Dansk Industri efterlyser hurtig afklaring af helligdagsforslag fra regeringen

SVM-regeringen skal gøre det klart, hvordan lønmodtagerne skal betales for afskaffelsen af St. Bededag, lyder det fra DI, der ønsker ro om overenskomstforhandlingerne.

Kim Graugaard er viceadministrerende direktør i erhvervsorganisationen DI. Sammen med DIs administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, forhandler han med lønmodtagernes forhandlingsfællesskab CO-industri, der ledes af Metal-formand Claus Jensen og Mads Andersen fra 3F.
Kim Graugaard er viceadministrerende direktør i erhvervsorganisationen DI. Sammen med DIs administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, forhandler han med lønmodtagernes forhandlingsfællesskab CO-industri, der ledes af Metal-formand Claus Jensen og Mads Andersen fra 3F.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup BjerregaardSøren Dahl

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) bør hurtigst muligt skære ud i pap, hvordan lønmodtagerne skal kompenseres for afskaffelsen af St. Bededag som helligdag.

Sådan lyder det fra DIs viceadministrerende direktør, Kim Graugaard, netop som overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked sparkes i gang.

”Vi afventer, at regeringen kommer med sit lovforslag,” siger Graugaard, den ene af erhvervsorganisationens to topforhandlere på industriens område.

Det, der vil skabe mest ro om OK-forhandlingerne, er, at man ved, hvad betingelserne er

Kim Graugaard
Viceadministrerende direktør, DI

”Det, der vil skabe mest ro om overenskomstforhandlingerne, er, at man ved, hvad betingelserne er,” siger han.

Dermed lægger DI op til, at det er regeringen – og ikke overenskomstforhandlerne – der skal finde en løsning på, hvad lønmodtagerne skal have til gengæld for en ekstra dags arbejde hvert år. Det blev klart, da DI og lønmodtagernes forhandlingsfællesskab, CO-industri, onsdag formelt tog hul på forhandlingerne ved et pressemøde i Industriens Hus i København.

Læs også

Da den nye SVM-regering præsenterede sit grundlag før jul, kom det som et chok for mange, at regeringen lægger op til at afskaffe en helligdag, højst sandsynlig St. Bededag, med virkning fra 2024.

Det fik straks formanden for HK Privat, Simon Tøgern, til at tale om højere løn, og eksperter advarede om, at afskaffelsen af en helligdag ville skubbe til de krav, som lønmodtagerne stiller ved forhandlingerne.

Det bundede blandt andet i, at statsminister Mette Frederiksen (S) ved præsentationen af regeringsgrundlaget på Marienborg svarede ”ja” til DR, der spurgte, om forslaget betyder, at man skal arbejde en dag mere uden at få mere i løn.

Kompensation til lønmodtagerne

En kort kommentar fra den nye beskæftigelsesminister, Ane Halsboe-Jørgensen, har imidlertid fået overenskomstforhandlerne på andre tanker.

”Vi vil fremsætte et nyt lovforslag, hvor vi fjerner en helligdag – og i stedet gør den til en arbejdsdag, hvor lønmodtageren får kompensation, hvis man er på arbejde,” lød det til Ritzau før jul.

Ministeren har indtil videre ikke uddybet, hvad hun mener med kompensation.

Alligevel hæfter Kim Graugaard fra DI sig ved ordet. Han forventer, at regeringen i sit lovforslag vil slå fast, at lønmodtagerne skal have løn, som hvis de havde arbejdet på en hvilken som helst anden dag, for at arbejde på St. Bededag.

Graugaard forventer derfor ikke, at spørgsmålet om kompensation for afskaffelsen af St. Bededag skal løses ved forhandlingsbordet i Industriens Hus.

”Det mest sandsynlige er, at det kommer til at køre separat. Det skal forstås på den måde, at hvis regeringen meget detaljeret beskriver, hvordan aflønningsforholdene skal være - både på vores medlemsvirksomheder og på alle mulige andre virksomheder, derunder dem der slet ikke er overenskomstdækket - så har regeringen jo færdiggjort sin mission med St. Bededag. Og så kan vi jo så fortsætte med forhandlingerne om alt det andet,” siger Kim Graugaard.

Han understreger, at det for ham ikke er afgørende, om regeringen kommer med et ”fuldstændig gennemarbejdet fremlagt lovforslag”, eller om den meddeler sig på anden vis.

”For os er det vigtige at få en klarhed,” siger Kim Graugaard.

Metal-boss: Tag det af bordet

Mens DI som repræsentant for arbejdsgiversiden går ind for at afskaffe en helligdag, er Dansk Metals formand, Claus Jensen, indædt modstander af forslaget fra regeringen. Derfor deler han ikke ønsket fra DI om en hurtig afklaring.

”Det eneste, jeg opfordrer politikerne til, er at tage det af bordet, for jeg synes, det er et træls forslag,” siger Claus Jensen.

På Facebook kalder han forslaget om at afskaffe helligdagen for "en bombe lige ned i de sværeste overenskomstforhandlinger i mange år".

Altinget har spurgt Beskæftigelsesministeriet, hvornår regeringen forventer at fremsætte et konkret lovforslag om afskaffelsen af St. Bededag som helligdag.

Altinget har også spurgt, om ministeren kan uddybe, hvad hun mener med, at ”lønmodtageren får kompensation, hvis man er på arbejde”.

Beskæftigelsesministeriet er ikke vendt tilbage på Altingets henvendelse.

Politikerne har forsøgt før

Det er ikke første gang, Christiansborg har været ude med riven efter den ekstra fridag i foråret.

I 2011 havde VK-regeringen med Lars Løkke som statsminister planer om sløjfe St. Bededag for at finansiere deres 2020-plan. Planen blev dog skudt ned af arbejdsmarkedets parter.

I 2012 indgik en afskaffelse af St. Bededag som del af den konkrete realisering af Thorning-regeringens plan om at få danskerne til at arbejde "12 minutter mere". En skuffet Bjarne Corydon måtte dog som finansminister aflyse trepartsforhandlinger om emnet, før de overhovedet var gået i gang, fordi fagforbundet Dansk Metal ikke ville gå med til at sløjfe helligdage.

Idéen om at aflive bededagen er altså en blomst, der tidligere er visnet i hænderne på både socialdemokrater og borgerlige, men som SVM-regeringen nu forsøger at plante på ny.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Graugaard

Viceadm. direktør, Dansk Industri, næstformand for Industriens Pension
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987)

Claus Jensen

Forbundsformand, Dansk Metal, formand for CO-industri, Arbejdernes Landsbank og Industriansatte i Norden, i forretningsudvalget for FH
Plade- og konstruktionssmed (Odense Staalskibsværft 1985)

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00