Ny debat: EU's arktiske strategi skal opdateres - hvor halter den?

TEMADEBAT: EU-Kommissionen er på vej med en opdatering af den nuværende arktiske strategi fra 2016. Hvad skal ændres? Altinget spørger et hold af debattører.

Altinget sætter fokus på EU's rolle i Arktis i en temadebat om den nye EU-strategi, der bliver præsenteret af Kommissionen i 2021.
Altinget sætter fokus på EU's rolle i Arktis i en temadebat om den nye EU-strategi, der bliver præsenteret af Kommissionen i 2021.Foto: Natalie Thomas/Reuters/Ritzau Scanpix
Kristian Andersen

Præcis som i Danmark flytter Arktis hastigt højere op på den politiske dagsorden i EU på grund af den geopolitiske interesse og behovet for de ressourcer og råstoffer, der findes i området.

EU-Kommissionen er som den danske regering på vej med en strategi for Arktis i 2021, der skal opdatere den nuværende, der oprindeligt er fra 2008. EU-strategien, der senest blev opdateret i 2016, har tre fokusområder: Klimaforandringer og beskyttelse af det arktiske miljø, bæredygtig udvikling i og omkring Arktis samt internationalt samarbejde om arktiske spørgsmål.

Altinget benytter anledningen og spørger et hold af debattører: Hvilken rolle skal EU spille i Arktis? Hvad skal prioriteres på europæisk plan, når det kommer til Arktis-politikken? Hvad har ændret sig, siden den eksisterende EU-arktisstrategi senest blev opdateret? Og hvilke mangler har den i dag?

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00