LA: Vi skal følge Østrigs eksempel og udfordre EU på retten til børnepenge

DEBAT: Levestandarderne er meget forskellige rundt i Europa. Derfor skal udenlandsk arbejdskraft i Danmark have børnepenge, der passer til deres hjemlands standarder, hvis børnene stadig bor der, skriver Laura Lindahl (LA), beskæftigelsesordfører.

Af Laura Lindahl (LA)
Beskæftigelsesordfører

I Liberal Alliance er vi glade for enhver udenlandsk arbejdskraft, som bidrager til det danske samfund. Mere af det, tak!

Men vi er ikke glade for, at EU-borgere, som bor og arbejder i Danmark, men har børn i deres hjemland, får børnepenge efter danske standarder, selvom leveomkostningerne i eksempelvis Polen og Litauen er markant lavere.

Men det er Danmark desværre nødt til at efterkomme som følge af EU-lovgivningen. 

Det er efter min mening åbenlyst urimeligt.

Vi skal følge Østrigs eksempel
Derfor synes jeg også, at det er meget positivt, når den nye østrigske kansler, Sebastian Kurz, har valgt at udfordre EU på dette område.

Den østrigske regering skærer nu i børnepengene for de arbejdstagere i Østrig, hvis børn lever i andre lande med lavere leveomkostninger.

I Østrig vælger man helt konkret at indeksere børnepengene, så de svarer til de leveomkostninger, der er i de lande, hvor børnene bor.

Ifølge en artikel fra Altinget vil det kunne spare østrigerne for 850 millioner kroner om året.

Hvor meget det ville kunne spare den danske statskasse for, er uvist, men det er formentlig en del lavere.

Alligevel er det både en vigtig og principiel sag. Vi skal selvfølgelig overholde EU-lovgivningen, men vi skal ikke se stiltiende til, at EU bare buldrer hen over Danmark på områder, der er så urimelige som dette.

Derfor synes jeg, at det er modigt af Østrig at gå denne vej og forsøge at gå til grænsen af EU-lovgivningen.

Det skal vi følge tæt i Danmark, og så må vi se, hvad det EU-retlige system kommer frem til.

Vi skal udfordre, og vi skal gå til grænsen, når det gælder EU-lovgivning og konventioner, for vi skal ikke finde os i EU's omklamring uden kamp.

Hvis det østrigske forslag bliver underkendt, skal vi fortsætte med at lægge pres og gøre alt, hvad vi kan for, at lovgivningen bliver lavet om.

Forrige artikel Konsul: Udsultning af Udenrigstjenesten svækker danske interesser på Balkan Konsul: Udsultning af Udenrigstjenesten svækker danske interesser på Balkan Næste artikel Dansk Affaldsforening til EU: Hæv ambitionerne for genanvendelsen af affald Dansk Affaldsforening til EU: Hæv ambitionerne for genanvendelsen af affald
 • Anmeld

  Christian X

  JA

  men hvorfor stoppe her?

  Hvad med også at udfordre konventionerne - de koster os langt mere.
  Så kan det være, at Østrig følger os med det - og vi sammen dermed viser vejen til at redde Europa.

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  Klap nu hesten.

  Mon ikke liiiige det er en god idé at få orden i "egen butik" allerførst,.... så vi ved, hvad der er op og ned, inden vi kaster os ud i meget mere.
  Lige pt tror jeg, at Udlændinge- og Integrationsministeriet har mere end travlt med at få redt de mange sammenfiltrede tråde ud.