Debat

DF: Danmark skal ud af EU og ind i et løsere Nordsø-samarbejde

DEBAT: EU breder sig over for meget og samler lande, der er for forskellige. Derfor skal Danmark ud og i stedet indgå samarbejde med naboerne omkring Nordsøen, skriver Alex Ahrendtsen (DF). 

Det går simpelthen ikke at presse fælleseuropæiske regler om alt lige fra udlændinge til økonomisk politik ned over kontinentet lige fra Pandrup til Palermo, skriver Alex Ahrendtsen (DF).
Det går simpelthen ikke at presse fælleseuropæiske regler om alt lige fra udlændinge til økonomisk politik ned over kontinentet lige fra Pandrup til Palermo, skriver Alex Ahrendtsen (DF).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Meget tyder desværre på, at føderaliseringen af EU vil tage til i de kommende år. Den forstærkes af briternes udtræden af unionen, hvor et af de få lande, som af og til trådte på bremsen, nu er steget af EU-toget.

Det efterlader Danmark i et EU, hvor føderalisternes projekt med en stadig snævrere union, der fratager nationalstaterne frihed og selvbestemmelse, vil tage til i styrke. Derfor ønsker vi i Dansk Folkeparti at få Danmark endegyldigt ud af EU.

Det giver naturligvis anledning til at overveje, hvordan vi kan samarbejde med de andre europæiske lande på en ny og sundere måde i respekt for nationalstaternes selvstændighed.

Et naturligt udgangspunkt vil være de nord- og nordvesteuropæiske lande, der efter Danmarks udmeldelse vil stå uden for Den Europæiske Union: Storbritannien, Rigsfællesskabet, Norge og Island. En slags genopvækkelse af konturerne af Knud den Stores rige.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Et stærkt tillidsfællesskab
Et fællesskab af lande, som har meget til fælles, og hvor vi kan blive enige om et nyt indre marked, toldunion, samarbejde inden for sikkerhed og kriminalitetsbekæmpelse samt et nyt fiskeriområde.

Et fællesskab af lande, som på sigt også kunne blive udbygget med andre interesserede lande, når flere nuværende EU-medlemsstater – som eksempelvis Holland – ikke længere kan udholde den kvælende fornemmelse i Bruxelles.

Et naturligt udgangspunkt vil være de nord- og nordvesteuropæiske lande, der efter Danmarks udmeldelse vil stå uden for Den Europæiske Union: Storbritannien, Rigsfællesskabet, Norge og Island. En slags genopvækkelse af konturerne af Knud den Stores rige.

Alex Ahrendtsen (DF)
EU-ordfører

Et nyt europæisk fællesskab handler ikke for os om at genopfinde et nyt EU fra bunden – slet ikke – men at opbygge et samarbejde med andre lande på et ægte mellemstatsligt grundlag uden den tyngende overfrakke, som EU’s overstatslige bureaukrati og institutioner har udviklet sig til.

1. januar forlod Storbritannien Den Europæiske Union. Storbritannien har fået en så gunstig handelsaftale med EU, at flere partier i Norge kigger med misundelse på briternes aftale sammenholdt med Norges egen tilknytningsaftale med EU.

Storbritanniens exit er samtidig et farvel til Danmarks mest stabile samarbejdspartner i Unionen igennem næsten 50 år, og et farvel til et af de få lande, som tilgik det europæiske samarbejde med et fokus på nationalstaternes ligeværdige samarbejde inden for Unionen frem for den overstatslige føderalisme og det bureaukratvælde, som desværre er der, hvor EU er endt i dag.

Glaspaladserne i Strasbourg og Bruxelles
Det, der endegyldigt har ødelagt det, der startede som en god idé, nemlig tanken om at de europæiske lande skulle kunne handle frit med hinanden, er for det første, at samarbejdet blev udvidet til at handle om alt mellem himmel og jord, og for det andet at Unionens medlemslande endte med at blive for forskellige.

Det går simpelthen ikke at presse fælleseuropæiske regler om alt lige fra udlændinge til økonomisk politik ned over kontinentet lige fra Pandrup til Palermo.

Vi har svært ved at spejde ud i fremtiden i en verden, hvor det går stærkt. EU's svar har været, at nationerne skal overlade mere og mere til EU. Mere magt til de embedsmandsstyrede glaspaladser i Strasbourg og Bruxelles, hvorfra EU-toget buldrer videre.

Et flertal i Folketinget, herunder desværre også Socialdemokratiet og Venstre, vil have, at Danmark skal blive på toget og få det bedste ud af det. I Dansk Folkeparti mener vi, at det er tid til at stå af på perronen og genvinde Danmarks selvbestemmelse til gavn for friheden og folkestyret.

 

 

Dokumentation

Debatserie: EU's største udfordringer i 2021

2021 står for døren. Hvad bliver den allervigtigste dagsorden på EU-området? Det har Altinget spurgt et hold af debattører om. 

Mød panelet her:

Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa

Anders Ladefoged, underdirektør i Dansk Industri

Johan Moesgaard, EU-chef i Dansk Metal 

Jens Joel (S), EU-ordfører

Søren Søndergaard (EL), EU-ordfører

Alex Ahrendtsen (DF), EU-ordfører

Pernille Weiss (K), medlem af Europa-Parlamentet

Morten Helveg (R), medlem af Europa-Parlamentet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00