Debat

Jeppe Kofod: Social dumping og skattesnyd skal bekæmpes i EU

DEBAT: Uligheden stiger i Danmark, og den danske model udfordres. Det kræver europæisk samarbejde at løse, og derfor foreslår Socialdemokratiet en fælleseuropæisk bund under selskabsskatten og en stærk indsats mod social dumping, skriver Jeppe Kofod (S).

Den danske model er udfordret af social dumping og skruppelløse virksomheder, der ikke betaler skat. Det er udfordringer, der skal løses i EU-samarbejdet, skriver Jeppe Kofod.
Den danske model er udfordret af social dumping og skruppelløse virksomheder, der ikke betaler skat. Det er udfordringer, der skal løses i EU-samarbejdet, skriver Jeppe Kofod.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Kofod (S)
Spidskandidat til Europa-Parlamentet og gruppeformand i Europa-Parlamentet

I 1960 gik Socialdemokratiet til valg under sloganet "Gør gode tider bedre". For det var gode tider i Danmark. Økonomien var stærk. Arbejdsløsheden var faldende, og hos de fleste familier var der efterhånden blevet råd til forbrug og ferierejser.

Det var der, fordi Danmark og dansk økonomi var i trygge hænder hos det socialdemokratiske trekløver H.C. Hansen, Viggo Kampmann og J.O. Krag. De forstod at skabe vækst og velstand – og at fordele den blandt danskerne, som vi nu er flest. Det var både fair og fornuftigt.

Uligheden stiger i verden og i Danmark
I 2019 er der også gode tider i Danmark, som ligger lunt i slipstrømmen på et lille, men tilsyneladende stabilt, globalt opsving. Der er også vækst og velstand nu. Og det skyldes ikke mindst den stigende globalisering.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Afstanden mellem verdensdele bliver stadig mindre. Globaliseringen har generelt gjort verden rigere, men i modsætning til tidligere er den økonomiske fremgang ikke blevet fair fordelt. Langtfra. Det har ført til stigende ulighed, også herhjemme.

En direktør i en af Danmarks 100 største virksomheder tjener nu 17 gange mere end en almindelig medarbejder. Lønforskellen er næsten fordoblet siden årtusindeskiftet. Og i løbet af de sidste ti år er formuerne hos de 50 rigeste danskere blevet mere end tredoblet.

Globaliseringen har generelt gjort verden rigere, men i modsætning til tidligere er den økonomiske fremgang ikke blevet fair fordelt. Langtfra. Det har ført til stigende ulighed, også herhjemme.

Jeppe Kofod
Spidskandidat til Europa-Parlamentet

Skatteræs mod bunden
Billedet er det samme ude i verden. Verdens otte rigeste mænd ejer nu det samme som den fattigste halvdel af verdens befolkning tilsammen. Og it-giganter som Apple, Google, Facebook og Amazon er alle blandt verdens rigeste og mest værdifulde selskaber. Samtidig er de nogle af de selskaber, der bidrager mindst til fællesskabet over skatten.

Ifølge Europa-Kommissionen slap Apple med at betale sølle 0,005 procent i skat af deres europæiske fortjenester. Og både Facebook og Google har formået at betale under 1 procent i skat i Europa. Det har de blandt andet på grund af den tiltagende og skadelige skattekonkurrence, der har været mellem EU-landene.

Fra 1997-2017 er selskabsskatten faldet fra over 35 procent i snit i de 28 nuværende EU-lande til under 22 procent. Tendensen fortsætter. Europas lande er fanget i et ræs mod bunden på skat. Det skal stoppes, hvis der også i fremtiden skal være råd til velfærd. Og det skal der.

Fri bevægelighed udnyttes og skaber social dumping
Samtidig udnytter skruppelløse virksomhedsejere den fri bevægelighed for arbejdskraft i Europa til at begå social dumping. De lokker arbejdstagere til Danmark med løfte om fast, sikkert og velbetalt arbejde. Men når de så ankommer, står den på 90-timers arbejdsuger, 49 kroner (eller mindre) i timeløn og 34 dages arbejde i streg uden hviledag.

Hvile er der dog heller ikke meget af i de slumlejre, vi har set blive deres hjem, mens de er i Danmark. Det er et groft og kynisk misbrug af mennesker.

Det er også en direkte trussel mod den danske model. Fordi det presser hæderlige virksomheder med orden i overenskomsten og fair forhold på arbejdspladsen. Det fører til løntrykkeri og unfair konkurrence. Det skaber utryghed, når danske lønmodtagere må frygte for, om deres arbejdsplads kan klare sig i den unfair konkurrence.

Indfør en fælleseuropæisk bund under selskabsskatten
Det er dén dybt uretfærdige virkelighed, vi står i nu. Hvor dem på samfundets top vokser sig stadigt rigere, mens almindelige lønmodtagere står i stampe rent økonomisk eller trues af social dumping. Det er hverken fair eller fornuftigt. Det skal stoppes.

Derfor har Socialdemokratiet foreslået en fælleseuropæisk bund under selskabsskatten. En finansiel transaktionsskat og skat på internetgiganter som netop Facebook, Google og Amazon. Så vi sikrer, at ræset mod bunden på selskabsskatten bliver stoppet, og at alle – især de rigeste – kommer til at betale deres fair skat til fællesskabet.

Her er der et klart valg mellem et borgerligt og et socialdemokratisk Europa. Socialdemokratiet vil både skabe og dele vækst og velstand.

Sæt ind over for social dumping og svindel
Og vi har foreslået en styrket fælleseuropæisk indsats mod social dumping. Vi vil blandt andet indføre fælles id-kort for vandrende og udstationerede arbejdere, så vi kan sikre os, at der arbejdes på dansk løn og dansk overenskomst. At vi hurtigt kan fastslå, hvem der arbejder på en given arbejdsplads, hvem de er ansat af og hvor længe. Hvordan de er aflønnet, socialt sikret og uddannet, så vi kan sikre, at der ikke bliver svindlet med sociale ydelser eller udført konkurrenceforvridende arbejde til sultelønninger på umenneskelige vilkår.

Læs også

Endelig skal der være hårde konsekvenser for dem, der tjener penge på social dumping. Derfor vil vi lave en fælles EU-sortliste over social dumping-virksomheder og –bagmænd, så vi med ét slag kan stoppe deres lyssky forretninger i hele EU og forhindre, at bagmændene forsøger at fortsætte deres virke i nye selskaber.

EU er en klar fordel for Danmark
Sådan sikrer vi, at alle får fair forhold, at den fri bevægelighed bliver til fair bevægelighed, og at alle får del i den vækst og velstand, som vores medlemskab af EU også er en garant for.

For det europæiske samarbejde er nemlig en historisk succeshistorie – også for lønmodtagere. I dag er over 500.000 danske arbejdspladser knyttet til eksporten til det indre marked. Faktisk har Erhvervsstyrelsen fået beregnet, at reallønnen i Danmark er næsten 10 procent højere, end hvis vi ikke havde haft det indre marked. Det betyder, at en helt almindelig LO-familie i eget hus i snit har cirka 65.000 kr. mere om året at gøre godt med.

EU-samarbejdet er en klar fordel for Danmark og for danskerne. Det skal vi holde fast i. Og vi skal gøre fremtidens EU-samarbejde bedre. Vi skal, kort sagt, gøre gode tider fair.

Sammen tager vi kampen i EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00