DF: EU's teknokrater skal ikke blande sig i den danske barsel

DEBAT: EU griber med et direktiv om øremærket barsel ind i familiers suverænitet om selvbestemmelse, skriver beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF).

Af Bent Bøgsted (DF)
Beskæftigelsesordfører

Skal far på barsel? Ja, det er altid godt, at far deltager aktivt i barsel og får tid med den lille nyfødte.

Men det må og skal være sådan, at det er mor og far, der selv bestemmer, hvem der tager barsel, og hvordan de fordeler barselsperioden.

Vi har lovgivet om en fleksibel barsel, hvor mor og far selv kan fordele barselsperioden, men hvordan de fordeler den, skal vi som politikere ikke blande os i.

Det er misforstået ligestilling at bestemme, at der skal øremærket barsel til far, og hvis far ikke tager barsel, vil mor miste de uger.

Hvor er hensyntagen til familiens selvbestemmelse så henne? Hvor er det så vigtigt at tvinge igennem, at der skal øremærkes barsel til far? Og hvorfor vil man i ligestillingens navn tvinge forældrene til, at de fratages deres egen beslutning om fordeling af barsel?

Vi kan ikke se nogen grund til, at EU skal blande sig i den danske barsel. Det er muligt, at der i andre lande er mere behov for ændringer, men EU skal ikke bestemme alt, og med et direktiv om øremærket barsel vil EU nu lave indgreb i familiens suverænitet om selvbestemmelse.

Umyndiggør børnefamilierne
Der er et års barsel, som forældrene selv fordeler. Det må teknokraterne i EU vel også kunne se noget fornuft i.

Men med et sådant direktiv, som den danske regering og de EU-venlige partier åbenbart ville sige ja til, straffer man de danske børnefamilier og siger til dem, at staten skal nok bestemme, hvordan familierne skal fordele barsel.

Regeringen og partierne, der er tilhængere af EU, har åbenbart ikke tillid til, at børnefamilierne selv må bestemme. Det er nærmest at umyndiggøre børnefamilierne på dette område.

Som Dansk Folkeparti ser det, er der ikke behov for ændringer, der laver indgreb i familiens selvbestemmelse, og vi ser ingen grund til, at der skal ske ændringer på det område.

Vi synes, at det er fint, at man i overenskomsterne laver aftaler om løn under barsel, men det skal være frit for forældrene selv at planlægge, hvem der tager barsel og hvor længe.

Dansk Folkeparti kommer ikke til at sige ja til et direktiv, der laver indgreb i børnefamiliernes selvbestemmelse, og vi kan ikke støtte en øremærkning af barsel ud over det, som forældrene allerede har i dag.

Forrige artikel L&F: Hvorfor skal landbruget bøde for Brexit? L&F: Hvorfor skal landbruget bøde for Brexit? Næste artikel Dansk Metal: Regulering må ikke bremse forskere og firmaer i at få EU-midler Dansk Metal: Regulering må ikke bremse forskere og firmaer i at få EU-midler
Tysklands stålsatte rose: Cirklen er sluttet for kvinden i toppen af Europa

Tysklands stålsatte rose: Cirklen er sluttet for kvinden i toppen af Europa

PORTRÆT: Hun har været studerende under falsk navn i London, californisk husmor, læge, dressurrytter og mangeårig minister med knuste kanslerdrømme. Ursula von der Leyen - kvinden bag Europas genopretningsplan - vokser med kriser. Den evne har hun haft brug for i sit første år som en EU-chef plaget af pandemiens isolation.