EU-krav om øremærket fædrebarsel kan ende som benspænd for dansk ligestilling

Andre EU-lande har givet forældre lige ret til barsel i forbindelse med nyt EU-direktiv om øremærket barsel til fædre. Ifølge Beskæftigelsesministeriet vil det dog være i strid med EU-retten. Støttepartier frygter, at direktivet ender som et tilbageskridt for ligestillingen i Danmark.

Da han blev indsat som ligestillingsminister i november sidste fremhævede Peter Hummelgaard&nbsp;øremærket fædrebarsel som det største ligestillingspolitiske stykke lovgivning i mange år. Støttepartierne frygter dog, at ministeren vil læne sig for meget op ad arbejdsmarkedets parter, når EU-direktivet skal implementeres.<br>
Da han blev indsat som ligestillingsminister i november sidste fremhævede Peter Hummelgaard øremærket fædrebarsel som det største ligestillingspolitiske stykke lovgivning i mange år. Støttepartierne frygter dog, at ministeren vil læne sig for meget op ad arbejdsmarkedets parter, når EU-direktivet skal implementeres.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Det, som skulle have været et fremskridt for ligestillingen, kan ende som et tilbageskridt.

Det frygter i hvert fald Radikale, Enhedslisten og SF i forbindelse med den kommende implementering af EU-direktiv, som pålægger medlemslande at øremærke fire måneders barselsorlov til fædre.

Årsagen er, at Beskæftigelsesministeriet lægger op til, at direktivet skal implementeres oven i de rettigheder, som allerede i dag gælder. Det kan få den konsekvens, at fædres barsel holdes til et minimum, fordi moderen ellers vil være nødt til at holde længere barsel end under de nuværende regler.

0:000:00