Debat

Mette Bock: EU skal holde fingrene fra danske skattesatser 

DEBAT: Skattesatser skal Danmark suverænt selv bestemme. Derfor er jeg også dybt uenig med Venstres nye holdning om, at EU bør fastsætte en nedre grænse for selskabsskatten, skriver Mette Bock (LA).

Mette Bock vil kæmpe benhårdt for, at EU holder fingrene væk fra den danske skat.
Mette Bock vil kæmpe benhårdt for, at EU holder fingrene væk fra den danske skat.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bock (LA)
Spidskandidat ved EP-valget, kulturminister

Det kommende europaparlamentsvalg bliver et skæbnevalg for EU.

Enten formår vi at åbne et nyt kapitel for EU, eller også risikerer det at falde fra hinanden. Jeg vil som Liberal Alliances spidskandidat kæmpe for et stærkt og smalt EU, der bygger på sit oprindelige fundament af liberale grundværdier. Konstruktivt og kritisk.

Det betyder klart ja til et EU med fokus på grænseoverskridende udfordringer som sikring af det indre marked, sikring af ydre grænser, klimaindsatser, miljø og forbrugerbeskyttelse. Men stort nej til et EU med fælles valuta, regering og skat.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det sidste er vigtigt at holde fast i. Nej til fælles EU-skat.

Jeg vil som den konstruktive og kritiske stemme i Europa-Parlamentet kæmpe benhårdt for, at EU holder fingrene væk fra den danske skat. Skattesatser skal Danmark suverænt selv bestemme. Derfor er jeg også dybt uenig med Venstres nye holdning om, at EU bør fastsætte en nedre grænse for selskabsskatten.

Fælles EU-skatter er i mine øjne meget lidt liberalt, og det vil bryde radikalt med EU's oprindelige fundament.

Mette Bock (LA)
Kulturminister, spidskandidat for LA ved EP-valget

Fælles EU-skatter er i mine øjne meget lidt liberalt, og det vil bryde radikalt med EU's oprindelige fundament. En fælles nedre grænse for selskabsskatten vil – ligegyldigt hvordan man vender og drejer det – føre til mere centralisering og mere afgivelse af suverænitet. Går man først ned ad den vej, så er banen for alvor åbnet. Og så kan man kun fantasere om, hvad det næste indgreb bliver.

Fælles skat favoriserer store lande
Venstre begrunder sit forslag med, at det vil sikre en fair skattebetaling og fair konkurrence i unionen. Det er et argument, jeg kunne forstå, hvis EU's medlemslande alle havde samme størrelse, indbyggertal og lignede hinanden på en prik.

Men sådan er EU ikke. Styrken ved EU er netop, at medlemslandene ikke ligner hinanden, men er vidt forskellige og mangfoldige. Enslydende skattesatser er ikke ensbetydende med fair og lige konkurrence. Det risikerer i højere grad af favorisere de større lande.

Når det er sagt, skal vi selvfølgelig gøre alt for at bekæmpe skattesnyd og økonomisk kriminalitet, men det sker bare ikke ved at gå på kompromis og bryde med fundamentale principper som nationalstaternes ret til at selv at bestemme skattesatserne i det enkelte land.

Hvert EU-land har sin udfordring og sin mulighed. I Danmark har vi en meget lille og åben økonomi, og vi kan ikke bryste os af at have et kæmpestort hjemmemarked, som man har i Tyskland. Derfor er vi også langt mere følsomme over for virksomhedsflugt end tyskerne og franskmændene, som altid vil være et attraktivt sted at drive virksomhed alene på grund af landenes størrelse.

Derfor kan både Tyskland og Frankrig også tillade sig at have en høj selskabsskat. Det kan vi ikke i Danmark – her skal vi være attraktive på andre områder og blandt andet tilbyde et erhvervsvenligt klima med lavere skatter.

Ned med selskabsskatten 
Den danske selskabsskat ligger i øjeblikket på 22 procent, men står det til Liberal Alliance, skal den helt ned omkring de 12,5 procent, som man har i Irland. 

En selskabsskat på dét niveau vil sikre mange flere investeringer i Danmark, og det vil både skabe flere arbejdspladser og give et markant løft til dansk erhvervsliv. Og en lavere selskabsskat kommer ikke kun erhvervslivet til gode. Det kommer i høj grad lønmodtagerne til gode, da reallønnen vil stige.

Det vil være et markant tilbageskridt for Danmark, hvis vi ikke fremover kan konkurrere og differentiere os på erhvervsskatterne. Derfor vil jeg indædt kæmpe for et handlekraftigt EU med respekt for Danmarks ret til selvbestemmelse på skatteområdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00