Nu bliver Lars Løkke også nævnt: Magtkamp i Bruxelles kan stikke kæp i hjulet for Thornings EU-drømme

ANALYSE: Europa-Parlamentet har stillet sig på bagbenene i kampen om, hvem der skal lede ny folkehøring om fremtidens EU. Det er dårligt nyt for tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, der er i spil til posten.

Det kniber med at få alle overbevist om, at tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skal have et EU-job.
Det kniber med at få alle overbevist om, at tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skal have et EU-job.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Dem, der var begyndt at håbe på, at tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kunne komme til at stå i spidsen for EU’s storstilede demokratiprojekt, Konferencen om Europas fremtid, havde gjort regning uden Europa-Parlamentet.

Her holder de store partier efter et møde onsdag fast i, at de har deres helt egen kandidat til at lede den planlagte folkehøring, der over det næste år og ind i 2022 skal hente indspark fra EU-borgerne til, hvor EU skal bevæge sig hen i fremtiden.

Historien, om at Helle Thorning-Schmidt stod stærkt i feltet til at tegne fremtidskonferencen, kom frem i EU-mediet Politico i sidste uge, hvorefter flere kilder bekræftede over for Altinget, at hun havde opbakning fra både den tyske kansler og den franske præsident.

Men Thorning-rygterne har fået EU-Parlamentet til at gøre det klart, at de ikke har tænkt sig bare lige at smide deres egen kandidat til posten under bussen.

Han hedder Guy Verhofstadt. Han er tidligere belgisk premierminister, stolt føderalist og bestemt ikke EU-landenes kop te.

Han har dog en stor stjerne i i hvert fald dele af Europa-Parlamentet, hvor han stod i spidsen for den liberale gruppe indtil sidste valg, hvor gruppen blev udvidet med den franske præsidents nyindvalgte tropper under nyt lederskab og nyt navn, Renew.

Alle andre end Guy
I forbindelse med en sindrig aftale om magtdeling blandt de tre store grupper i Parlamentet, de Konservative (EPP), Socialdemokraterne (S&D) og  Renew, der lod EPP og S&D dele rollen som Parlamentets formand mellem sig, blev Renew til gengæld lovet støtte til Verhofstadts kandidatur til at lede fremtidskonferencen.

Ifølge diplomater blev der dog allerede i sommer blandt de 27 EU-lande indgået en aftale, der bedst kan beskrives som en ”hvem som helst, bare det ikke bliver Guy Verhofstadt”-pagt, fordi den belgiske EU-flagkippende liberale er typen, der virkelig kan få hårene til at stritte hos en række EU-ledere.

Det har de bare ikke turdet sige direkte til Parlamentet, lyder anklagen.

”Fra Parlamentets side mangler vi et svar,” siger en kilde med kendskab til, hvad der skete, da de tre store grupper og De Grønne onsdag mødtes for at diskutere sagen.

”Formelt set har de ikke sagt noget som helst til os. Ikke et telefonopkald – ingenting,” siger kilden, der gør det klart, at det ikke kan komme på tale at diskutere andre kandidater, før de officielt får at vide, at Verhofstadt er no-go.

”De skal først sige det til os og forklare os hvorfor,” lyder forklaringen.

Læs også

På jagt efter nye navne
Under den hårde retorik er det dog også klart, at der foregår en del positionering i Parlamentet.

Hos socialdemokraterne i S&D opretholder de officielt støtten til Verhofstadt. Men det er klart, at de ikke er helt utilfredse med, at det pludselig er én fra deres lejr, der er det hotteste navn på rygtebørsen.

Formanden for den store konservative EPP-gruppe, Manfred Weber, er gået ud i et storstilet forsvar for Renews ret til posten. Blandt insidere i Parlamentet lyder vurderingen dog, at det bliver han nødt til for at holde sig gode venner med gruppen, så de ikke trækker deres støtte, når han efter planen skal indtage formandsstolen i Parlamentet ved årsskiftet næste år.

Ledelsen i Renew er officielt rasende og holder fast i, at Verhofstadt er den eneste kandidat. Men i erkendelse af at han ikke får EU-landenes velsignelse, er de også begyndt at se sig om efter et andet bud fra egne rækker.

Blandt flere andre navne er en anden tidligere dansk statsminister derfor nu pludselig begyndt at spøge i kulissen. Lars Løkke Rasmussen (V), der p.t. er på vej over Atlanten med et tv-program af samme navn, bliver nævnt på de interne linjer som en mulig liberal joker i det spil. Det kan dog være svært at forestille sig, at det er realistisk, alene af den grund at det stadig er et hedt ønske at få kickstartet konferencen måske allerede inden jul, hvor Løkke altså vil befinde sig på en båd med retning mod Caribien.

Ikke ovre endnu
Imens arbejder det siddende tyske EU-formandskab videre på at finde en løsning, der både kan få landenes og Parlamentets velsignelse.

Helle Thorning er ikke dømt ude endnu, men tyskerne har tydeligvis ikke fået alle overbevist om, at en person fra et så forbeholdsramt land som Danmark skal stå i spidsen for at pege vejen fremad for Unionen.

Forventningen er, at det trækker ud i hvert fald nogle dage endnu, før der kommer en afklaring.

Men der bliver gjort ihærdige forsøg på at undgå, at det ender som et emne for de 27 stats- og regeringschefer, når de kommer til EU-hovedstaden i næste uge til et topmøde, der har reelle kriser nok på tapetet med Brexit og en polsk-ungarsk blokade af det næste EU-budget, til at de også har båndbredde til at skulle slås om personalespørgsmål.

Dokumentation

Hvad er konferencen om Europas fremtid?
Konferencen om Europas fremtid er en stor tænkeøvelse, om hvor EU-samarbejdet skal bevæge sig hen, opfundet af den franske præsident, Emmanuel Macron, der i en tale i 2019 udbad sig sådan et forum, der kunne ”foreslå alle de nødvendige ændringer til vores politiske projekt – uden nogen tabuer”.

Selve setuppet er ikke kendt endnu. Men det vil skulle inddrage borgere, institutioner, organisationer, myndigheder med flere i det, EU-Kommissionen kalder for ”en stor paneuropæisk demokratisk øvelse”, som efter planen skal afsluttes i 2022. Målet er at styrke borgernes forhold til EU ved at styrke dialogen med det politiske niveau.

Det vil skulle foregå både fysisk og online.

Læs mere her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00