Le Pens toprådgiver tror på sejr: ”Så er det slut med EU’s imperiedrømme”

Den nationalistiske kandidat Marine Le Pen haler ind på Emmanuel Macron op til det franske præsidentvalgs første runde på søndag. Hvis hun mod forventning vinder adgang til Élysée, så kan både EU og Nato godt forberede sig på store omvæltninger. Det siger Le Pens fortrolige rådgiver og valgstrateg, Philippe Olivier.

"Uden ham - med Marine", står der på valgplakaten fra Rassemblement National. 
"Uden ham - med Marine", står der på valgplakaten fra Rassemblement National. Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Hvis Frankrigs førende højrenationalist skulle gå hen og blive sit lands leder efter præsidentvalget, så ville hendes første rejse gå til Bruxelles. Men ikke af respekt for Den Europæiske Union. Tværtimod.

”Hun vil tage direkte afsted for at fortælle kommissærerne, at de godt kan glemme at være andet end et sekretariat. Hvis Marine Le Pen bliver præsident, så er det slut med EU’s imperiedrømme,” siger en af den nationalistiske kandidats nærmeste rådgivere, Philippe Olivier, til Altinget.

Europaparlamentarikeren Olivier er medlem af Le Pens kabinet og sidder i landsledelsen for partiet Rassemblement National (det tidligere Front National). Han er desuden Marine Le Pens svoger og hører til hendes absolutte inderkreds.

Philippe Olivier.
Philippe Olivier. Foto: Rassemblement National

Ved sidste præsidentvalgkamp for fem år siden talte Le Pen kortvarigt om at forlade eurosamarbejdet, men det forskrækkede så mange vælgere, at hun er lidt mere forsigtig denne gang.

”Vi vil ikke længere ud af euroen eller af EU. Vi vil gerne have et europæisk samarbejde, men kun om det mest nødvendige,” siger Philippe Olivier og nævner forskning og udvikling af nye teknologier som nogle gode områder for europæisk samarbejde.

Men alt, hvad der handler om politiske udviklinger inden for eksempelvis forsvar, sikkerhedspolitik, grænsekontrol, immigration og meget andet, det bliver uden Frankrig, hvis Marine Le Pen skulle blive republikkens præsident.

”EU må holde op med at opføre sig som et imperium, der konstant vil udvikle sig og bestemme mere og mere over medlemslandene. Det går i en alt for føderal retning, som er fuldstændig urealistisk. Vi vil tilbage til nationernes Europa,” siger han.

Opbrud giver Le Pen nye chancer

For ikke så længe siden ville det være blevet opfattet som relativt perifert, hvad Le Pens ideologer og rådgivere drømte om at gøre ved EU og Nato, hvis de rykkede ind i Elysée-palæet. Tanken virkede alt for urealistisk. Men i opløbet til dette præsidentvalg er det ikke længere utænkeligt, at Marine Le Pen har en chance for at slå Macron.

Marine Le Pen er klar, menneskeligt og politisk. Hun er solid. Hendes politiske projekt er tydeligt. Og Frankrig er klar til hende.

Philippe Olivier
Rådgiver for Marine Le Pen

Det seneste par uger er præsidenten gået tilbage fra 30 til 27 procent i meningsmålingerne forud for valgets første runde søndag 10. april, mens Le Pen er gået frem fra 20 til 22 procent. Samtidig står den nye højrenationalistiske kandidat Eric Zemmour til 8-10 procent, mens det traditionelle borgerlige parti, Les Républicains, falder sammen.

Endnu mere splittelse er der på den franske venstrefløj, hvor det engang regeringsbærende socialistparti næsten er udraderet, og hvor kandidaten Jean-Luc Mélenchon fra det yderste venstre dominerer et stærkt fragmenteret landskab.

Tilsammen betyder hele denne opbrudsstemning, at Marine Le Pen har mulighed for at samle mange proteststemmer på tværs af det traditionelle politiske spektrum, hvis hun som ventet går videre til anden runde mod Emmanuel Macron søndag 24. april.

En meningsmåling fra instituttet Ipsos spår stadig Macron til at vinde anden runde mod Le Pen, men kun med en stemmeandel på 54 procent mod 46 procent til hende.

Fem års arbejde på en ny strategi

Hvis Marine Le Pen går videre, bliver det en gentagelse af præsidentvalgets afgørende tvekamp i foråret 2017, som Le Pen tabte meget klart dengang. Men det kommer hun ikke til at gøre igen, siger Philippe Olivier.

Frankrigs præsidentvalg

Første runde ved det franske præsidentvalg finder sted søndag 10. april.

De to kandidater med flest stemmer går videre til anden runde søndag 24. april.

Op til første runde er der denne gang 12 kandidater på plakaten.

Her ses deres mulige stemmeandele ifølge den seneste meningsmåling fra instituttet Ipsos (06/04/22):

 • Emmanuel Macron (præsident), La République En Marche, liberal: 27 pct.
 • Marine Le Pen, Rassemblement National, højrenationalist: 22 pct.
 • Jean-Luc Mélenchon, La France Insoumise, venstresocialist: 17 pct.
 • Eric Zemmour, Reconquête, højrenationalist: 8,5 pct.
 • Valérie Pécresse, Les Républicains, kons.: 8 pct.
 • Yannick Jadot, De Grønne, rødgrønt miljøparti: 6 pct.
 • Fabien Roussel, Det Kommunistiske Parti: 3,5 pct.
 • Jean Lasalle, Résistons, landmandsparti: 2,5 pct.
 • Anne Hidalgo, Socialistpartiet, socialdemokrat: 2 pct.
 • Nicolas Dupont-Aignan, Debout La France, nationalkonservativ: 2 pct.
 • Philippe Poutou, NPA, anti-kapitalistisk parti: 1 pct.
 • Nathalie Arthaud, Lutte Ouvrière, trotskist: 0,5 pct.

”Efter valget i 2017 var vi ikke i god form. Det havde ikke fungeret, som Marine ønskede. Så vi gjorde status, og så begyndte vi forfra på en ny strategi,” siger han.

Philippe Olivier betragtes som en af hovedarkitekterne bag den forvandling fra Front National til Rassemblement National (RN), der har været en satsning på at gøre partiet mere stuerent, og han er en af strategerne i Marine Le Pens valgkamp.

”I de fem år, der er gået siden sidste præsidentvalg, har Marine Le Pen arbejdet stenhårdt og seriøst. Hun har lyttet og modtaget rådgivning fra folk i erhvervslivet og andre dele af samfundet på møder hver eneste uge for at udvikle en ny plan,” siger han.

”Og nu er tiden kommet. Marine Le Pen er klar, menneskeligt og politisk. Hun er solid. Hendes politiske projekt er tydeligt. Og Frankrig er klar til hende,” siger Philippe Olivier:

”Jeg har været med i fransk politik i mange, mange år. Og jeg tror oprigtigt på, at vi vinder denne gang.”

Macron advarer mod nationalisternes politik

Marine Le Pens valgstrateg er også af den opfattelse, at et flertal af de franske vælgere ikke længere tror på EU’s udvikling – hvilket er den diametrale modsætning af den europapolitik, som Emmanuel Macron går til valg på.

I erkendelse af hendes relative fremgang er Macron begyndt at skyde direkte på Le Pens efter hans opfattelse uansvarlige udtalelser om, at Frankrig kan og bør klare sig selv.

”Vi har brug for Europa, hvis vi skal kunne håndtere tidens vigtigste udfordringer som købekraften, beskæftigelsen, sikkerheden og frygten for fremtiden,” sagde Emmanuel Macron under et besøg i Bretagne tirsdag, hvor han også pegede på energi- og klimapolitik som EU’s styrkeområder.

Marine Le Pen lover på sin side lavere energipriser for franskmændene, uafhængigt af EU, og hun vil nedsætte både momsen og pensionsalderen. Samtidig skal immigrationen styres med hård hånd, og Frankrig skal klare sig selv forsvarspolitisk.

EU skal lade Viktor Orban være i fred

”Det er jo vanvid at tro på, at EU kan eller bør tage sig af immigrationspolitik. Ethvert forsøg på at skabe en obligatorisk omfordeling af flygtninge vil fejle. Frankrig vil ikke have mere indvandring, vi kan ikke mere, det ville føre til borgerkrig her i landet inden længe,” siger Philippe Olivier.

Vi har brug for Europa, hvis vi skal kunne håndtere tidens vigtigste udfordringer.

Emmanuel Macron
Frankrigs præsident og kandidat til genvalg

Le Pens rådgiver betegner det også som en ”katastrofe”, at EU vil ”blande sig i”, hvordan medlemslandenes retssystemer og demokratiske grundrettigheder fungerer.

Han peger på, at EU-kommissionen efter den ungarske leder Viktor Orbans valgsejr i sidste weekend nu for første gang har sat gang i en retsstatsmekanisme, der kan føre til suspendering af Ungarns milliardstøtte fra Unionen.

”Orban er kritisk overfor EU’s udvikling. Han vinder endnu en kæmpesejr ved sit lands valg. Og hvad er EU’s reaktion på det? Sanktioner! Det er ikke demokrati. Det er imperium,” siger Olivier.

Skidt med Nato, ingen grund til at frygte Rusland

Det er ikke kun Den Europæiske Union, som Rassemblement National ser meget kritisk på. Faktisk mener Philippe Olivier og hans præsidentkandidat, Marine Le Pen, også at Frankrig bør trække sig ud af Natos kommandostruktur.

Er der virkelig nogen, der tror på, at Putin har lyst til at bombe Danmark eller Frankrig? Naturligvis ikke!

Philippe Olivier
Rådgiver for Marine Le Pen

”Fint nok, at et land som Danmark mener at have brug for Nato. Men med al respekt, så er Frankrig ikke Danmark. Vi er en atomvåbenmagt med en geopolitisk rolle at spille. Den rolle mener Marine Le Pen, at Frankrig skal gribe i stedet for at være afhængig af USA,” siger Olivier.

”Vi ønsker et nationalt forsvar, som kan fokusere mere på islamistisk terrorisme og andre trusler og mindre på det, der engang var Den Kolde Krig og frygten for Rusland.”

I modsætning til Nato mener Le Pens rådgiver ikke, at den russiske præsidents invasion af Ukraine og drabene på ukrainske civile giver nogen anledning til at frygte lignende russiske angreb på resten af Europa.

”Er der virkelig nogen, der tror på, at Putin har lyst til at bombe Danmark eller Frankrig? Naturligvis ikke! Vi har fordømt Ruslands invasion af Ukraine, men det er ikke nogen krig mod hele Europa. Det er en sporadisk trussel, der går væk igen,” siger Philippe Olivier.

”Vi er ikke djævlen”

Rådgiveren afviser, at Marine Le Pen skulle have noget personligt forhold til eller særlige sympatier for Vladimir Putin – eller at der skulle være økonomiske forbindelser mellem Kreml og Rassemblement National, sådan som franske medier har rapporteret om.

”Marine Le Pen mener, at man skal kunne tale med alle, og Rusland er og bliver et europæisk land. Men det passer ikke, at vi er tæt på Putins regime. Det er et skræmmebillede, som vælgerne ikke tror på,” siger Philippe Olivier:

”Den tid er forbi, hvor man bare kunne fremstille os som hvad som helst. Vi er ikke djævlen, selvfølgelig er vi ikke det. Marine Le Pen har bevist, at hun er en seriøs og ansvarlig politiker. Det er derfor, hun er parat til at vinde præsidentvalget nu.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marine Le Pen

Partileder, Rassemblement National

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

Éric Zemmour

Præsidentkandidat, Frankrig
Institut d'études politiques de Paris (1979)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024