Ugens embedsmand: Som ung havde Henrik Lund en stejl læringskurve i Finansministeriet

MØD EMBEDSVÆRKET: Afdelingschef i Finansministeriet Henrik Lund blev starstrucked, da han som nyansat sad med til satspuljeforhandlinger med toneangivende politikere. Han slapper af til metalmusik, og så er han en smule misundelig på DBU's nye direktør. 

Hvilke opgaver tager mest af din tid i øjeblikket?
Der er mange ting, der optager min tid i øjeblikket, herunder arbejdet med den interne drift af Finansministeriet. Men hvis jeg skal nævne to af de mest tidskrævende opgaver, så er det arbejdet med at forberede regeringens kommende nærhedsreform, hvor vi i Finansministeriet sammen med Statsministeriet er i gang med at udarbejde et oplæg til regeringen. Derudover fylder opgaven med at nedbringe forbruget af eksterne konsulenter i den offentlige sektor en hel del. Regeringen har en meget klar ambition på området, og det er ikke nødvendigvis den letteste opgave at koordinere på tværs af Slotsholmen på en god og ordentlig måde, hvilket jeg lægger meget vægt på at gøre.

Hvis du tænker tilbage på dit første job i embedsværket, hvad overraskede dig så mest? 
Jeg startede som ung nyuddannet fuldmægtig i Finansministeriet for 15 år siden, og det der overraskede mig mest var, hvor meget ansvar, man fik meget hurtigt. Man blev udvist stor tillid og blev kastet ud på dybt vand. Man må sige, at det var en rigtig stejl læringskurve. Jeg kan huske, at jeg i min første måned i Finansministeriet sad med til mine første satspuljeforhandlinger med en masse toneangivende politikere. Jeg var sgu lidt starstruck. Men det var super fedt. Det synes jeg i øvrigt stadig, det er. 

Hvad er dit bedste råd til nye embedsmænd i centraladministrationen?
Det kan siges meget kort: Nyd det! Det er et ekstremt meningsfuldt job at være embedsmand i centraladministrationen. Uanset om du arbejder med klima, sundhed, socialpolitik, erhvervspolitik eller noget helt femte, så er det et privilegium at hjælpe den til enhver tid siddende regering med at føre dens idéer og visioner ud i livet på den bedst mulige måde.

Hvad vil du gerne være bedre til på jobbet?
Jeg vil gerne være bedre til at tale mere med og rose alle de dygtige medarbejdere, der sidder og laver gode sager til mig hver dag. Jeg prøver at være bevidst om at huske det, men jeg vil gerne gøre det noget mere.

Hvad ved dine kollegaer ikke om dig?
Altså det er jo ikke noget, jeg går og holder hemmeligt, og nogle ved det da også, men det vil måske komme som en overraskelse for mange, at jeg er meget stor fan af den helt tunge og larmende metalmusik. Det spænder fra det spektrum, hvor de fleste kan være med og holde det ud og helt derud til, hvor meget få kan være med. Men jeg elsker det. Det giver mig energi, og glæde, og så er det faktisk rigtig godt at slappe af og tømme hovedet til. Og så vil jeg da heller ikke undlade at afsløre, at jeg er en meget stor Olsen Banden-aficionado. De film er ganske enkelt geniale, og der findes meget få øjeblikke i livet, der ikke kan rammes ind af et citat fra en Olsen Banden-film.

Hvordan kobler du af i en travl hverdag?
Det er super vigtigt at gøre. Jeg arbejder med at lave små ”honningdepoter” til mig selv. Det kan være at gå i biografen og se en tomhjernet actionfilm eller læse en god bod, helst biografier i genren sport, politik eller musik. Og så løber jeg flere morgener om ugen inden dagen rigtig starter, hvilket er godt for hjernen. De to sidstnævnte aktiviteter indebærer føromtalte metalmusik i ørene. Og så er jeg meget stor tilhænger af Tottenham, OB og Green Bay Packers. Så min uge planlægges altid, så jeg kan se deres kampe i fred og ro, og det er min hustru og datter meget søde til at respektere.

Hvis du frit skulle vælge et helt andet job end embedsmand, hvad skulle det så være?
Embedsmand er jo et vidt begreb, men jeg vil gerne indrømme, at jeg er meget misundelig på tidligere departementschef i Beskæftigelsesministeriet Jakob Jensens nye job som administrereende direktør i DBU. Det er virkelig et fedt job! Og hvis jeg skal trække den lidt længere væk fra min egen hverdag, så kan de bare ringe, hvis de en dag mangler en sportsdirektør i OB.

Forrige artikel Politikere og borgere skal evaluere cheferne i Egedal Kommune Politikere og borgere skal evaluere cheferne i Egedal Kommune Næste artikel Tidligere departementschef skal være tovholder for regeringens nærhedsreform Tidligere departementschef skal være tovholder for regeringens nærhedsreform