S-profil om indeksering af børnecheck: Embedsmænd skal udvise “politisk kreativitet"

PRES: Embedsværket skal “kulegrave” Danmarks muligheder for at indeksere børnechecken inden for EU’s regler, lyder det fra Peter Hummelgaard (S), der ikke afviser at trykteste EU-lovens "ånd". 

Peter Hummelgaard og Socialdemokratiet har ikke tænkt sig at stemme ja til Dansk Folkepartis beslutningsforslag om at indeksere børnechecken for ikkedanske EU-borgere. 
Peter Hummelgaard og Socialdemokratiet har ikke tænkt sig at stemme ja til Dansk Folkepartis beslutningsforslag om at indeksere børnechecken for ikkedanske EU-borgere. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

BRUXELLES: En fremtidig socialdemokratisk regering vil presse på i embedsværket for at finde en model, der kan indeksere børneydelser, der sendes ud af landet, samtidig med at man holder sig inden for EU’s love.

Det er ikke, fordi vi bevidst skal søge en retssag. Men jeg vil hverken lægge op til eller afvise, at vi en dag vil indeksere børnechecken for at teste ånden i EU-loven. 

Peter Hummelgaard (S)
EU-ordfører

Det siger Peter Hummelgaard, EU-ordfører for Socialdemokratiet.

Fakta
Peter Hummelgaards forslag: 

"Jeg synes, at alle de mange partier, der er enige om det her i dag, i første omgang burde vælge at træde sammen om en beretning til det her beslutningsforslag og pålægge regeringen og eventuelt også en kommende regering den opgave at få klarlagt det her område meget, meget nøje. Hvad er det, der eventuelt ville skulle til, for at det ville blive lovmedholdeligt? For selvfølgelig skal vi ikke vedtage ting, som er eller som vi er overbeviste om er i direkte modstrid med EU-retten. Omvendt har jeg også nogle gange på fornemmelsen, at nogle af de anbefalinger, der kommer fra centraladministrationen, om, hvilken vej man skal gå, når det handler om at udfordre den lovgivning, der er fra EU-systemet, også nogle gange er politisk begrundet."


Kilde: Folketinget.dk

“En socialdemokratisk ledet regering vil arbejde videre med at se på, hvilke muligheder der ligger i forhold til at indeksere børneydelsen, så den svarer til det land, man rent faktisk har sine børn i,” siger han og fortsætter:

Dokumentation

Danmarks udgifter til børnechecken 

De samlede udbetalinger af børnechecken (både i Danmark og til udlandet) er faldet fra cirka 16,0 milliarder kroner i 2008 (2016-niveau) til 14,6 milliarder kroner i 2016.

Størstedelen af udbetalingerne går til danske statsborgere. I 2016 blev cirka 12,7 milliarder kroner ud af 14,6 milliarder kroner udbetalt til danske statsborgere.

I 2016 blev cirka 1,85 milliarder kroner ud af 14,6 milliarder kroner udbetalt til udenlandske statsborgere.

I 2016 blev der udbetalt cirka 242 millioner kroner i børnecheck til børn bosat uden for Danmark. Heraf blev 153 millioner kroner udbetalt til udenlandske statsborgere, mens 88 millioner blev udbetalt til danske statsborgere.

Det lykkedes i februar 2016 regeringen at lave en aftale med EU om indeksering af børnechecken. Aftalen var dog afhængig af, at Storbritannien valgte at blive i EU.

Østrig har pr. 1. januar 2019 indført nationale regler om indeksering af børnepenge til børn bosat i andre EU-lande, hvilket har fået Kommissionen til at indlede en traktatkrænkelsesprocedure mod Østrig.

Kilde: Regeringen og Skatteministeriet 


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00