Juraprofessorer aflivede grundlag for rigsret, men Alternativet står fast: Vi støtter stadig en advokatvurdering af minksagen

Minksagen er uafsluttet, indtil en advokatvurdering er gennemført. Sådan lyder det fra Alternativet, der oven på nogle uger i tænkeboks står fast på støtten til en sådan vurdering. 

Franciska Rosenkilde (ALT) trak dagen efter folketingsvalget flertallet væk under en uvildig advokatvurdering af Mette Frederiksen. Nu har Alternativet lavet en u-vending igen. 
Franciska Rosenkilde (ALT) trak dagen efter folketingsvalget flertallet væk under en uvildig advokatvurdering af Mette Frederiksen. Nu har Alternativet lavet en u-vending igen. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel Rønberg

Efter en række U-vendinger har Alternativet endegyldigt låst sig fast på en kurs i efterspillet om Mette Frederiksens ansvar i minksagen.

Partiet bakker op om en uvildig advokatvurdering af statsministerens rolle, fastslår partiet, der i en måned nøje har overvejet, om det skulle droppe støtten – og dermed trække tæppet væk under flertallet bag en sådan vurdering. 

Det er ikke holdbart, at det i dag er op til et flertal i Folketinget at bestille advokatvurderinger. 

Torsten Gejl (ALT) og Christina Olumeko (ALT)
Hhv. politisk ordfører og demokratiordfører

“Minksagen er uafsluttet og åben for fortolkning, så længe vi ikke har en officiel, uafhængig advokatvurdering bestilt af Folketinget. Det er ikke sundt for tilliden,” skriver Alternativets politiske ordfører, Torsten Gejl, og demokratiordfører Christina Olumeko i et debatindlæg i Altinget.

Ingen af de to folketingsmedlemmer eller partiets politiske leder, Franciska Rosenkilde, har ønsket at uddybe synspunktet i et interview med Altinget.

Kovendinger

Alternativet besluttede at genoverveje partiets holdning, efter at tre af landets fremmeste juraprofessorer i begyndelsen af november vurderede, at der ”med høj grad af sikkerhed” ikke kan gøres noget retligt ansvar gældende overfor Mette Frederiksen i minksagen. 

Den samme holdning havde partiet før og under valgkampen. Men dagen efter folketingsvalget ændrede Alternativets politiske leder, Franciska Rosenkilde, kurs. Siden måtte hun lave endnu en kovending, da hun ikke havde opbakning til beslutningen fra den nyvalgte folketingsgruppe.

Alligevel valgte partiet på baggrund af notatet fra professorerne endnu engang at tage spørgsmålet op i folketingsgruppen.

Advokatvurdering bør ske automatisk

Selvom Alternativet nu melder klart ud, at Mette Frederiksens ansvar i minksagen skal vurderes af advokater, lægger partiet op til, at et lignende forløb ikke skal gentage sig i fremtiden.

I stedet vil det “afpolitisere” beslutningen om, hvorvidt der skal være en advokatvurdering eller ej.

“Det er ikke holdbart, at det i dag er op til et flertal i Folketinget at bestille advokatvurderinger. Det bør i stedet være en automatik, at der kommer en advokatvurdering efter en kommissionsrapport,” skriver Gejl og Olumeko.

Læs også

Fra skal til kan

Med Alternativets nye melding er der tilsyneladende forsat et flertal bag en advokatvurdering. Men ikke helt så klart som før valgdagen.

Mens Konservative, Nye Borgerlige, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og nu også Alternativet entydigt kræver en advokatvurdering, har både Venstre og Moderaterne, som stadig sidder med i regeringsforhandlingerne, blødt holdningen til kravet op. 

Sådan står partierne

Partier for en uvildig advokatvurdering

 • Alternativet
 • Konservative
 • Nye Borgerlige
 • Danmarksdemokraterne
 • Liberal Alliance

Partier, som ikke har meldt klart ud

 • Venstre. Efter valget har Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen talt mere blødt om en uvildig advokatvurdering: "Vi har behov for, at der er et værdigt punktum for den sag. Og der synes jeg, at en advokatvurdering kan være en naturlig måde at få sådan en afslutning på". 
 • Moderaterne. Partiets politiske ordfører Jakob Engel-Schmidt har ikke yderligere kommenteret M’s standpunkt efter advokaternes retlige vurdering: "Jeg har noteret mig vurderingen fra de tre juraprofessorer og vil læse den med interesse, men på baggrund af de igangværende forhandlinger har jeg ikke yderligere kommentarer"

Partier imod en uvildig advokatvurdering

 • Radikale Venstre
 • Enhedslisten
 • SF
 • Socialdemokratiet

 

Jakob Ellemann-Jensen (V), som flere gange i løbet af forhandlingerne er blevet bedt om at forholde sig til Venstres holdning, siger ikke længere, at man skal lave en advokatvurdering, men taler om, at man kan.

“Vi har behov for, at der er et værdigt punktum for den sag. Og der synes jeg, at en advokatvurdering kan være en naturlig måde at få sådan en afslutning på,” udtalte Ellemann efter et forhandlingsmøde.

“Et værdigt punktum”

De samme toner lyder fra Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, som også har nedtonet kravet om en advokatvurdering af Mette Frederiksen:

“Det er vores udgangspunkt at få sat et værdigt punktum for hele den sag.”

Siden de tre juraprofessorer kom med deres retlige vurdering af Mette Frederiksen, har Moderaterne heller ikke udtalt sig om partiets holdning. Dengang sagde Moderaternes politiske ordfører, Jakob Engel-Schmidt:

“Jeg har noteret mig vurderingen fra de tre juraprofessorer og vil læse den med interesse, men på baggrund af de igangværende forhandlinger har jeg ikke yderligere kommentarer.”

Det var de blå partier og Alternativet, der krævede en uvildig advokatvurdering efter Minkkommissionen kom med sin rapport før sommerferien. Radikale valgte en anden strategi og meddelte, at partiet ville trække støtten til S-regeringen, hvis statsminister Mette Frederiksen ikke udskrev valg inden Folketingets åbning i oktober.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Moderaterne, men de er ikke vendt tilbage. Socialdemokratiet har heller ikke ønsket at kommentere Alternativets udmelding.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Gejl

MF, politisk ordfører (ALT)
journalistkursus (Frontløberne 1989), kaospilot (KaosPiloterne 1993)

Christina Olumeko

MF (ALT)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2022)

0:000:00