og uberettiget brug af EU-midler handler om, skriver Morten Messerschmidt (DF) i en replik.

Det er trist at opleve, hvordan en tilsyneladende enig presse ukritisk videreformidler de beskyldninger, som siden 2015 har været lækket til pressen, skriver næstformanden for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt.<br>
Det er trist at opleve, hvordan en tilsyneladende enig presse ukritisk videreformidler de beskyldninger, som siden 2015 har været lækket til pressen, skriver næstformanden for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Morten Messerschmidt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I et indlæg torsdag 22. april 2021 under overskriften ”Maskefald for Morten Messerschmidt” skriver Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, om det ”symptomatiske” i den måde, jeg og mit parti har håndteret den sag om påstået svindel med EU-støttemidler, som siden 2015 har verseret i pressen – godt hjulpet på vej af løbende lækager fra EU’s antisvindelenhed OLAF.

Jakob Nielsen er i sin gode ret til at indfortolke ”symptomer” i min og DF’s ageren. Men desværre bygger hans virkelighedsopfattelse på en notorisk urigtig forståelse af de forhold, som nu har ført SØIK til at rejse tiltale mod mig.

Disse forhold er klart lagt frem i den kronik, som jeg skrev i Altinget 20. april. Ingen andre medier har tilsyneladende interesseret sig for denne kronik, til trods for at den lægger langt flere detaljer frem for offentligheden end det særdeles kortfattede anklageskrift fra SØIK.

Så meget mere skuffer det mig, at Jakob Nielsen som ansvarshavende redaktør for det medie, der har bragt kronikken, ikke har læst den grundigere. Havde han gjort det, ville der nemlig have manglet grundlag for hovedbudskabet i artiklen, som kort gengivet går ud på, at omsider foreligger der et anklageskrift og dermed en vished for, at jeg vil blive dømt for bedragerier og dokumentfalsk. 

Nej – jeg har ikke trukket sagen i langdrag ved at nægte at udlevere dokumenter. Fra første kontakt med OLAF har jeg tilbudt samarbejde

Morten Messerschmidt
Næstformand, Dansk Folkeparti

Chefredaktørens misforståelser

Lad os tage nogle af Jakob Nielsens misforståelser:

Nej – jeg har ikke trukket sagen i langdrag ved at nægte at udlevere dokumenter. Fra første kontakt med OLAF har jeg tilbudt samarbejde. Men under forudsætning af at kende min retlige stilling, ligesom i øvrigt professor Eva Schmidt for nyligt i pressen har beskrevet som det mest naturlige.

Nej – SØIK har ikke handlet ”temmelig hurtigt”, efter at man modtog ”den komplicerede sag” fra OLAF. SØIK kom ind i sagen allerede i 2018 og fik i den forbindelse adgang til alt materiale.

Nej – covid-epidemien kan umuligt have forsinket sagsbehandlingen. Alle møder holdes jo i dag online. Havde SØIK ønsket at afhøre mig eller andre, kunne de blot have sendt en Zoom-indkaldelse.

Nej, det tiltaleforhold, som nu er rejst mod mig, er ikke ”kompliceret”. Det bygger på dokumenter og viden, som har været tilstede hele tiden. Desværre ufuldstændig viden, hvor man helt har valgt at se bort fra den korrespondance, der er foregået mellem mit kontor og MELD-kontoret og som i vidt omfang præciserer det, som OLAF har fundet uklart.

Nej, det er ikke et ”faktum”, at der blev indsendt ”fiktive programmer for konferencen”. Allerede inden 2015-mødet accepterede EU's eksterne revision, at møder kan holdes i forening mellem et nationalt parti og et EU-parti. At vi afholdt en del af udgifterne til sommergruppemødet for MELD-midler, nemlig den del, der dækkede de EU-relevante diskussionspunkter i Skagen, er således helt indenfor reglerne.

Og nej, der blev heller ikke produceret ”falske” kontrakter: Baseret på den praksis, der var godkendt året forinden, anså vi det for notorisk, at der skulle udbetales MELD-støtte også i 2015. Herfra og til udbetalingen skulle der tages en masse administrative skridt.

Det er trist at opleve, hvordan en tilsyneladende enig presse ukritisk videreformidler de beskyldninger, som siden 2015 har været lækket til pressen, og som nu er blevet til et anklageskrift med et enkelt (og efter min opfattelse helt ubegrundet) tiltalepunkt

Morten Messerschmidt
Næstformand, Dansk Folkeparti

Det var i denne proces, at en kontrakt fik et andet indhold end tilsigtet. Men da motivet ikke var at få udbetalt støtte – den var vi berettiget til – mangler den afgørende betingelse om at ”skuffe i retsforhold,” som kræves for at kunne straffe for dokumentfalsk.

Mangler kritisk blik

Det er trist at opleve, hvordan en tilsyneladende enig presse ukritisk videreformidler de beskyldninger, som siden 2015 har været lækket til pressen, og som nu er blevet til et anklageskrift med et enkelt (og efter min opfattelse helt ubegrundet) tiltalepunkt.

Den sag, som der nu er rejst tiltale for, er enkel. Det ”komplicerede” ligger i de ”opsigtsvækkende detaljer”, som chefredaktøren rigtigt henviser til, at DR og Ekstra Bladet har bragt gennem årene. Men da disse detaljer jo ikke har fundet vej til anklageskriftet, er jeg reelt frifundet for dem. Den oplysning kunne det have været passende for en chefredaktør at bringe frem i en artikel, der søger at give sine læsere et samlet overblik over sagen.

DF kritiseres for gennem alle disse år har valgt at ”lade som om sagen ikke fandtes”. Det anklageskrift, der nu foreligger, viser at denne holdning i alt væsentligt har været berettiget. At den har haft så stor plads i det offentlige rum skyldes alene en presse, som i sin iver efter at se blod har mistet evnen til at forholde sig kritisk til fakta. Jeg havde forventet, at Altingets chefredaktør ville have fastholdt dette kritiske blik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Nielsen

Ansv. chefredaktør, Altinget
journalist (DMJX 1998)

0:000:00