Barbara Bertelsens forhenværende kollega valgte at holde sig ude af sag om advarsler i minksagen

Direktøren for den styrelse, der har stået for anbefalingen om at droppe sanktion mod Statsministeriets departementschef i minksagen, arbejdede indtil for nylig selv i Statsministeriet under Barbara Bertelsen. Han har dog som ny direktør holdt sig helt ude af behandlingen af Bertelsens sag, oplyser styrelsen.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Selv om sagen om droppede sanktioner mod tre topembedsmænd i minksagen må være dén sag i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen med absolut mest mediebevågenhed, har styrelsens direktør ikke været involveret i rådgivningen af regeringen i sagen.

For da Christian Liebing blev direktør i styrelsen per 20. februar i år, kom han direkte fra en stilling som medarbejder lige under departementschef Barbara Bertelsen i Statsministeriet. Han har som ny direktør "fundet det rigtigst" at holde sig ude af al behandling af sagen om sin tidligere chef, oplyser styrelsen i et skriftligt svar.

Det er Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, der har stået for at vurdere og rådgive Statsministeriet om, hvilken eventuel sanktion Barbara Bertelsen skulle have for sin rolle i minksagen.

I sommer førte det til en advarsel, men i marts i år trak Statsministeriet - på styrelsens anbefaling - advarslen tilbage, fordi en ny juridisk vurdering i en anden tjenestemandssag, rigspolitichef Thorkild Fogdes, ifølge myndighederne ændrede grundlæggende ved sagens alvor.

Blev selv afhørt af Minkkommissionen

Det har vakt fornyet debat om placeringen af ansvar i minksagen. Og det står ifølge juraprofessorer ikke helt klart, hvordan myndighederne er nået frem til, at forhørsledelsens vurdering i rigspolitichef Thorkild Fogdes sag skulle resultere i, at sanktionerne mod Barbara Bertelsen samt to topembedsmænd i Justitsministeriet blev kaldt tilbage.

Statsministeriet oplyser, at det er Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, der har taget initiativ til at genoptage Bertelsens sag, og at ministeriet har fulgt styrelsens indstilling om at tilbagekalde advarslen.

Derfor er det væsentligt, at direktøren i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen Christian Liebing indtil for nylig har arbejdet tæt sammen med Bertelsen i Statsministeriet og haft hende som nærmeste chef. Han er også selv blevet afhørt af Minkkommissionen og modtog ingen kritik for sin begrænsede rolle i forløbet.

Jeg kan ikke se, at han på nogen måde kan være inhabil

Sten Bønsing
Professor i forvaltningsret

Men Liebing har altså holdt sig ude af sagen om Bertelsen, selv om han ifølge forvaltningsloven ikke er inhabil, oplyser styrelsen i en mail:

"Styrelsens direktør, Christian Liebing, er ikke inhabil i forhold til de konkrete sager. Christian Liebing har imidlertid selv fundet det rigtigst ikke at deltage i behandlingen af sagerne. Denne beslutning traf Christian Liebing forud for sin tiltrædelse som direktør den 20. februar 2023. Han har ikke på noget tidspunkt deltaget i behandlingen af sagerne."

Relation til Bertelsen gør ikke Liebing inhabil

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing bekræfter over for Altinget, at der juridisk set ikke ville have været noget i vejen for, at Christian Liebing havde deltaget i behandlingen af Barbara Bertelsens sag, selv om den drejer sig om hans tidligere chef.

"Jeg kan ikke se, at han på nogen måde kan være inhabil. Man kan omvendt spørge, hvorfor han skulle have en særlig interesse i at lade Barbara Bertelsen slippe for en advarsel, bare fordi hun er hans tidligere chef," siger Bønsing.

Han forklarer, at hvis det skulle handle om deres personlige relation, skal den være meget privat og tæt, før det kan have juridisk betydning - "hun skal være blandt de få personer, man ville ringe til først, hvis man fik konstateret en alvorlig sygdom".

Læs også

Sten Bønsing nævner begrebet "inhabilitetshysteri".

"Problemet med at gå for langt i habilitetsspørgsmål og melde sig ud af behandlingen af en sag, uden at der er juridisk grund til det, er, at man risikerer at løbe tør for gode folk. Direktøren for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har vel den stilling, fordi han er kvalificeret til den, og hvis han er ude af sagen, risikerer man at skulle bruge én, der er mindre kvalificeret," forklarer professoren.

Fik opsang af Bertelsen

Christian Liebing var indtil jobskiftet leder af afdelingen for indenrigspolitik i Statsministeriet og refererede direkte til departementschefen. Han var på barsel i måneden op til regeringens beslutning om at aflive alle mink og kom tilbage på arbejde dagen før det afgørende møde, hvor beslutningen blev truffet. 

Jeg tænker: Det er ikke så godt

Christian Liebing
Daværende departementsråd i Statsministeriet, om sin reaktion, da han opdagede, at der manglede lovhjemmel til at aflive alle mink

Nogle dage efter det nu historiske pressemøde, hvor Mette Frederiksen meldte ud, at alle mink skulle aflives, var Christian Liebing blandt de første ansatte i Statsministeriet, der fik at vide, at Miljø- og Fødevareministeriet var i gang med et hastelovforslag, fordi der ikke var lovhjemmel til at føre beslutningen ud i livet. Liebing fik beskeden via mail fra en af sine kolleger i Statsministeriet.

"Jeg ser godt hans bemærkning om, at der mangler hjemmel, og jeg tænker: Det er ikke så godt,” forklarede han i Minkkommissionen.

Christian Liebing har også prøvet at få en opsangs-sms fra Barbara Bertelsen.

I Minkkommissionen kom en besked frem, som Bertelsen sendte til Liebing og en anden afdelingsleder nogle uger efter, at balladen om den manglende lovhjemmel var brudt ud. De to embedsmænd var ansvarlige for at klæde Mette Frederiksen på til besøg hos en minkavler.

"Meget farlig situation lige nu. Og belært af tidligere forløb og erfaringer bliver jeg åbenbart nødt til at være meget eksplicit i, at den her er jeres tos ansvar at hjælpe statsministeren trygt og ordentligt igennem," skrev Barbara Bertelsen blandt andet til Christian Liebing og hans kollega. 

Som ny direktør i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har Christian Liebing haft det formelle ansvar for rådgivningen til Statsministeriet om at tilbagekalde advarslen til departementschef Barbara Bertelsen for hendes rolle i minksagen. Men i praksis har Liebing som tidligere nær medarbejder til Bertelsen holdt sig ude af sagsbehandlingen, oplyser styrelsen.
Som ny direktør i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har Christian Liebing haft det formelle ansvar for rådgivningen til Statsministeriet om at tilbagekalde advarslen til departementschef Barbara Bertelsen for hendes rolle i minksagen. Men i praksis har Liebing som tidligere nær medarbejder til Bertelsen holdt sig ude af sagsbehandlingen, oplyser styrelsen. Foto: Medarbejder- og Kompetencestyrelsen

Initiativ kom fra styrelsen

Initiativet til at genoptage sagerne om sanktioner mod Barbara Bertelsen samt departementschef i Justitsministeriet Johan Legarth og afdelingschef Anne Mette Lyhne kom ikke fra nogen af ministerierne, men fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen med bistand fra Kammeradvokaten.

Det oplyser både Statsministeriet og styrelsen.

Myndighederne vil ikke udlevere Kammeradvokatens vurdering af sagerne, fordi det er konkrete personalesager, som ikke er omfattet af aktindsigt. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barbara Bertelsen

Departementschef, Statsministeriet, statsrådssekretær
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Christian Liebing

Direktør, Medarbejder- og Kompetencestyrelsen
cand.polit. (Københavns Uni. 1999) og master i public governance (2017)

0:000:00