Minister lovede afklaring inden ferien – men minkavlere mangler stadig svar om fremtiden

Det er stadig uklart, om der kan være minkproduktion i Danmark efter nytår, selvom fødevareminister Rasmus Prehn havde lovet en afklaring inden sommer. ”Stærkt kritisabelt” og ”for dårligt”, mener Venstre og Enhedslisten.

Alle danske mink blev aflivet i slutningen af 2020 på grund af coronapandemien. 
Alle danske mink blev aflivet i slutningen af 2020 på grund af coronapandemien. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad OvergaardAndreas Arp

Minkavlernes fremtid svæver fortsat i det uvisse på trods af løfter om det modsatte.

Det står klart her ved udgangen af sommerferien, hvor det endnu ikke er blevet besluttet om det nuværende forbud mod minkavl i Danmark skal forlænges ind i 2023, eller om det skal løbe ud til nytår. 

Læs også

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) varslede ellers i maj, at det var ”ambitionen” at give de tilbageværende minkavlere en afklaring ”inden sommerferien”.

Dette er ikke sket, og det møder nu kritik fra begge sider af Folketinget.

”Det er for dårligt, at man ikke er nået frem til en konklusion endnu,” siger Søren Egge Rasmussen, fødevareordfører for Enhedslisten.

Også Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, ærgrer sig.

”Det er stærkt kritisabelt. Der er nogle minkavlere, der ønsker at genoptage produktionen, og de har brug for et svar meget hurtigt,” lyder det fra ordføreren.

Begge partier oplyser desuden, at de endnu ikke har deltaget i konkrete drøftelser om sagen med regeringen.

I alt har 15 minkavlere ytret ønske om at starte minkproduktion op igen ved at søge om dvalekompensation. Det svarer blot til omkring én procent af det samlede antal minkavlere i Danmark før november 2020. 

Tilbage i maj konkluderede Statens Serum Institut (SSI), at coronasmittede mink vil have en begrænset betydning for folkesundheden i det aktuelle smittebillede.

Det er stærkt kritisabelt. Der er nogle minkavlere, der ønsker at genoptage produktionen, og de har brug for et svar meget hurtigt.

Torsten Schack Pedersen (V)
Erhvervsordfører

Brug for forberedelsestid

For de 15 minkavlere er det bestemt ikke ligegyldigt, hvornår det bliver besluttet, om de kan få lov at starte produktionen op igen.

Det mener formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, der tidligere på sommeren gjorde det klart, at minkavlerne har brug for tilstrækkelig forberedelsestid, hvis de reelt skal have en mulighed for at starte op til januar.

Avlerne skal eksempelvis både bestille avlsdyr og skaffe de relevante tilladelser, uddybede han.

Selvom der stadig udestår en beslutning, og at det også kunne tyde på, at et folketingsvalg er nært forestående, fraråder Enhedslisten dog, at minkavlerne starter på forberedelserne med den forventning, at forbuddet udløber.  

”Folketinget kan relativt hurtigt gennemføre en første-, anden- og tredjebehandling af et lovforslag, så uanset hvornår valget kommer, skal vi nok nå at finde ud af det,” siger fødevareordfører Søren Egge Rasmussen.

Han regner i øvrigt med, at der ender med at være et flertal for at forbyde erhvervet permanent, selvom både regeringen og Radikale lige nu tøver.

Torsten Schack Pedersen vil ikke forholde sig til, hvad minkavlerne skal gøre, hvis afklaringen trækkes yderligere i langdrag. Men han ser gerne, at regeringen snart kommer på banen.  

”Minkavlerne fortjener et svar, og det forventer jeg, at regeringen kommer med meget snart. Så står vi heller ikke med skægget i postkassen efter et valg,” lyder det fra ordføreren, der mener, at forbuddet skal ophæves. 

Dansk minkavl og dvalekompensation

Det vurderes, at der indtil aflivningen af alle mink i Danmark var cirka 1.100 minkavlere i Danmark. Det omfatter både fuldtidsminkavlere og deltidsminkavlere, der eksempelvis driver en minkbedrift ved siden af andet landbrug.

Minkavlerne havde cirka 2,5 millioner avlsdyr i 2019 og producerede cirka 13 millioner minkskind.

Der var cirka 2.600 heltidsbeskæftigede på de danske minkfarme i 2019. Dertil kommer de beskæftigede i følgeerhverv, hvorfor mange danskere på den ene eller anden måde har en tilknytning til minkerhvervet.

I 2019 eksporterede Danmark 24,5 millioner minkskind til en samlet værdi af 4,9 milliarder kroner, ifølge tal fra Danmarks Statistik. Værdien af den danske eksport har varieret betydeligt over de seneste 10 år fra 4,1 milliarder kroner i 2009 til 12,8 milliarder kroner i 2013.

Minkavl er foreløbigt forbudt i Danmark frem til udgangen af 2022. 

Dvalekompensation er en kompensation for faste omkostninger - inklusiv nødvendige driftsomkos​​​tninger til vedligehold og service af produktionsfaciliteter - som følge af det midlertidige forbud mod hold af mink.

Minkavlere, der har valgt dvalekompensation, kan ændre deres valg til kompensation efter permanent nedlukning frem til den 31. december 2023 mod at tilbagebetale den dvalekompensation, som de har modtaget.

Kilde: Erhvervsministeriet, Fødevarestyrelsen og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Regeringen er stadig tavs

Altinget har spurgt fødevareminister Rasmus Prehn (S), hvorfor der ikke er kommet en afklaring før sommeren, om regeringen mener, at det nuværende forbud skal forlænges, og hvornår de 15 minkavlere kan forvente et svar.

Ministeren har dog ikke haft mulighed for at stille op til et interview.

I et skriftligt svar oplyser han dog, at beslutningen om en eventuel genåbning af minkproduktionen skal ske ”på et forsvarligt grundlag”, og at der derfor er behov for at ”tænke os grundigt om og overveje det meget nøje”.

Han tilføjer, at han ønsker en afklaring ”så hurtigt som muligt”, og at regeringen derfor også arbejder på ”højtryk” for at give minkavlerne et svar.

Ifølge Altingets oplysninger er det planen, at processen med at nå frem til en beslutning bliver intensiveret i de kommende uger.

Det har været midlertidigt forbudt at have mink i Danmark siden slutningen af 2020.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

Torsten Schack Pedersen

MF (V)
HH (Nordvestjysk Handelsgymnasium 1995), cand.polit. (Københavns Uni. 2004)

0:000:00