Det sker i EU: Europas fremtid er på trapperne

Så blændes der op for den forkromede folkehøring, der går under navnet Konferencen om Europas fremtid i en uge, hvor den grønne dagsorden er helt fremme, og Margrethe Vestager forsøger at tøjle udviklingen inden for kunstig intelligens.

Formændene for henholdsvis EU's Ministerråd, Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen underskriver aftalen om den såkaldte Konference om Europas fremtid, der sættes i gang i Bruxelles mandag.
Formændene for henholdsvis EU's Ministerråd, Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen underskriver aftalen om den såkaldte Konference om Europas fremtid, der sættes i gang i Bruxelles mandag.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 19. april
Det har taget et års tovtrækkerier om formatet. Men mandag går startskuddet endelig til den såkaldte konference om Europas fremtid, som skal få europæerne til at give deres bud på, hvor EU-samarbejdet skal bevæge sig hen. Det sker i første omgang med åbningen af en onlineplatform, hvor borgerne fra mandag kan give deres besyv med. Senere – og i den grad covid-19 tillader det – skal debatten også tages fysisk i de 27 lande.

De europæiske udenrigsministre mødes online med to hovedpunkter på menuen, nemlig Ukraine og Etiopien. Særligt de russiske troppebevægelser langs den ukrainske grænse har stor bevågenhed fra dansk side, hvor udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil presse på for mere EU-støtte til ukrainerne.

Desuden vil ministrene skulle runde genoplivning af nedrustningsaftalen med Iran, situationen i brændpunkter som Myanmar og Mozambique og den nye aftale om rammerne for forholdet til 79 udviklingslande i Afrika, Stillehavet og Caribien, som har været i støbeskeen i årevis, men som blev endelig beseglet i sidste uge.

0:000:00