LA: Frihandel er under angreb

DEBAT: Protektionisme, lukkethed - og tyrkertro på, at et land kan klare alting selv, er ikke vejen frem. Skal vi bevare vores rigdom og høje levestandard, peger pilen i retning af mere frihandel, skriver Christina Egelund (LA). 

Christina Egelund (LA)
EU-ordfører 

Den internationale politiske dagsorden i 2016 bar på godt og ondt præg af frihandel. Tendensen fortsætter i 2017 i efterdønningerne af valget af Donald Trump som amerikansk præsident. Frihandel er et af de internationale vilkår, der efterhånden tages så meget for givet, at vi sjældent taler om det – og da slet ikke i negative vendinger. Det blev der effektivt lavet om på sidste år.

Trump brugte som bekendt en stor del af sin taletid i den amerikanske valgkamp på at tale dunder mod forskellige frihandelsaftaler. NAFTA er til diskussion, og fremtiden for TTIP-aftalen mellem EU og USA er usikker. Trump vil gerne have arbejdspladser tilbage til USA, forstår man.

Og han har da også ret i, at USA har mistet produktionen af en del varer, fordi det simpelthen er for dyrt at fremstille i vestlige lande som USA og Danmark.

Trump glemmer bare at fortælle, at det netop kommer amerikanerne til gode. Frihandlen betyder nemlig, at borgerne kan købe forbrugsgoder langt billigere, end hvis amerikanerne selv havde produceret dem.

Man kan også spørge de ca. 700 millioner kinesere, som er løftet ud af fattigdom og nu er en del af den kinesiske middelklasse. Mon ikke også de bifalder frihandel?

Vi lægger heller ikke i hverdagen mærke til, at vi har haft fred i Europa gennem de seneste 50 år. Vi lægger ikke nødvendigvis mærke til, at danske forbrugere har adgang til en lang række forbrugsgoder, der ikke produceres i Danmark, og som vi måtte undvære uden frihandel. Vi lægger ikke nødvendigvis mærke til, at dansk produktion er blevet mere effektiv på grund af specialisering. Og vi taler for lidt om, at beskæftigelsen i Danmark er meget høj i et historisk perspektiv.

Frihandelsbegrebet under angreb
Jeg vil gerne slå fast på Liberal Alliances vegne, at vi er varme støtter af frie markeder og handel uden hensyntagen til landegrænser. Protektionisme, lukkethed og tyrkertro på, at et land kan klare alting selv, er ikke vejen frem. Skal vi bevare vores rigdom og høje levestandard, peger pilen i retning af åbenhed og mere global og international handel.

For nogle uger siden var udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i Canada og glædede sig i den forbindelse over, at en ny frihandelsaftale mellem EU og Canada netop er faldet på plads. Den rummer et potentiale for dansk eksport på op mod to milliarder kroner.

Fordelene ved frihandel er indiskutable. Det er vigtigt at sige i en tid, hvor frihandelsbegrebet er under angreb – ikke bare af Donald Trump og franske Marine Le Pen, men også af dele af Folketinget.

Forrige artikel Tidligere overvismand: Uklare konsekvenser af CETA Tidligere overvismand: Uklare konsekvenser af CETA Næste artikel Kirkens Korshær: Hjemløse migranter lever en uværdig tilværelse i Danmark Kirkens Korshær: Hjemløse migranter lever en uværdig tilværelse i Danmark
 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  Fordele for hvem !

  OECD kritiserer klart den udvikling som sker med frihandel kombineret med den neoliberale økonomiske politik som specielt partier som LA hylder. OECD konkluderer: Frihandelsaftaler som den med Canada, skaber ulighed og arbejdsløshed – navnlig blandt de mindst velstillede og i udkantsområder.
  http://politiken.dk/oekonomi/gloekonomi/art5974400/Ny-erkendelse-i-OECD-Frihandel-skaber-ulighed-og-arbejdsl%C3%B8shed

 • Anmeld

  Christian X

  TRUMP

  Er en politisk novice og vil derfor træde forkert - og på for mange ømme tæer.
  Gammel politikere er novicer på de faglige områder, de lovgiver om. De er til gengæld professionelle parfumesælgere, de taler til vælgere og medier.
  Hvis ikke modstandere får væltet Trump, vil det vise sig, at han ikke er ringere end de traditionelle glatte politikere. Han vil nedbringe migration, udvise ulovlige migranter, nedbringe kriminaliteten, skaffe andre besparelser, opbygge infrastruktur, få skabt jobs og indtægter – og dermed stoppe gældsætningen af USA – meget mere end de fleste når på 2 valgperioder.

 • Anmeld

  Ib Christensen · fhv. MEP & MF

  Mere protektionisme i EU

  Den nye franske præsident Macron har bebudet nye protektionistiske tiltag, som han forlanger, at EU sætter i værk, bl.a. såkaldte anti-dumping regler, der holder udenlandsk konkurrence ude, og krav om, at udenlandsk ejede virksomheder i EU skal have mindst halvdelen af deres omsætning i EU. Tyskerne bifalder, og nu er der i praksis ikke længere UK til at forhindre idiotien. Det bliver dyrt for danske erhvervsliv, hvor 760.000 arbejdspladser er afhængige af verdensmarkedet. Vi er jo en frihandelsnation ligesom UK.

  Hvis LA mener sin frihandelspolitik alvorligt, vil partiet gå ind for, at Danmark igen får mulighed for at føre frihandelspolitik. Det sker ved at konvertere EU-medlemskabet til en frihandelsaftale ligesom EFTA-landenes, ved at vi genindtræder i EFTA og deltager i denne organisations talrige globale frihandelsaftaler, samt at vi iøvrigt genoptager klassisk dansk frihandelspolitik. Evt. kan vi ligesom Norge, Island og Liechtenstein deltage i EØS og dermed fortsat være fuldt med i det indre marked. Vi slipper så også af med EU`s uhyrlige, skatteyderfinansierede landbrugs- og regionalpolitik.

  Her er virkelig en opgave for et sandt liberalt parti. Men det er Liberal Alliance måske ikke?