Debat

Pernille Weiss: Den frie bevægelighed er en kunst, der mangler forskønnelse

DEBAT: Der findes allerede regler for at forhindre udenlandsk arbejdskraft i at udkonkurrere danske lønmodtagere. Nu er det op til Danmark og EU at sikre håndhævelsen af reglerne, skriver MEP Pernille Weiss (K).

Den frie bevægelighed gør os rigere i EU, både åndeligt og økonomisk. Men den gør også nogle af os fattigere, skriver Pernille Weiss. 
Den frie bevægelighed gør os rigere i EU, både åndeligt og økonomisk. Men den gør også nogle af os fattigere, skriver Pernille Weiss. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Altinget skal have tak for at sætte fokus på den frie bevægelighed i EU. Den er jo en af de væsentligste grundsten i vores europæiske samarbejde. EU er i sit udgangspunkt fredens projekt. Hovedingredienserne er fri handel mellem selvstændige nationer i en stor forening, som sammen har skabt et kæmpe indre marked.

Et indre marked for handel og bevægelse ud fra den enkle præmis, at dén, du enten kender eller handler med, slår du ikke ihjel. En filosofi, som nyder global ankerkendelse, og som EU har sat i system ved at bruge noget af den værdiskabelse, der høstes af den frie bevægelighed i det indre marked til at forske i og udvikle løsninger til de udfordringer, ingen europæisk nation kan klare alene:

Klimaet, miljøet, international handel, migration og nu også mere udenrigs- og sikkerhedspolitik. Den frie bevægelighed sikrer, at vi skaber bedre forståelse for andre europæiske kulturer og historisk betingede reaktionsmønstre, når vi har mulighed for at rejse på kryds og tværs af landegrænser. Det gør os i sandhed rigere, både åndeligt og økonomisk.

Det gør os stærkere til at beskytte hinanden, når farer truer med at underminere vores fælles kulturarv.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

En fordel med skyggesider
Den frie bevægelighed har også en mere kontant fordel. Vores virksomheder bliver stærkere på grund af den konkurrence, som varers og arbejdskraftens frie bevægelighed skaber. Det giver os forbrugere de bedste produkter til de bedste priser og gør, at vi står stærkt, når vi skal konkurrere på de internationale markeder.

Den frie bevægelighed betyder også, at vi kan hente dygtige medarbejdere i andre dele af EU. Det er godt for danske virksomheder, der i høj grad rapporterer om mangel på arbejdskraft. Og den frie bevægelighed betyder, at vi gør os umage med at holde på medarbejderne ved at oppe os med ordentlige uddannelser, forskningsvilkår og rammer for små og mellemstore virksomheder.

Jeg mener, at vi i høj grad har de regler, der skal til for at sikre, at udenlandsk arbejdskraft ikke fuldstændigt udkonkurrerer danske lønmodtagere. Dog halter det flere steder med håndhævelsen af disse.    

Af Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Som du kan læse, sætter jeg stor pris på den frie bevægelighed. Jeg er ikke den mindste smule i tvivl, når jeg siger, at den frie bevægelighed er en kæmpe fordel for en lille, åben økonomi som Danmarks. Men jeg er dog ikke naiv. Jeg lytter selvfølgelig, når der rapporteres om, hvordan den frie bevægelighed udfordrer grupper i vores samfund. For den frie bevægelighed er selvfølgelig ikke uden skyggesider.

Her tænker jeg selvfølgelig på de mennesker, der må se sig udkonkurreret af billig arbejdskraft hentet i fattigere egne af EU. At den frie bevægelighed alt i alt gør vores samfund rigere, er der ingen tvivl om − det hjælper sådan set bare ikke de mennesker, den gør fattigere.

Håndhævelsen af arbejdsvilkår mangler
Ikke hermed sagt, at jeg er enig med venstrefløjens påstand om social dumpning. Jeg mener, at når visse regeringer og venstrefløjens partier giver den frie bevægelighed skylden alene for alt ondt hos udsatte grupper på arbejdsmarkedet, så overser de, at disse fænomener ofte er et resultat af dårlig omstillingsevne og alt for stive arbejdsmarkeder.

Noget, EU’s lande har eget ansvar for at massere og ajourføre, ligesom vi i Danmark har været dygtige til gennem den særlige aftalebaserede arbejdsmarkedsmodel. Med dén har arbejdsmarkedets parter og politikere i Danmark hele tiden for øje, at vi selvfølgelig har ordentlige vilkår på danske arbejdspladser – om du hedder Per eller Piotr.

Læs også

Jeg mener også, at vi i høj grad har de regler, der skal til for at sikre, at udenlandsk arbejdskraft ikke fuldstændigt udkonkurrerer danske lønmodtagere. Dog halter det flere steder med håndhævelsen af disse. Det skal vi have gjort noget ved, i Danmark og i EU. Og jeg kan mærke på samarbejdet mellem os danske MEP’er, at viljen er til stede.

Kunsten er at vedligeholde den frie bevægelighed i EU, få styr på håndhævelsen af de regler, der gælder for denne, samtidig med at vi holder nationalstaternes eget ansvar for løbende at reformere og korrigere deres eget lands borgerbårne kompetencer for øje.

Disse skal mange steder i Europa gøres mere robuste og fleksible over for den frie bevægeligheds muligheder på godt og ondt. Med den frie bevægelighed gives mulighed for at høste stort i kraft af det indre marked − men ikke uden at man sår de rette kompetencer i sit eget lands befolkning.

Uanset om disse bruger bevægeligheden eller bliver i deres job i egne lande.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

0:000:00