Debat

Professor i replik: En frisat offentlig sektor skal give alle borgere en stemme

En af de bærende ideer bag skabelsen af en agil offentlig sektor er mere borgerinddragelse - ikke mindre, skriver Jacob Torfing i replik til Emma Katrine Lyng Svensson.

Når offentlige medarbejdere i dag kigger opad, så ser de et væld af
regler, dokumentationskrav og styringstiltag, der skaber meget lidt plads til borgerinddragelse. Det skal der laves om på, skriver Jacob Torfing. 
Når offentlige medarbejdere i dag kigger opad, så ser de et væld af regler, dokumentationskrav og styringstiltag, der skaber meget lidt plads til borgerinddragelse. Det skal der laves om på, skriver Jacob Torfing. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Jacob Torfing
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er altid dejligt, når folk gider at læse og svare på ens indlæg, men lige her bliver jeg lidt stødt over at få skudt i skoene, at der skal lyttes mindre til borgerne. Det er langt fra tilfældet.

Jeg skriver jo netop at: "offentlige myndigheder skal arbejde mere problemfokuseret og missionsdrevet og i højere grad involvere relevante og berørte parter" med henblik på at lytte til borgerne og "gennem dialog og inddragelse at identificere behovene bag kravene".

Men det nok mig, der ikke har formuleret mig klart nok. Så lad mig lige præcisere, at en af de bærende ideer bag skabelse af en agil offentlig sektor med mere tværgående samarbejde og tillidsbaseret styring og ledelse netop er at skabe den fornødne plads til, at offentlige medarbejdere kan arbejde sammen på tværs af fagprofessionerne, med borgere og andre lægfolk om at samskabe løsninger, der skaber offentlig værdi.

Læs også

Borgerinddragelse skal give alle en stemme

Når offentlige medarbejdere i dag kigger opad, så ser de et væld af regler, dokumentationskrav og styringstiltag, der skaber meget lidt plads til samarbejde, borgerinddragelse og innovativ værdiskabelse.

Lad det stå klart: den igangværende omkalfatring af den offentlige sektor er en forudsætning for inddragelse af og samskabelse med borgerne

Jacob Torfing
Professor

Det er derfor, at vi skal fortsætte i reformsporet og lokalt eksperimentere med nye måder at indrette og drive den offentlige sektor. Der skal skabes plads til dialogen med borgerne.

Dialog og samtale er meget bedre end de fritvalgsordninger, som vi fik med New Public Management, hvor borgerne blot stemmer med fødderne og efterlader de offentlige institutioner uden konstruktive tilbagemeldinger.

Og i dialogen skal vi give alle en stemme, så det ikke er den højtråbende middelklasse, der bruger borgerinddragelsen til at få mere af det, som de har så rigeligt af i forvejen.

Så lad det stå klart: den igangværende omkalfatring af den offentlige sektor er en forudsætning for inddragelse af og samskabelse med borgerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Torfing

Professor, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet
cand.scient.pol. (AU), Master og Ph.d. (University of Essex)

Emma Katrine Lyng Svensson

Førtidspensionist og debattør
cand.mag. (Aarhus Uni. 2012)

0:000:00