OK18-topforhandler: Omfattende lockout peger mod hurtigt lovindgreb

OK18: Innovationsminister Sophie Løhde (V) har onsdag varslet en omfattende lockout på statens område. Ifølge topforhandler for lønmodtagerne Flemming Vinther peger det i retningen af et lovindgreb.  

Foto: /Martin Sylvest / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

”Det er klart, at Danmark ikke kan holde til en så omfattende konflikt i ret lang tid. Derfor peger pilen mod et relativt hurtigt lovindgreb.”

Sådan lyder det fra lønmodtagernes topforhandler Flemming Vinther, efter at innovationsminister Sophie Løhde (V) onsdag har varslet lockout af 120.000 statsligt ansatte fra 10. april 2018.

Flemming Vinther synes, at det er en voldsom reaktion, og undrer sig over, at ministeren vil inddrage flere statsansatte i en konflikt.

”Når hun siger, at vores strejke vil være til gene for mange danskere, er det en smule uforståeligt for mig, at hun vælger at inddrage så mange flere. Men det er jo hendes valg,” siger Flemming Vinther til Altinget. Han anerkender dog, at lockout er en del af den danske model, såvel som strejken er det.

Men det er jo hendes valg.

Flemming Vinter

Sophie Løhde: Vi håber stadig på en aftale
Ministeren understregede på dagens pressemøde, at hun ikke ønsker en konflikt, men håber på, at arbejdsmarkedets parter kan lande en aftale i Forligsinstitutionen.

”Jeg håber, vi får det positive ud af lockout-varslet, at vi kan komme tilbage til forhandlingsbordet,” siger Sophie Løhde.

Men Flemming Vinther mener, at hvis arbejdsgiverne var interesserede i at lande en aftale ved forhandlingsbordet, ville de ikke have reageret med lockout-varsel, men i stedet ved at rykke sig nærmere lønmodtagernes ønsker.

Lockouten kommer til at omfatte 120.000 af statens i alt 180.000 statsansatte. Heraf er for eksempel tjenestemænd og efterretningstjenesten undtaget fra lockouten. Men ministeren understreger, at lockouten vil påvirke alle ministerområder.

Ifølge Flemming Vinther svarer det til en total lockout på statens område.

Fagbevægelsen: Lockout er aggressivt
Flere dele af fagbevægelsen har reageret på Sophie Løhdes lockoutvarsel. Hos Djøf håber man stadig på en aftale i Forligsinstitutionen, men organisationen mener, at et lockoutvarsel er en optrapning. 

”En lockout er et legitimt fagligt skridt fra de statslige arbejdsgiveres side i en faglig konflikt. Men vi må konstatere, at det er en aggressiv optrapning fra Sophie Løhdes side,” siger Sara Vergo, der er formand for Djøf Offentlig, i en pressemeddelelse.

Hos Dansk Magisterforening er man ærgerlig over statens modsvar til strejkevarslerne.

”En omfattende lockout i hele den offentlige sektor vil skade hele samfundet. Det er et stort ansvar, som ministeren påtager sig her ved potentielt at lægge hele det offentlige område ned, og det går ud over borgerne. Det ville da være meget nemmere – og bedre for alle parter – hvis der blev landet en løsning sammen, men det forudsætter selvfølgelig, at de offentlige arbejdsgiver vil bøje sig,” siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, i en pressemeddelelse.

Læs også

KL tager stilling til lockout senere i dag
Siden fredag er strejkevarslerne tikket ind hos arbejdsgiverne på både det statslige, regionale og kommunale område.

Parterne er nu i Forligsinstitutionen, hvor de skal forsøge at nå hinanden, inden en eventuel konflikt træder i kraft 4. april.

Kommunernes Landsforening holder senere i dag bestyrelsesmøde, hvor de tager stilling til en lockout på det kommunale område.

KL har flere gange gjort det klart, at de mener, at en lockout er bedre end en strejke, da de hellere ser en omfattende, men kort konflikt end en mindre langvarende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Gregersen

Formand, DM, næstformand, Akademikerne, medlem, Dataetisk Råd
cand.mag (Roskilde Uni. 2004), MBA (SDU. 2018)

Flemming Vinther

Forhandlingschef, BUPL
soldat, zoneterapeut og butiksassistent

Sara Vergo

Formand for Djøf, næstformand for Akademikernes A-Kasse
cand.techn.soc. (Roskilde Uni. 2001)

0:000:00