Sverige tæt på ny regering: To borgerlige partier peger på Stefan Löfven

SVENSK EFTERSPIL: Socialdemokraterne og Miljøpartiet er blevet enige med de borgerlige partier Centerpartiet og Liberale om et udkast til en regeringsaftale.

Foto: Francois Lenoir/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Efter 125 dage uden en ny regering lader det nu til, at den politiske hårdknude er blevet løst i svensk politik.

Socialdemokraterne, Miljøpartiet og de to borgerlige midterpartier Centerpartiet og Liberale er nemlig blevet enige om et udkast til en politisk aftale.

Det skriver svt.se.

Aftalen er fredag eftermiddag blevet offentliggjort på Socialdemokraternes hjemmeside og indebærer, at partiets formand og nuværende fungerende statsminister, Stefan Löfven, kan fortsætte på posten.

Fakta
Valgresultatet
Socialdemokraterne: 28,4 procent (101 mandater)
Moderaterne: 19,8 procent (70 mandater)
Sverigedemokraterne: 17,6 procent (62 mandater)
Centerpartiet: 8,6 procent (31 mandater)
Venstrepartiet: 7,9 procent (28 mandater)
Kristendemokraterne: 6,4 procent (23 mandater)
Liberale: 5,5 procent (19 mandater)
Miljøpartiet: 4,3 procent (15 mandater).

Mandater fordelt på blokke
Den rød-grønne blok: 144 mandater
Den borgerlige alliance: 143 mandater
Sverigedemokraterne: 62 mandater

Ifølge aftalen giver Liberale og Centerpartiet nemlig sin støtte til, at Stefan Löfven bliver valgt som statsminister og står i spidsen for en regering bestående af Socialdemokraterne og Miljøpartiet.

På et pressemøde fredag har Centerpartiets formand, Annie Lööf, bekræftet, at partiet anbefaler at støtte Stefan Löfven. Det skal dog endelig besluttes af partiet på et møde lørdag.

Med opbakning fra Centerpartiet og Liberale har Löfven mere end de 175 mandater, der kræves for at have et flertal i den svenske Riksdag, såfremt han stadig kan regne med direkte eller indirekte støtte fra Venstrepartiet.

Der står i aftalen, at Venstrepartiet ikke kommer til at have indflydelse på den svenske politik i den kommende valgperiode. Om det får indflydelse på partiets opbakning er endnu uklart, da partiet indtil videre ikke vil kommentere den nye aftale.

Dokumentation

Partierne i den svenske Riksdag

Venstrepartiet 
Vänsterpartiet

Partiet har fortid som et kommunistparti, men det blev i 1960'erne omdannet til at være et venstresocialistisk reformparti. Det tilhører samme blok som Socialdemokraterne og Miljøpartiet.

Socialdemokraterne
Socialdemokraterna

Sveriges svar på Socialdemokratiet og det parti, som i øjeblikket er indehaver af statsministerposten i overgangsregeringen, der besiddes af partiformand Stefan Löfven.

Miljøpartiet
Miljöpartiet de Gröna

Det sidste parti i Sveriges rød-grønne blok og det yngste parti. Det kom til verden i 1981 og har rødder i freds-, miljø-, kvindekamps- og atommodstands-bevægelserne. Partiet er en del af den nuværende svenske overgangsregering sammen med Socialdemokraterne.

Centerpartiet
Centerpartiet

Det svenske midterparti, der ligesom Danmarks midterparti, Radikale, har samarbejdet både til højre og venstre i det politiske skel. Partiet har tidligere indgået i regering med Socialdemokraterne, men siden 1970'erne har det været med i flere borgerlige regeringer.

Liberale
Liberalerna

Partiet har rødder i den klassiske liberalisme, men er i løbet af sin levetid blevet mere socialliberalt. Partiet har dog modsat Centerpartiet altid været i opposition til Socialdemokraterne.

Moderaterne
Moderata samlingspartiet

Muligvis det tætteste på en svensk udgave af Konservative, der har deltaget i flere borgerlige koalitionsregeringer. Senest fra 2006 til 2014, hvor partiets daværende formand, Fredrik Reinfeldt, var statsminister.

Kristendemokraterne
Kristdemokraterna

Som navnet antyder, fører partiet politik med udgangspunkt i en kristen livsanskuelse. Partiet opnåede valg til Riksdagen i 1991, hvor det også kom med i sin første borgerlige regering, der blev ledet af Moderaterne. Det gentog sig i 2006 til 2014.

Sverigedemokraterne
Sverigedemokraterna

Et af de nyere partier i Sverige, der kom i Riksdagen første gang i 2010. Partiet bliver ofte sammenlignet med Dansk Folkeparti og er kendt for at være fortaler for en markant strammere udlændingepolitik. Politisk set er partiet meget isoleret i Sverige, hvor ingen af de øvrige partier vil samarbejde med det. Netop det har skabt problemer efter valget 9. september, fordi hverken den borgerlige eller rød-grønne koalition kan mønstre et flertal.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00