Debat

Stine Bosse: Forsvaret for retsstaten er 2021's vigtigste kamp

DEBAT: Vi er naive, hvis ikke vi anerkender, at de demokratiske værdier er under pres - både indefra og udefra, skriver Stine Bosse. 

Det vil blive tæt på umuligt at stille stærke politiske krav til Kina om eksempelvis beskyttelse af systemkritikere, skriver Stine Bosse. 
Det vil blive tæt på umuligt at stille stærke politiske krav til Kina om eksempelvis beskyttelse af systemkritikere, skriver Stine Bosse. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er så meget man kunne komme i tanke om, som værende det allervigtigste for Den Europæiske Union netop i år. Kriserne står nærmest i kø, og emnerne er virkelig mange og med svære følger, hvis vi ikke løser dem.

Corona-krisen, corona-krisens økonomiske følger, migrantkrisen, klimakrisen og cyber-krisen, for ikke at tale om den digitale krise, hvor Kina og USA sidder tungt på de gigant store databaserede virksomheder som for eksempel Facebook, Apple, Google og Alibaba. Men alle disse kriser har et ”billede” i virkeligheden.  Den lille dreng på stranden, de store afsmeltninger i Arktis, bits and bytes, der forstyrrer vores sikkerhed og ja bare kr. eller euro. 

Debatserie: EU's vigtigste udfordring i 2021
2021 står for døren. Hvad bliver den allervigtigste dagsorden på EU-området?

Det har Altinget spurgt et hold af debattører om. Mød panelet her:
  • Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa
  • Anders Ladefoged, underdirektør i Dansk Industri
  • Johan Moesgaard, EU-chef i Dansk Metal 
  • Vibe Termansen, analytiker, DEO
  • Stine Bosse, formand for Europabevægelsen
  • Jens Joel (S), EU-ordfører
  • Søren Søndergaard (EL), EU-ordfører
  • Alex Ahrendtsen (DF), EU-ordfører
  • Pernille Weiss (K), medlem af Europa-Parlamentet
  • Morten Helveg (R), medlem af Europa-Parlamentet
 

Den usynlige krise er den farligste, og potentielt den vanskeligste, alene fordi den kan diskuteres. Helt objektivt. Den handler nemlig om overbevisning, styreform og magt. Den handler om demokrati og retsstat. Borgeres ret til at mene, og få ret i retssal, også i forhold til egne magthavere. 

Vi har oplevet demokratiet udvikle sig i den vestlige del af verden, og det har båret velstand og velfærd med sig. Vi har valgt vores politikere ved fair og lige valg. Vi har været beskyttet af retsstatsprincipper, som både virksomheder og borgere har kunnet stole på. Vi har glædet os over magtens tredeling, og ærefulde politikere har måttet smage folkets dom, når de forbrød sig imod disse særdeles værdifulde men usynlige principper. 

Demokratiske værdier er truet
Efter Murens fald kunne vi glæde os over mere frihed for flere, og vi har kunnet fejre værdien af netop vores styreform i fremmarch.

Lige indtil for 3-4 år siden. Valget af Orbán i Ungarn, som er gået fra liberal til autokrat, valget ad PiS-partiet i Polen, der ikke skjuler deres drømme om at svække borgernes frihed og demokratiet, valget af Trump i USA, hvor kulminationen var angrebet på Kongressen. Måske endda også brexit, hvor 50 procent af briterne nu må underkaste sig et United Kingdom, de ikke ønsker sig, udenfor EU, og hvor måden et så vigtigt demokratisk valg blev designet, vil betyde splittelse i generationer frem.  

Allervigtigst i ly af diverse kriser og i ly af vores vestlige trakasserier, så vinder Kina større og større indflydelse. Penge taler. Og om ikke ret mange år er Kina verdens absolut største økonomi. Det betyder, foruden den gigantiske indflydelse dette medfører, også, at vi ikke længere troværdigt kan påstå, at demokrati er den styreform, der skaber mest velstand for at land eller en union. 

Danmark er ikke fredet for enhver form for systemændring. Der er ingen vaccine imod disse strømninger.

Stine Bosse
Formand, Europabevægelsen

Man kan ikke mætte munde med frihed, men man har hidtil kunnet dokumentere, at frie økonomier var de stærkeste og tilbød deres borgere, ikke blot frihed, men også høj levestandard og en form for distribueret velstand. 

Kina vil med sin nye status kunne påvirke langt stærkere, end det allerede sker. Det vil altså blive tæt på umuligt at stille stærke politiske krav til verdens største økonomi om eksempelvis beskyttelse af systemkritikere.

Dette dilemma er allerede ved at tegne sig i Europa i dag, og uanset om præsidenten hedder Biden eller Trump, og uanset hvilken rolle USA vælger at tage overfor Kina, så er Kina en økonomisk realitet og en betydelig en af slagsen. 

Vores europæiske værdier er udviklet gennem flere tusinde år. De er korrigeret, udfordret, korrigeret igen og de har overlevet verdenskrige og taget os i nutidige krige - i forsvar for de samfund vi kender. Vi er naive, hvis vi ikke ser udfordringerne og presset på dem. Indefra og udefra. 

Danmark er ikke fredet
Og bemærk, at truslerne indefra i Europa, også har tråde til dansk politik. Når for eksempel Søren Espersen (DF) udråber Orbán til Europas største leder, så er det værd at stille spørgsmål. At udfordre og undersøge, om det handler om en forkærlighed for autokratiske strømninger. Danmark er ikke fredet for enhver form for systemændring. Der er ingen vaccine imod disse strømninger. Det er kun oplyst samtale, der kan fastholde det liberale demokrati, som vi kender det.

Håndteringen af corona-krisen har lagt yderligere argumenter i autokraternes mund. Kina lukkede effektivt. Ikke så mange politiske processer. Blot forsegling af boliger, 100 procent isolation og så videre, og herefter hurtig genåbning. Effektivt, ja. Men frit? Overhovedet ikke. Den luksus vil nogen i Kina mene, man ikke kan bede om. 

Men det er her, vi skal være lysvågne. Nok skal vi have en epidemilov, der giver vide beføjelser, men vi må og skal arbejde med solnedgangsklausuler, ellers er der fare på færde. Hvem husker at få ryddet op i disse love?      

Jeg håber, der kommer et europæisk borgerrettigheds-”politi”, der efter corona er slut undersøger, om alle magtkoncentrationer er returneret til normale spilleregler. Ligesom vi nu i forbindelse med de grønne corona-hjælpepakker heldigvis stiller krav til hinanden i EU, når vi skal betale med skatteydernes penge, så kan vi med fordel skabe fælles overvågning af regeringer – post corona.  

Kun ved oplysthed og årvågen håndtering af vores liberale demokratier, kan vi bevare dem til næste generationer. Der er alt for mange trusler til bare at lade stå til.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bosse

EP-spidskandidat, Moderaterne, Formand, PlanBørnefonden, Bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00