Partisekretærerne: Det skal næste valgkamp handle om

FOLKEMØDET: Velfærd, udlændinge og grøn omstilling. Det er de tre emner, som partisekretærerne fra Venstre og Socialdemokratiet forventer bliver centrum for den kommende folketingsvalgkamp.

Debatten mellem de to partisekretærer blev afholdt på Grønbechs Hotel. 
Debatten mellem de to partisekretærer blev afholdt på Grønbechs Hotel. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Christina Houlind

ALLINGE: Traditionen tro krydsede de to partisekretærer fra henholdsvis Venstre og Socialdemokratiet klinger på årets Folkemøde. Til at moderere debatten var som vanen tro Altingets stifter og formand, Rasmus Nielsen.

Debatten stod i valgets tegn. Der er et år til, der senest skal være folketingsvalg, og i maj næste år skal der være Europa-Parlamentsvalg.

Selvsagt er begge partier begyndt at forberede sig på begge dele.

”Man kan ikke vinde en ny valgkamp med gamle våben,” slår Claus Richter fast. Han har været Venstres partisekretær siden 2012 og er en erfaren herre.

Jan Juul Christensen, der har været partisekretær for Socialdemokratiet siden 2016, erklærer sig enig.

Og de har allerede styr på, hvilke emner der bliver de helt centrale. Velfærd, udlændinge og den grønne omstilling.

Tips og tricks fra udlandet
Som strategiske generaler holder både Claus Richter og Jan Juul Christensen øje med tendenserne i udlandet for at få inspiration til, hvordan de bedst muligt lægger programmet for deres statsministerkandidat. 

”Der har lige været valg i Holland, og der skal snart være valg i Sverige. Begge steder er der mange ting, vi kan lære af,” siger Claus Richter.

Jan Juul Christensen fortæller, at man hos Socialdemokratiet kigger en del på Macrons succes med at stemme dørklokker. Han understreger dog, at valgkampen ikke nødvendigvis er vundet med udenlandske taktikker.

”Det er jo politik, der afgør, hvor folk sætter deres kryds.”

Det er lidt som Tour de France
Som partisekretær er det Jan Juul Christensens og Claus Richters job at holde henholdsvis den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i topform. Selvom detaljerne er en velbevaret forretningshemmelighed, er der en ting, de begge lægger vægt på.

Der skal være balance i programmet.

”Det er lidt ligesom Tour de France. Der skal være tid og plads til restitution. Og det er vores opgave som ledere at finde den tid,” siger Claus Richter.

Succeskriterierne er fastlagt
Selvom der ikke er sat dato på folketingsvalget endnu, ved vi med sikkerhed, at Europa-Parlamentsvalget falder i maj 2019. Her har både Claus Richter og Jan Juul Christensen fastsat succeskriterierne. 

"Vi skal klart fastholde vores tre mandater. Og jeg drømmer om, at vi rækker ud efter et fjerde," siger Jan Juul Christensen. 

For Venstres vedkommende fortæller Claus Richter, at de går efter at få tre mandater. Sidste gang fik de to, men da Jens Rohde (R) valgte at skifte parti og dermed tog sit mandat med til Radikale, er Morten Løkkegaard i øjeblikket Venstres eneste medlem af Europa-Parlamentet. 

Udløbsdatoen for, hvornår folketingsvalget senest skal afholdes, ligger tæt på Europa-Parlamentetsvalget. Men de to partisekretærer er meget enige, da de bliver spurgt ind til, om de håber, at statsministeren vælger at lægge de to valg sammen.

Det er et enstemmigt nej.

”Meget tyder på, at det bliver inden,” lyder det fra Claus Richter.

Jan Juul Christensen forklarer, at man helst vil undgå, at folketingsvalget løber med dagsordenen for parlamentsvalget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Richter

Adm. direktør, Diabetesforeningen
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1998)

Jan Juul Christensen

Fhv. kommunikationsdirektør, Københavns Lufthavne
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00