Debat

Løkkegaard: EU's skæbne afhænger af Macrons succes

DEBAT: Macrons sejr er et vigtigt skridt i retning af et reformeret EU. Men der er stadig lang vej til fransk og europæisk succes, skriver Morten Løkkegaard, og foreslår tre retningslinjer, som EU skal følge for bedre at imødekomme Europas borgere. 

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Et lys blev tændt søndag aften i Frankrig. Også et lys for Europa.

Midt i en mørk tid med terror, social uro, massearbejdsløshed i syd og politisk nedsmeltning i den etablerede klasse valgte et solidt flertal af franskmændene en ung, udadvendt verdensmand, den 39-årige Emmanuel Macron, der taler for frihandel, frihedsrettigheder og europæisk samarbejde i et styrket EU.

I samme åndedræt vendte flertallet ryggen til Marine Le Pen og den populistiske nationalisme med al dens indadvendte og protektionistiske pegen-fingre-ad og syndebukke-mentalitet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Er bølgen så vendt? Var Brexit og Trump parenteser i den globale fortælling?

Slet ikke. I denne uge har Macron og den social-liberale bevægelse i Europa fortjent retten til at fejre en uventet stor sejr. Men herefter starter vanskelighederne først for alvor.

Modsat briterne har franskmændene nu givet sig selv en ekstra chance til at få gjort tingene rigtigt. Men, indrømmet: Der er meget på spil - og vi har nok ikke set den sidste runde af den franske nationalsport: Protesten

Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

De næste skridt
Macrons opgave er at reformere et forstenet samfund, hvor arbejdsmarkedet har fået lov at sande til i tilkæmpede rettigheder, der i dag fylder 3.000 sider i et næsten absurd kæmpeværk - og hvor det manglende politiske opgør med fagforeningvældet har paralyseret en hel nation.

Det gode spørgsmål er selvfølgelig, om Macron kan tolke den klare sejr og opbakning som franskmændenes accept af et opgør med fortiden.

Det første fingerpeg kommer allerede om en måned, når der skal være parlamentsvalg. Kan en mand uden et parti få den nødvendige opbakning til sine planer? Mange tvivler, men jeg vil gerne give franskmændene "the benefit of the doubt".

Især de unge ønsker sig brændende forandring, og man kan håbe, at de bruger Macrons sejr til at stemme ligesindede ind i parlamentet.

Modsat briterne har franskmændene nu givet sig selv en ekstra chance til at få gjort tingene rigtigt. Men, indrømmet: Der er meget på spil - og vi har nok ikke set den sidste runde af den franske nationalsport: Protesten, demonstrationen, strejken.

Den tilsandede franske model er ikke kun af interesse for franskmændene selv, men også for Europa. Forudsætningen for, at Frankrig kan blive ligeværdig med partneren Tyskland, er, at der kommer gang i fransk økonomi.

Væksten skal tilbage, før arbejdspladserne kan skabes - og de skal vel at mærke skabes i den private sektor, så der kan komme ligevægt i økonomien.

Ligevægten mellem Tyskland og Frankrig er igen forudsætningen for et fremgangsrigt og aktivt EU, der skal være motoren i Europas økonomiske og politiske udvikling.

Derfor er Frankrigs skæbne vores alle sammens skæbne, og af samme grund kan man også forvente, at især tyskerne vil være lydhøre overfor Macrons visioner og forslag til reformer af EU-samarbejdet.

Hvad betyder det for Danmark?
Ja, hvis Macron får succes, skal vi altså regne med et tysk Europa - med franske aftryk. Det betyder i praksis, at EU skal reformeres, både politisk og strukturelt. Alle bør derfor komme med bud på, hvor og hvordan der skal reformeres.

EU-samarbejdet er som bekendt langt fra perfekt (Er samarbejdet i Folketinget i øvrigt det - og er det en grund til at nedlægge Folketinget?), men at der ikke noget alternativ, fik jeg bekræftet endnu engang efter denne uges Debatten på DR2. Her spurgte jeg både det yderste venstre og højre, om de kunne pege på alternativer. Der kom ingen brugbare svar.

Det rigtige opfølgende spørgsmål er derfor: Hvordan gør vi det, vi har, bedre? I Venstre har vi indledt en proces for at give ordentlige og seriøse svar.

Jeg har tidligere talt om tre retningslinjer, som for mig at se skal være udgangspunktet for det daglige arbejde og for de reformer, som EU skal undergå for at imødekomme Europas borgere bedre.

  1. Løsninger på de grænseoverskridende problemer, vel at mærke løsninger, som alle - også taberne i globaliseringen - kan se sig selv i og drage nytte af.
  2. Et reformeret EU, som tager det kommunikative gab alvorligt - og investerer i oprigtigt at nå ud til alle i en forståelig form.
  3. En fornyet begejstring, som skal bæres af en fornyet vision, en fortælling om Europa og europæerne i det 21. århundrede. 

Med Macrons sejr har vi taget et vigtigt skridt i retning af et reformeret EU. Men kun et første skridt. Nu er det op til os alle at hjælpe med at tage de næste.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

Næstformand, Renew Europe, MEP (V), kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

0:000:00