Debat

Pernille Weiss: DF byder på kaloriefattig og populistisk skyggeboksning i EU

DEBAT: Peter Kofod (DF) truer med at trække flygtningeaftalen med Tyrkiet tilbage. Men hvad er alternativet? Erdogan skal mødes med politisk snilde, skriver Pernille Weiss (K). 

Pernille Weiss (K) er enig med Peter Kofods (DF) kritik, men mener ikke, man kan skyde skylden på "EU-eliten".
Pernille Weiss (K) er enig med Peter Kofods (DF) kritik, men mener ikke, man kan skyde skylden på "EU-eliten".Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Mange kender sikkert, at man føler sig let og løst fra den indstængte vredes tyngde, efter man har skældt højlydt ud. At sige sin ærlige mening under ledsagelse af høj stemmeføring er sundt for de fleste.

Men det handler ikke kun om at få luft.

Når man skælder ud, rammer man også noget eller nogen. Med rette. Nogle gange. Andre gange går der simpelthen for meget selvsving og gulvviolin i den.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

På den måde svinger man et tveægget sværd, der potentielt rammer en selv.

Vil DF byde flygtninge og illegale migranter velkommen i EU? Næppe.
I sidste uge gav min gode kollega Peter Kofod (DF) den gas i plenarsalen i Strasbourg.

Sat på spidsen kunne det næsten lyde, som om Peter Kofod håber på, at Erdogan bliver sur over hans skælden-ud og åbner for flygtningesluserne, hvorefter profetien om, at ”EU-eliten” får skylden, kan gå i opfyldelse.

Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Han tordnede løs i de få minutters taletid, vi almindelige medlemmer af Europa-Parlamentet har mulighed for at få tildelt i en af dagordenens mange debatter.

Peter Kofod skældte ud på Erdogan. Det kan jeg godt forstå. For han opfører sig hverken demokratisk, ordentligt eller på en måde, som vidner om vilje til fred og godt naboskab mellem EU og Tyrkiet.

Erdogan har tillige gang i et foruroligende samarbejde med Putin og det endda med Trumps indirekte velsignelse.

Der er i sandhed noget at være vred og bekymret over. Helst på den konstruktive og ansvarlige måde, som peger på løsninger til at tage luften ud af det trusselsbillede, der maler sig stadig mere tydeligt over europæiske borgeres tryghed.

Det var tilsyneladende bare ikke det humør, Peter Kofod var i forleden. Han kræver i sin svada, at EU trækker sig ud af flygtningeaftalen med Tyrkiet.

Men Peter? Betyder det, at flygtninge og illegale migranter er velkomne i EU? Næppe. Heldigvis.

Kofod gør sig skyldig i kaloriefattig og populistisk skyggeboksning
Og forklaringen på, at det heller ikke er Peter Kofods ønske, kom da også i næste del af hans bandbulle mod Erdogan.

I genkendelige vendinger for dygtige politikere fra Dansk Folkeparti fik den såkaldte "EU-elite" stryg over nakken. Det er deres skyld, at Erdogan opfører sig, som han gør, mener Peter Kofod.

Derfor er det også den abstrakte størrelse, "EU-eliten", som bærer ansvaret, hvis Erdogan gør alvor af truslerne og åbner for sluserne af illegale migranter og flygtninge, hvis han ikke får sin vilje med både flere penge og et medlemsskab af EU. Nu.

Et medlemsskab, som jo er urealistisk langt ude af syne og faktisk burde smides i mølposen én gang for alle. 

Jeg er helt enig med Peter Kofod i hans kritik af Erdogan. Men jeg synes, at han gør sig skyldig i kaloriefattig og populistisk skyggeboksning over for selvopfundne spøgelser, han har døbt "EU-eliten".

Sat på spidsen kunne det næsten lyde, som om Peter Kofod håber på, at Erdogan bliver sur over hans skælden-ud og åbner for flygtningesluserne, hvorefter profetien om, at "EU-eliten" får skylden, kan gå i opfyldelse.

Men helt ærligt – det er altså spin for viderekommende eller for dem, der tror, vælgerne er dummere end som så.

Læs også

10.000 grænsevagter skal være klar før 2024
Det undrer mig, hvorfor Peter Kofod ikke i stedet for deltager i den mere direkte kamp for at få vores ydre grænser oprustet hurtigst muligt og tidligere end planlagt i 2027, hvor 10.000 grænsevagter kan stå klar.

Det handler lavpraktisk om det næste syvårige budget, og det handler om den nye Kommissions arbejdspapir.

Men det er selvfølgelig sjovere at skælde ud på "EU-eliten" end det er at deltage aktivt i samarbejdet for at styrke vores ydre grænser. 

Grænsesamarbejde og bevogtning skal prioriteres højt. Vi skal fremrykke styrkelsen af det europæiske grænseagentur, Frontex, på 10.000 mand.

Det skal gerne ske meget tidligere end 2024, som den nye kommissionsformand har foreslået.

For førend Frontex er klar, kan – og skal – EU ikke trække sig fra aftalen med Tyrkiet. Vi kan derfor lære at leve med Tyrkiets sabelraslen, indtil vores grænsesamarbejde fungerer.

Vi kan også give Erdogan et mere kvalificeret modspil. Et modspil, som forudsætter større politisk snilde og samarbejde på tværs af Europa-Parlamentets politiske grupper – end det kræver luft at skælde ud i halvanden minut en tirsdag eftermiddag i Strasbourg.

Som jeg kender Peter Kofod, er det faktisk ikke en umulig opgave for ham – også selvom han har brug for at skælde ud undervejs.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

0:000:00