Efter 131 dage: Sveriges regering er endelig på plads

SVERIGE: Det skulle tage 131 dage med forhandlinger og flere afstemninger i Riksdagen, før Socialdemokraternas Stefan Löfven (S) i dag blev genvalgt som svensk statsminister.

Svenskerne kan i dag drage et lettelsens suk efter rekordlange 131 dage uden regering. 

Socialdemokraternas Stefan Löfven kan efter tredje afstemning i Riksdagen fortsætte som statsminister i Sverige. 

Det har været en lang proces, og Stefan Löfven kom igennem nåleøjet trods flertal imod sig. 115 stemte for, 153 stemte imod, og 77 afstod fra at stemme. Det kræver 175 stemmer imod en foreslået regeringsleder, for at kandidaten skal forkastes. 

Efter afstemningen var talsmand Andreas Norlén lettet. 

"Det har været en besværlig proces. Denne vej måtte gerne have været lidt kortere med færre bump og sving," siger han ifølge Altinget.se.

Det var de tre partier Moderaterna, Kristendemokraterna og Sverigesdemokraterna, der stemte nej til Löfven, da de er indstillet på at stå som en aktiv opposition. 

Svær kabale
Statsministeren har en travl weekend foran sig: På mandag skal han præsentere sin nye regering, hvilket kan blive lidt af en kabale at få til at gå op. 

Fra overgangsregeringen, som Löfven også har ledet, har migrationsminister Heléne Fritzon (S) og kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) meldt ud, at de ikke fortsætter. Det samme gælder sandsynligvis uddannelsesminister Gustav Fridolin (MP). 

"Jeg påtager mig dette ansvar med ydmyghed, men også med beslutsomhed," sagde Stefan Löfven efter afstemningen fredag formiddag ifølge Altinget.se.

Med reelt flertal imod sig bliver arbejdet med at lede Sveriges regering ikke nemt, og oppositionen er klar til kamp. 

"Min ambition er, at Sverigedemokraterna bliver en dominerende kraft i den nye konservative blok i svensk politik. Det bliver sjovt at skulle møde denne venstreliberale regering i opposition," sagde SD's leder, Jimmie Åkesson, ifølge Altinget.se.

Forrige artikel Regeringen støtter EU i sag mod danske transportorganisationer Regeringen støtter EU i sag mod danske transportorganisationer Næste artikel Det sker i EU: Ny benzin på den tysk-franske motor Det sker i EU: Ny benzin på den tysk-franske motor
Europas ledere til de britiske folkevalgte: Nu ligger bolden hos jer

Europas ledere til de britiske folkevalgte: Nu ligger bolden hos jer

TOPMØDE: De europæiske ledere har torsdag aften nikket ja til briternes nye udtrædelsesaftale. Næste skridt er en godkendelse i det britiske underhus. Men det er fortsat meget usikkert, hvorvidt den britiske premierminister, Boris Johnson, kan samle et flertal blandt de britiske parlamentarikere.