Nyt i svensk regeringsdrama: Riksdagen skal stemme om en ny statsminister

SVENSK EFTERSPIL: Den borgerlige partileder Ulf Kristersson skal forsøge at få opbakning i Riksdagen til at blive Sveriges næste statsminister.

Efter næsten to måneder uden en ny statsminister er der nu nyt fra regeringsforhandlingerne i Sverige.

Riksdagens talsmand, Andreas Norlén, har mandag meddelt, at den svenske Riksdag skal stemme om en ny svensk statsminister.

Det skriver SVT.se.

Det bliver Moderaternes formand, Ulf Kristersson, der skal se, om han kan få et flertal blandt de svenske politikere.

Som talsmand er det Andreas Norlén, der styrer forhandlingerne om en ny regering, og efter 57 dage uden en ny statminister har han taget nye metoder i brug for at sætte gang i forhandlingerne.

"De værktøjer, jeg har brugt hidtil, er ved at løbe ud," siger Andreas Norlén ifølge SVT.se.

Både Ulf Kristersson og Socialdemokraternes formand og den fungerende statsminister, Stefan Löfven, har tidligere fået mandat af talsmanden til at forsøge at danne en regering. Men de har begge måttet kaste håndklædet i ringen, da ingen af dem har kunnet mønstre et flertal bag sig.

Herefter forsøgte talsmanden at invitere partierne til gruppesamtaler, hvor han afsøgte fire forskellige regeringskonstellationer. Men det førte heller ikke til fremskridt i forhandlingerne, og nu forsøger Andreas Norlén i stedet at tvinge Ulf Kristersson gennem en statsministerafstemning.

Riksdagen skal stemme om en statsminister fire gange, før der kan udskrives nyvalg. Ulf Kristersson bliver den anden statsministerkandidat, der skal stemmes om, da Riksdagen allerede har nedstemt Stefan Löfven i slutningen af september.

Muligt samarbejde med Sverigedemokraterne
Hvis Ulf Kristersson skal blive Sveriges næste statsminister, må han ikke have et flertal imod sig i Riksdagen. Derfor skal han sikre sig opbakning fra 175 af medlemmerne, og det kan vise sig at blive en svær øvelse. Den borgerlige alliance, som Moderaterne tilhører, tæller nemlig kun 143 mandater.

Derfor skal Kristersson have støtte fra et eller flere af de øvrige partier, hvis han ikke skal blive nedstemt. Riksdagens tredjestørste parti, Sverigedemokraterne, har flere gange tilkendegivet, at det er klar til at støtte Kristersson, hvis han vil samarbejde med partiet. Men han har ligesom alle de øvrige partier indtil videre afvist at lade det indvandringskritiske parti få indflydelse.

Nu vil tiden vise, om han vil ændre sit standpunkt i forhold til Sverigedemokraterne for at sikre sig opbakning i Riksdagen. Internt i Moderaterne er der flere, der gerne ser, at partiet begynder at samarbejde med Sverigedemokraterne og dermed sikrer et borgerligt flertal.

Ulf Kristersson fastholder dog stadig mandag, at han fortsat arbejder for at få en regering, der er baseret på hele den borgerlige alliances politik.

"Den regering, som jeg gerne vil danne, kommer til at føre Alliancens politik i Alliancens ånd og på Alliancens vilkår," sagde han på et pressemøde mandag ifølge SVT.se.

Moderaternes leder har en uge til at finde et flertal, da statsministerafstemningen efter planen skal afholdes 12. november.

Forrige artikel Det sker i EU: Kamp om at stå i spidsen for Europa Det sker i EU: Kamp om at stå i spidsen for Europa Næste artikel Europæiske universiteter klager til Vestager over videnskabelige tidsskrifter  Europæiske universiteter klager til Vestager over videnskabelige tidsskrifter