Efter nederlag i Parlamentet: V afviser ikke dansk enegang i spørgsmål om børnecheck

BØRNECHECK: Den danske regering kom ikke igennem Europa-Parlamentet med at måtte give lavere børnecheck til børn i udlandet. Men kampen fortsætter, siger Morten Løkkegaard (V), som har en plan.

"Det er noget skidt". "Trist og forudsigeligt".

Sådan lyder reaktionen fra den danske europaparlamentariker Morten Løkkegaard (V) om det møde i EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg tirsdag, som ikke faldt ud til dansk fordel.

Her vedtog Parlamentet sin holdning til EU’s kommende regler om sociale ydelser. Står det til EU-Parlamentet, skal det fremover blive muligt for en borger fra et andet EU-land at rejse til Danmark og modtage danske dagpenge efter én dags arbejde.

Samtidig var afstemningen en cementering af, at den danske regering ikke kom igennem med det, den ellers har arbejdet for gennem lang tid: At få skrevet ind i forslaget, at det enkelte land skal kunne skrue op og ned for børnechecken, afhængig af hvor høje leveomkostningerne er i det land, modtageren af checken bor i. 

På den måde ville Danmark ellers få mulighed for at give lavere børnecheck til EU-borgere, der arbejder i Danmark, men hvis børn bor i for eksempel Polen eller Rumænien. Det kaldes også at indeksere børnechecken.

Løkkegaard: Udvalget er "stærkt venstreorienteret"
Men regeringen vil fortsætte arbejdet for at få ændret reglerne, siger Morten Løkkegaard.

"Vi har jo allerede nogle lande med os, blandt andre tyskerne. Den her sag er for vigtig til, at vi bare giver op," siger han.

Planen er nu at få spørgsmålet løftet ud af beskæftigelsesudvalget, som Løkkegaard betegner som "stærkt venstreorienteret", og til afstemning i hele Parlamentet. Det kan man gøre, hvis der bliver protesteret kraftigt fra et land eller en gruppe. 

"Jeg er fortrøstningsfuld i forhold til at få det i salen, men om det så bliver vedtaget, det er straks en anden sag. Det håber jeg," siger Morten Løkkegaard.

"Vil vil være parat til at gå langt"
Østrig har tidligere sagt, at landet vil gå enegang på spørgsmålet om indeksering af børnechecken. Morten Løkkegaard vil ikke lægge sig fast på, om Danmark skal gøre noget lignende, hvis de danske politikere ikke kommer igennem med deres ønsker til de fælles EU-regler.

"Det vil jeg ikke sige noget om nu. Nu må vi tage et skridt ad gangen, og så må vi se, hvad vi kommer af sted med. Men det er klart, at det her er et meget vigtigt spørgsmål for Danmark og for hele vores system, så vi vil være parat til at gå langt for, at det her bliver virkelighed," siger Morten Løkkegaard.

Troels Lund: Vi vil fortsætte
Opdateringen af reglerne om social sikring går nu ind i sin afsluttende fase. Her skal Kommissionen, Rådet og Parlamentet blive enige om den endelige lovtekst.

Og den danske regering vil gøre sit til at præge forhandlingerne, siger beskæftigelsesministeren.

"Vi vil selvfølgelig fortsætte med en aktiv dansk indsats i de kommende forhandlinger," siger Troels Lund Poulsen i et skriftligt svar til Fagbladet 3F.

Forrige artikel EU-Parlamentet vil forøge forskningsbudget markant EU-Parlamentet vil forøge forskningsbudget markant Næste artikel Hjort: Merkel og Macrons EU-hær kan ødelægge debat om forsvarsforbehold Hjort: Merkel og Macrons EU-hær kan ødelægge debat om forsvarsforbehold