Debat

GTS-foreningen om regeringsudspil: De regionale erhvervsfyrtårne skal gro på national viden

Regeringen vil med 'Danmark kan mere'-udspillet investere 1 milliard kroner fra EU i otte lokale erhvervsfyrtårne. Det er i sig selv en glædelig nyhed, men for at opnå internationalt niveau er det essentielt, at de lokale fyrtårne skabes med erfaringer og viden fra hele landet, skriver GTS-foreningen.

IT-byen Katrinebjerg i Aarhus er et eksempel på, hvordan man skaber et regionalt fyrtårn på internationalt niveau, skriver GTS-foreningen.
IT-byen Katrinebjerg i Aarhus er et eksempel på, hvordan man skaber et regionalt fyrtårn på internationalt niveau, skriver GTS-foreningen. Foto: Jesper Rais/AU
Hanne Christensen
Juan Farré
Niels Husted Kjær
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med regeringens udspil, 'Danmark kan mere', investerer regeringen nu hele 1 milliard kroner fra EU i otte lokale erhvervsfyrtårne.

Allerede i næste uge udbyder Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse midlerne. Formålet er at skabe vækst og nye arbejdspladser i hele landet med afsæt i regionale styrkepositioner identificeret af regeringens syv regionale Vækstteams.

Den massive politiske interesse for genstart af dansk erhvervsliv er grundlæggende positiv. Men i politikernes iver for at gøre det gode, er det vigtigt at fastholde den politiske ambition om forenkling og overskuelighed. Vi har derfor ét vigtigt budskab til politikerne.

De gode og dårlige erfaringer, der allerede er skabt, kan og bør sættes i spil.

Juan Farré, Hanne Christensen og Niels Husted Kjær., hhv. formand og næstformænd, GTS-foreningen

Erfaring og viden fra hele landet

Byg de regionale erhvervsfyrtårne på erfaringer og viden fra hele landet. Fyrtårnene skal forankres omkring regionale og lokale aktører.

Men samtidig er det helt afgørende, at der i de konsortier, der skal udvikle de otte fyrtårne, også indgår samarbejde med de mange nationale indsatser, der allerede er sat i søen og fungerer godt.

Uanset, hvor i landet de måtte ligge. Bornholm skal for eksempel stå som Østersøens fyrtårn for udnyttelse af grøn energi fra havvindmøller. De kan med fordel inddrage allerede opbyggede kompetencer fra blandt andet Teknologisk Institut, DHI og Force Technology.

På den måde undgår vi at opbygge parallelle kompetencer i et relativt lille land. De gode og dårlige erfaringer, der allerede er skabt, kan og bør sættes i spil.

Det giver en stærk platform af viden at stå på. Det accelererer innovation og udvikling – og giver dermed hurtigere resultater til gavn for danske virksomheder.'

Der er brug for at forstærke det, der virker i dag.

Juan Farré, Hanne Christensen og Niels Husted Kjær., hhv. formand og næstformænd, GTS-foreningen

Dansk innovation til nye højder

I opbygningen af de nye indsatser kan man også med fordel lade sig inspirere af den fynske indsats inden for robotteknologi.

Ved at samle GTS, universiteter, virksomheder samt regionale og kommunale aktører er det her lykkedes at skabe et regionalt fyrtårn af internationalt niveau. Det har resulteret i vækst og arbejdspladser på Fyn.

Et andet eksempel er Region Midtjylland, der med IT-byen i Katrinebjerg i Aarhus har bygget et fyrtårn inden for digitalisering.

I dag huser IT-byen alt fra tech start-ups til danske og internationale virksomheder, som har let adgang til it-forskning i verdensklasse.

Der er brug for at forstærke det, der virker i dag. Derfor hilser vi i GTS-institutterne tankerne bag de regionale erhvervsfyrtårne velkommen, hvis de vel at mærke kommer til at gro oven på allerede eksisterende viden.

Vi er klar – for sammen kan vi løfte dansk innovation til nye højder.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion