Hører nydelse sammen med seksuel sundhed? Fra Verdensmålsteltet lød et rungende ”JA”

FN’s verdensmål for seksuel sundhed skal handle om mere end om teenagere bliver gravide, og om kvinder kan føde børn uden at dø. Nydelse skal også være en del af verdensmålene, lød det fra Verdensmålenes Telt fredag på Folkemødet.

Søren Juliussen (t.v.) og Kir Thomsen (t.h.).
Søren Juliussen (t.v.) og Kir Thomsen (t.h.).Foto: Line Høvik Søby
Line Høvik Søby

Der var fyraftensstemning i Verdensmålenes Telt, da fredag eftermiddags sidste begivenhed med titlen ”skal buttpluggs have deres eget verdensmål?” løb ad stablen.

Den ene paneldeltager, Kir Thomsen, trådte ind på scenen i en t-shirt, der ved første øjekast lignede det velkendte fanta-logo. Men kiggede man en ekstra gang, så man, at der faktisk stod ”anal play.” Den må du selv lige oversætte fra engelsk.

Hvis sex handler om at få børn, er der ikke nødvendigvis så meget nydelse involveret.

Kir Thomsen
Forperson, K.Vinders Fond

Men t-shirtens tryk var i tråd med aftenens tema: Kan FNs delmål om seksuel sundhed omfavne nydelse, eller handler det kun om at føde børn sikkert?

FN’s verdensmål for seksuel sundhed fokuserer på, om kvinder får ”opfyldt deres behov for familieplanlægning”, og om de bliver gravide som teenagere.

Men seksuel sundhed skal også handle om nydelse, lød det fra aktivisten Kir Thomsen og podcastværten Søren Juliussen.

”Hvis sex handler om at få børn, er der ikke nødvendigvis så meget nydelse involveret,” sagde Kir Thomsen.

Under #ButtplugsogVerdensmål kunne de fremmødte anonymt stille spørgsmål til paneldeltagerne på nettet.

Her var et af spørgsmålene: ”Hvad betyder seksuel sundhed?”

Kir Thomsen tog ordet først og forklarede at FNs verdensmål ikke fokuserer nok på nydelsen ved seksuelt samvær, men i stedet på fraværet af sygdom.

”Seksuel sundhed er noget andet i Danmark end globalt. Derfor er vi nødt til at have nogle lokale mål og definitioner af det,” sagde Søren Juliussen.

Ikke vrede aktivister

Et spørgsmål om, hvordan man passer på sine LGBTAI+-venner, ledte til en diskussion om idéen om den vrede LGBTAI+-aktivist.

Hvis der ikke er nogen, som kæmper for fremskridtet, er der nok nogen, der skal trække det tilbage.

Søren Juliussen
Podcastvært

Her understregede Søren Juliussen, at ”myten om at LGLBTAI+-aktivister er vrede, er ikke sandt”.

Der er dog brug for aktivisme – også selvom den ikke er vred – forklarede Søren Juliussen, men henvisning til tilbagetrækningen af abortrettigheder i USA.

”Hvis der ikke er nogen, som kæmper for fremskridtet, er der nok nogen, der skal trække det tilbage,” sagde Søren Juliussen.

Kir Thomsen tilføjede, at der nok skal være rigeligt plads til alle – også selvom nogle mennesker ikke er heteroseksuelle eller identificerer sig som mand eller kvinde (kaldet non-binær, tiltalt de/dem).

”Der er ikke nogen, der tager noget fra de heteroseksuelle, bare fordi man ikke selv er det. Det er ikke et nulsumsspil,” sagde de, og blev bakket op at Søren Juliussen.

”Vi er ikke ude på at tage et stykke af jeres kage. Vi bager bare endnu en til os.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Juliussen

Næstformand, Dare Danmark
mediegrafiker

0:000:00