Præsident Macron maler sin valgkamp blå med stjerner på

Frankrigs leder vil udnytte landets EU-formandskab i første halvår 2022 i sit forsøg på at blive genvalgt. Emmanuel Macron har store ambitioner for blandt andet europæisk forsvar, grøn omstilling, industripolitik og mindsteløn. Danmark skal ”kende sin besøgelsestid” for at få indflydelse, siger den danske ambassadør i Paris.

Eiffeltårnet og mange andre nationale monumenter i Frankrig blev nytårsaften oplyst med EU's stjernekrans på blå baggrund.
Eiffeltårnet og mange andre nationale monumenter i Frankrig blev nytårsaften oplyst med EU's stjernekrans på blå baggrund.Foto: Christian Hartmann/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Mens de royale kommentatorer stadig diskuterede dronningens afsked med 2021 på dansk tv, afsluttede Frankrigs præsident sin egen nytårstale i Elysée godt 1.000 kilometer længere sydpå. Og så skiftede billedet af Emmanuel Macron til præsidentpaladsets facade oplyst i blåt med en cirkel af stjerner.

Kunne nogen forestille sig Amalienborg, Christiansborg eller for den sags skyld statsministerens embedsbolig, Marienborg, iscenesat som et EU-flag ved indgangen til et nyt år? Næppe.

Men i Frankrig var det både Elysée-palæet, Eiffeltårnet, Triumfbuen, Notre Dame og en række andre symbolske bygninger og monumenter i Paris og andre byer, der på den måde blændede op for den europæiske stjernekrans nytårsaften. Anledningen var, at Frankrig overtog EU’s halvårlige formandskab 1. januar.

0:000:00