Konservative vil ophæve minkforbud i Danmark

"Hvis ti procent af avlerne vil fortsætte, kunne vi måske spare skatteyderne for et par milliarder," siger Konservatives fødevareordfører, som vil ophæve forbuddet mod hold af mink. Regeringen vil vente på SSI-risikovurdering.

Morten Pedersen, hvis minkfarm lå på Stevns, aflivede i 2020 sine mink.
Morten Pedersen, hvis minkfarm lå på Stevns, aflivede i 2020 sine mink.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Når covid-19 ikke længere er en samfundskritisk sygdom, og langt de fleste restriktioner er fortid, bør det også være lovligt at holde mink igen.

Det mener Konservative. Derfor har partiets landbrugs- og sundhedsordfører, Per Larsen (K), skrevet et udkast til en beretning om at ophæve forbuddet mod hold af mink i 2022 til Folketingets Epidemiudvalg.

"Vi har minkfarmere, som gerne vil fortsætte med deres hverv. Og det koster den exceptionelle sum af næsten 19 milliarder at nedlægge erhvervet. Så hvis ti procent af avlerne vil fortsætte, kunne vi måske spare skatteyderne for et par milliarder," siger K-ordføreren.

"Det ville være hensigtsmæssigt."

Minister vil vente på ny risikovurdering

Per Larsen peger desuden på, at minkavlerne, hvis de kommer i gang igen, kan skabe vækst i form af skatte- og eksportindtægter.

Det blev dog allerede onsdag afvist af fødevareminister Rasmus Prehn (S) i Folketingssalen. Regeringen vil nemlig vente på en ny risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI), som skal komme, når vinteren er ovre.

Men det er ikke godt nok, mener Per Larsen.

"Det haster lidt for minkavlerne, for de skal beslutte, om farmen skal eksproprieres, eller de skal køre videre med håbet om at kunne producere mink fremadrettet. Vi skylder dem, at de får klar besked så hurtigt som overhovedet muligt," siger han.

K: "Vi står et rigtigt godt sted"

Det var truslen om en ny coronavariant, som fik regeringen til i november 2020 at beslutte at aflive de danske mink.

SSI havde nemlig fundet en ny mutation i smitten blandt mink, som ifølge instituttet kunne udgøre en alvorlig trussel over for de vacciner, der dengang blev arbejdet intenst på. 

Læs også

Men efter at Danmark som det første land har fjernet stort set alle restriktioner, "står vi et rigtigt godt sted", mener den konservative ordfører.

"Det siger også noget om, hvad for en risiko, vi løber, hvis man tager mink ind igen," siger han.

Per Larsen peger blandt andet på, at det er muligt at vaccinere mink mod covid-19.

"Jeg synes sagtens, man kan stille et scenarie op, hvor man sørger for, at det foregår forsvarligt. Man kan teste personalet og minkene for den sags skyld, så der er masser af muligheder for at gøre det forsvarligt," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Larsen

MF (K), regionsrådsmedlem (K), Region Nordjylland
agrarøkonom

0:000:00