Debat

Morten Schiellerup Bager: Konsulentdebat er blevet for sort-hvid

DEBAT: Alt for ofte bliver debatten om konsulenter i staten sat op som et for/imod-spørgsmål. Vi burde i stedet diskutere substans, og hvilke opgaver det giver mening at bruge konsulenter til, skriver Morten Schiellerup Bager.

Brugen af konsulenter i staten eksemplificerer den vekselvirkning, der gerne skulle være mellem det offentlige og det private, skriver Morten Schiellerup Bager.
Brugen af konsulenter i staten eksemplificerer den vekselvirkning, der gerne skulle være mellem det offentlige og det private, skriver Morten Schiellerup Bager.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Schiellerup Bager
Seniorkonsulent, EY, forhenværende paragrafredaktør og finanslovskoordinator, Finansministeriet

På det seneste har man kunnet læse mange forskellige udlæg af det offentliges konsulentforbrug.

Jeg har både arbejdet i det offentlige med konsulenter og arbejder i dag som konsulent med offentlige kunder og ser naturligvis sagen i det lys.

Det er også derfor, det undrer mig, at den offentlige debat så ofte er gået på "for eller imod konsulenter" og meget lidt på substans, eller hvilke opgaver der skulle bruges penge på.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

En konsulent er mange ting
Det er en forsimplet debat, som glemmer, at man fra offentlig side bruger konsulenter til en myriade af forskellige udfordringer.

Man hiver selvfølgelig konsulenter ind til opgaver i kategorien "klassisk management consulting", hvor konsulenten hjælper med at lave et stærkt beslutningsoplæg eller optimere arbejdsgange i administrationen. 

Jeg tror ikke på, at den offentlige sektor har godt af at lukke sig om sig selv. Organisationer, der gør det, bliver selvtilstrækkelige og lukker af for nye idéer.

Morten Schiellerup Bager
Seniorkonsulent, EY, fhv. finanslovskoordinator, Finansministeriet

Men konsulentydelse leveres også af den skolepsykolog, som er ansat som konsulent i en kommune, hvor man ikke ellers kan få besat stillingen, og det sikrer, at borgerne kan få den samme gode service som i andre kommuner.

Måske særligt det sidste aspekt går tabt i diskussionen om det offentliges konsulentforbrug?

Nødvendig ekspertise 
Jeg er i dag selv konsulent hos EY, men jeg har også igennem nogle år siddet på den anden side af bordet i det offentlige og set konsulenter bidrage til embedsmændenes opgaver.

Det eksempel, der står klarest for mig, var, da den nyoprettede Danmarks Innovationsfond, som jeg arbejdede for i min første tid på arbejdsmarkedet, fik konsulenthjælp til at afdække det danske og europæiske forskningslandskab for at udarbejde den mest progressive og moderne strategi for udbetaling af offentlig forskningsstøtte.

Det gav en kæmpe værdi for Innovationsfonden – og det var klart et arbejde, som ikke kunne have været løst inden for fondens daværende rammer.

At lukke sig om sig selv
Det, som konsulenter generelt kan, er at være en fleksibel arbejdskraft, som kommer med viden udefra, hvor man som organisation hurtigt kan få udvidet staben i en periode og få løst afgrænsede opgaver.

Det er en måde hurtigt at få ekspertise på – og ikke mindst få nye indsigter og perspektiver fra den private sektor, som ofte har fingeren på pulsen i forhold til internationale tendenser og nyeste viden.

Jeg tror ikke på, at den offentlige sektor har godt af at lukke sig om sig selv. Organisationer, der gør det, bliver selvtilstrækkelige og lukker af for nye idéer – og som alle andre har organisationer også brug for at udvikle sig løbende.

Jeg tror derfor, at det er altafgørende for, at vi fortsat kan udvikle vores velfærdssamfund, at vi har en effektiv offentlig sektor, som fra tid til anden får nogle nye perspektiver udefra gennem en vekselvirkning mellem den offentlige og den private sektor.

Læs også

Vekselvirkning gavner
At få nye perspektiver er også årsagen til min egen karrieremæssige rejse mellem den offentlige og den private sektor.

Ingen tvivl om, at man bliver dygtig af at få lidt jord under neglene i for eksempel et ministerium eller konsulenthus som nyuddannet, men jeg tror meget på værdien i, at man ikke gror fast.

Der er nemlig en grundlæggende styrke i at være nysgerrig på nye perspektiver og jævnligt opsøge nye faglige miljøer.

Debatten tilbage på rette spor
Så lad os få debatten om det offentliges konsulentbrug tilbage på det spor, hvor den hører hjemme.

Lad os diskutere, hvilke centrale samfundsudfordringer der meningsfuldt skal løses med den rette eksterne ekspertise og vekselvirkning mellem det offentlige og private.

Det var engang et godt socialdemokratisk mantra om, at "vi skal investere os ud af krisen".

Det kan jo godt være, at den offentlige sektor også i de kommende år har brug for nogle tiltrængte "investeringer" i form af nye perspektiver udefra.

Og så er det jo bare at håbe på, at der er penge på finansloven til det fremadrettet …

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Schiellerup Bager

Chefkonsulent, Erhvervsministeriet, fhv. formand for hovedbestyrelsen, Radikal Ungdom
Cand.scient.pol, Københavns Universitet

0:000:00