Professor: Hvis Mogens Jensen stilles til ansvar for grov uagtsomhed i minksagen kan Frederiksen og Heunicke formentlig også

Afhøringen af et centralt vidne i minksagen tyder på, at det var statsministeren og sundhedsministeren, der reelt traf beslutningen om at aflive alle mink. Det giver også dem et juridisk ansvar, vurderer juraprofessor.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Hvis tidligere miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S) kan retsforfølges i minksagen, kan det samme gælde for statsministeren og sundhedsministeren.

Det vurderer professor i forfatnings- og forvaltningsret ved Syddansk Universitet Frederik Waage på baggrund af de foreløbige afhøringer i kommissionen.

Det er særligt afhøringen af Mogens Jensens daværende departementschef, Henrik Studsgaard, der har bragt informationer frem, som - hvis de er korrekte - kan give Mette Frederiksen og Magnus Heunicke et særligt medansvar i sagen.

Studsgaards forklaring tyder nemlig på, at det især var de to, der var aktive i at træffe selve beslutningen om at aflive alle mink.

Ifølge ministeransvarlighedsloven er det ligeså afgørende, hvem der træffer beslutningen, som hvem der fører den ud i livet

Frederik Waage
Juraprofessor

”Ifølge ministeransvarlighedsloven er det ligeså afgørende, hvem der træffer beslutningen, som hvem der fører den ud i livet. Så hvis Mogens Jensen kan retsforfølges for at have handlet groft uagtsomt, så taler det, som er kommet frem under de første afhøringer, for, at det samme gælder Mette Frederiksen og Magnus Heunicke, hvis de traf beslutningen. Ansvaret for hjemlen ligger ikke kun hos Mogens Jensen,” siger Frederik Waage.

Han henviser til paragraf 4 i Ministeransvarlighedsloven, hvori der står:

"Ansvar for en af kongen underskrevet beslutning påhviler såvel enhver minister, der har medunderskrevet, som ministre, der på anden måde har medvirket til beslutningens tilblivelse".

Hvis der skal tages konkret stilling til, om der er grundlag for at stille ministre juridisk til ansvar, bliver det dog ikke Minkkommissionen, der skal gøre det.

Der står nemlig i kommissoriet, at kommissionen ikke skal foretage retlige vurderinger til belysning af spørgsmålet om ministres ansvar. Det er dermed primært embedsmændenes ansvar, kommissionen skal tage konkret stilling til.

Læs også: Var det alene Mogens Jensens ansvar? Afhøringer i minksagen sender spotlys på tre andre ministerier 

Sundhedsministeriet sagde, det var nødvendigt  

Mogens Jensens daværende departementschef, Henrik Studsgaard, er det første vidne i kommissionen, som var med til det møde sent om aftenen den 3. november i regeringens koordinationsudvalg, hvor beslutningen om at aflive alle mink blev truffet.

Dermed er han også den første, der har kunnet belyse, hvem der reelt traf beslutningen om at aflive alle mink. Et spørgsmål, som altså i sidste ende kan blive centralt rent juridisk.

Henrik Studsgaard forklarede torsdag, at det var statsminister Mette Frederiksen, der som vanligt ledede regeringsmødet. 

Og at det var "Sundhedsministeriet" - i praksis formentlig Magnus Heunicke, som ved mødet var sekunderet af sin departementschef - der sagde, at det var nødvendigt at aflive alle mink.

Regeringen havde kort før mødet modtaget en ny risikovurdering fra seruminstituttet, som indeholdt foruroligende nyt om en coronavariant i mink, som i yderste konsekvens kunne tænkes at mindske effekten af vacciner. Derfor gik hoveddiskussionen blandt ministrene på mødet ifølge Henrik Studsgaard på betydningen af de nye oplysninger.

”Og i den diskussion diskuterer man også, om man skal derhen, hvor man slår alle mink ned for at risikohåndtere. Det kommer man sådan set frem til. Og det gør man også på baggrund af, at Sundhedsministeriet bliver spurgt, om det er nødvendigt at slå alle mink ned for ikke at få den her betydelige risiko for folkesundheden og vaccinerne. Det bliver de spurgt til flere gange: Er I sikre på, det er nødvendigt. Og svaret er: Ja, det er nødvendigt,” berettede departementschefen til Minkkommissionen.

Læs også

Embedsværk anbefalede en mildere model

Henrik Studsgaard huskede ellers ikke præcist, hvem der havde sagt hvad på mødet, eller hvem der havde spurgt sundhedsministeren, om man burde aflive alle mink. Men han sagde: "Jeg vil tro, at statsministeren som mødeleder har spurgt, og der kan også være en eller to andre ministre".

Forklaringen fra Mogens Jensens daværende departementschef tyder dermed på, at det var statsministeren og sundhedsministeren, der traf beslutningen om at aflive alle mink.

Samtidig ved vi, at Mogens Jensens embedsværk havde givet ham materiale med, hvor man anbefalede en mildere model, nemlig at lægge minkerhvervet i dvale ved at undlade at avle på avlsdyr i en periode. Dermed virker det mindre sandsynligt, at Mogens Jensen var den mest aktive i selve det at træffe beslutningen om minkaflivningerne. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Henrik Studsgaard

Kommunaldirektør, Furesø Kommune, fhv. departementschef, Miljøministeriet og afdelingschef, Folketinget
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), HD i finansiering og kreditvæsen, CBS

Frederik Waage

Professor, dr.jur. mso
cand.jur. (Københavns Uni. 2006), LL.M. (College of Europe, 2006)

0:000:00